Коли починається урожай всіляких ягід, хочеться використовувати будь-яку можливість, щоб зберегти їх до зими. Один із способів – це приготувати домашнє вино зі смородини, яке збереже не тільки аромат і смак ягідки, а й всі вітаміни, яких чимало! А, С, Е та інші антиоксиданти надійно вбережуть нас від неприємних застуд і скрасять довгі зимові вечори запашним ковтком літа.
Домашнє вино зі смородини можна готувати з усіх сортів цієї ягоди, а також додавати інші – чорноплідна горобина, полуницю, вишню – напій виходить абсолютно натуральним. Крім того вино можна робити кріплених, а можна зберігати фортеця, отриману в ході природного бродіння.
Правила домашнього виноробства
Про що важливо пам’ятати при приготуванні вина зі смородини:
- Використання тільки неметалевої посуду
Розминати ягідки можна дерев’яними ложками і товкачем, а переливати і витримувати вино потрібно в емальованому або скляному посуді, так як присутність будь-якого металу безнадійно зіпсує смак.
- немита ягода
Якщо немає додаткових вказівок в конкретному рецепті, ягоду мити не потрібно, так як на її поверхні вже є необхідні дріжджі. З ними процес бродіння піде набагато швидше і успішніше. Промивати ягідки ми будемо тільки для кріплених вин.
В іншому в приготуванні немає нічого складного, головне чітко слідувати інструкції робити кроки послідовно.
Саморобний вино з чорної смородини
Складові
- Чорна смородина (ягода) – 10 кг + –
- Цукор – 5 кг + –
- Вода очищена – 15 л + –
Приготування
Так як ягоди ми не моєму сировина повинна бути найвищої якості. У вино підуть тільки стиглі неушкоджені ягоди. Для цього ягідки перебираємо, видаляючи листочки і черешки, і складаємо в глибокий посуд.
- Тепер приступаємо до подрібнення: можна скористатися дерев’яною ступкою-товкачем, а можна зробити це чистими руками. У будь-якому випадку ми повинні переконатися, що цілих ягід не залишилося.
- Ставимо на вогонь всю воду (15 л) і, як тільки вона стане теплою – 40-45 ° С розчиняємо в ній половину цукру (2,5 кг).
- Змішуємо сироп з перетертої смородиною у великій каструлі (потрібне широке горло) і заповнюємо її не більш, ніж на 2/3, так як в результаті бродіння об’єм сусла може значно збільшитися, і воно виплеснеться.
- Тепер накриваємо посуд тонкої тканиною або марлею і залишаємо на 72 години в теплому темному місці для вибражіванія. Температура не повинна підніматися вище 20-23 ° C.
- Час від часу відкриваємо сусло і, щоб воно не скисло, перемішуємо його дерев’яною ложкою або чистою рукою.
- З плином часу, коли бродіння стане помітно – на поверхні повинні з’явитися пухирці, запах стане кислуватим, зливаємо сусло в скляну пляшку. Важливо перелити тільки рідку частину, а макуха залишити в каструлі.
Його ми проціджуємо, віджимаємо через марлю і викидаємо, а отриману рідину з’єднуємо з півкіло цукру, розмішуємо до повного розчинення крупинок і вливаємо в бутель до решти сусла. - Натягуємо на горлечко гумову рукавичку з дірочкою або закриваємо його гідрозатворів на 10-12 тижнів.
Ми залишаємо вино на місяць в темному місці при невисокій температурі 15-22 ° С. Протягом цього часу не забуваємо пробувати вино на цукор раз в 4 дні. Як тільки зауважимо, що смак став більш кислим – це значить, що збільшилася фортеця, додаємо нову порцію цукру 500 – 600 м
Через зазначений час вино стане світлішим, а бродіння закінчиться. Тоді зливаємо його з осаду через трубку в іншу ємність. Знову встановлюємо на неї гідрозатвор або рукавичку і відправляємо в підвал на термін від 2-х місяців, але чим більше, тим краще.
На завершення додаємо цукор за смаком, розливаємо вино по пляшках і закриваємо пробками.
Рада кухарчуком
Якщо хочемо отримати вино більш світле і прозоре, на передостанньому етапі кожні 20-25 днів знову зливаємо його з осаду в інший посуд і знову встановлюємо затвор.
Домашнє вино з червоної смородини
Рецепт схожий на створення черносмородинового напою, але більш простий і швидкий у виготовленні.
Нам знадобиться 5 кг ягід. Як і в попередньому рецепті ягідки ми ретельно перебираємо і ні в якому разі не моєму. Розминаємо їх руками або толкушкой, а потім готуємо цукровий сироп. Для нього змішуємо 5 літрів теплої кип’яченої води з 2,5 кг цукру.
- З’єднуємо в каструлі ягідну мезгу з сиропом, перемішуємо і прикриваємо марлею. Ми залишаємо сусло вибродівшєє на 3-4 дні.
- Тепер зливаємо сік, що вийшов в бутель, прикриваємо її рукавичкою і залишаємо так на місяць.
- Пробуємо вийшло молоде вино на цукор, при необхідності злагодити ще трохи (100-200г), знову одягаємо рукавичку або постачаємо бутель гідрозатворів і залишаємо тепер уже на 2 місяці в прохолодному темному місці – погребі чи підвалі.
Майже все готово: знімаємо напій з осаду, розливаємо по пляшках і щільно закриваємо пробками.
Зберігається порічкове вино недовго, більше року тримати його в погребі не слід, так як смакові якості будуть поступово знижуватися.
Кріплене домашнє порічкове вино
Не тільки легкі ягідні напої з невеликим вмістом алкоголю можна готувати з цієї ягоди, а й щось міцніше.
В якості сировини можна використовувати як чорну, так і червону смородину, а кріпимо таке вино за бажанням коньяком або горілкою.
- 6 кг сировини перебираємо, як і в попередніх рецептах, прибираючи зіпсовані ягідки і черешки, але в цей раз все промиваємо в проточній воді.
- Як тільки ягоди висохнуть – для цього можна розкласти їх на деках і рушниках, розминаємо їх руками або толкушкой і відправляємо в бутель для бродіння, закривши рукавичкою або гідрозатворів.
- Як тільки зауважимо, що бульбашки повітря перестали виділятися або рукавичка впала, проціджуємо сусло і залишаємо його на 4-5 годин осідати.
- Після закінчення часу знімаємо сусло з осаду, переливаючи в каструлю, додаємо цукор з розрахунку 2 склянки на кожен літр рідини і, як тільки він розчиниться, підмішуємо алкоголь (коньяк або горілку) в пропорції 1/3 склянки на 1 л сусла.
Тепер переливаємо все в бутель, закриваємо і ставимо в прохолодне місце дозріти на 7-8 тижнів. Потім розливаємо кріплене порічкове вино по пляшках, закупорюють їх і залишаємо на 3 місяці. По закінченні цього часу можна проводити дегустацію.
Як правило, до листопада вино буває готове.
Вино зі смородини та інших ягід
Складові
- Чорна смородина – 2 кг;
- Червона смородина – 1,5 кг;
- Чорноплідна горобина – 4 кг;
- Виноград – 4 кг;
- Малина – 700 г;
- Ізюм – 300 г;
- Цукровий пісок – 4 кг.
Приготування
- Перебираємо немиті ягоди і наповнюємо ними бутель.
- Нагріваємо 10 л води і розводимо в ній 3 кг цукру. Заливаємо сиропом НЕ розім’яті ягоди і закриваємо все гідрозатворів чи рукавичкою. Тримаємо все так 2 місяці.
- Через зазначений час зливаємо напій, проціджуємо його і насипаємо родзинки. Мити його також не потрібно.
- 1 кг цукру розводимо 2 літрами води і додаємо його в проціджений напій з родзинками. Все закриваємо рукавичкою або гідрозатворів і залишаємо бродити на 1,5 – 2 місяці. Готово!
Ось бачите, як багато є рецептів приготування домашнього вина зі смородини. Спробуйте освоїти пару, а решта вийдуть самі собою!