Плануючи меню обіду або вечері, ми часто забуваємо про простих і доступних стравах, які на смак нічим не поступаються складним і химерним. Розглянемо кілька рецептів салату з солоними огірками – простого, але завжди нового блюда, смак якого змінюється в залежності від інгредієнтів,. Консервовані овочі додають блюдам ніжну кислинку і дозволяють уникати надмірного вживання солі в рецептурі.
Солоні огірочки самі по собі – прекрасна закуска, обожнювана, як правило, всіма учасниками будь-якого застілля. А в салатах вони грають роль якогось «універсального інгредієнта», який за своїми смаковими характеристиками є «другом і братом» і м’яса, і риби, і сиру, і інших овочів.
Два найвідоміших салату з консервованими огірками – це олів’є і вінегрет. Напевно, вже всі домашні кулінари видозмінили ці салати, вилучивши або додавши якийсь свій інгредієнт до базового рецептом, але солоний огірочок залишився «партією соло».
Ми познайомимо вас з кількома салатним закусками, в яких солоні огірки як є основним інгредієнтом, так і одним з декількох.
Салат з солоними огірками «Швидка закуска»
Складові
- Огірки солоні або малосольні – 3-4 плоди + –
- Лук рзелений – 2-3 цибулини з пір’ям + –
- Петрушка – кілька гілочок + –
- Часник – за смаковими уподобаннями + –
- Сіль – за бажанням + –
- Чорний перець, свіжозмелений – за смаком + –
- Оливкова олія – 1-2 ст.л. + –
Приготування
Огірки очищаємо, нарізаємо тонкими пластинками, соломкою або півкільцями. Викладаємо в сито і даємо розсолу стекти (приблизно 15-20 хвилин).
2. Часничок чистимо і нарізаємо тоненькими пластинками. Нарізану таким чином часник додає краси страви, хоча можна подрібнити пряність і через Часничниці. Вступаємо за своїми уподобаннями. Миємо й нарізаємо кільцями зелена цибуля, дрібно рубаємо петрушку.
3. Всі підготовлені інгредієнти кладемо в зручну ємність, приправляємо свіжомеленим перцем, солимо, якщо суміш вийшла малосоленой і поливаємо маслом оливок. Перемішуємо акуратно.
4. Викладаємо суміш в блюдо сервіровки, а його краї красиво прикрашаємо огірковими кружечками. Смачного!
Поради від кухарчуком
- Не забувайте нарізані солоні огірочки на час залишати в ситі. Якщо зайвий розсіл НЕ стече, тоді все салатні інгредієнти незабаром будуть в ньому плавати. Салат втратить красу, а компоненти просочаться розсолом.
- Якщо огірочки мають товсту шкірку, то її краще зрізати. Це не вплине на смак, але їсти блюдо буде приємніше.
- Якщо огірків не виявилося під рукою, їх можна замінити консервованими кабачками.
- Зелену цибулю можна замінити ріпчастою, попередньо окропивши колечка соком лимона і половиною ложки цукру. Тоді смак страви стане незабутнім!
- Масло оливок можна замінити соняшниковим, майонезом або змішати їх в будь-якій пропорції.
Популярні рецепти салатів з солоними огірками
Салат німецький
Варену картоплю, солоні огірочки, сіль з перцем. Заправка – оливкова олія.
Салат грибний
Варену картоплю, мариновані гриби (краще шампіньйони), консервовані огірки, цибуля ріпчаста (а для краси подачі додаємо і зелений), чорний мелений перець. Заправка – оливкова олія, можна і легкий майонез.
Салат курячий
На одну варену курячу грудку беремо 3 варених картоплин, 2 варені яйця, 2 великих огірочка, 2 болгарських перцю, 1 варена морква, кілька ст.л. консервованого зеленого горошку, цибуля ріпчаста і зелена – за смаком.
Заправка – майонез або його суміш зі сметаною. Кількість інгредієнтів можна міняти за смаковими уподобаннями, що характерно для салатних сумішей. Курку можна замінити ковбасою, шинкою, морепродуктами, яловичиною і т.д.
* Рада кухарчуком
Соління в салатних сумішах чудово поєднуються зі смаженими інгредієнтами. Наприклад, якщо ви не зваріть, а підсмажити курячу грудку, це буде зовсім інше післясмак. Це ж стосується і моркви, цибулі або часнику.
Ми перерахували найвідоміші поєднання продуктів в салатах з солоними огірками. І цей перелік неможливо закінчити точкою, а тільки трьома крапками!