Страви, в яких дари моря є основними інгредієнтами, вважаються особливими, цим і визначається їх популярність. Одним з таких можна назвати салат з морської капусти з кальмарами, кожен компонент якого просочений корисними мінералами і насичений свіжим ароматом моря.Так частування з низькою калорійністю стане відмінною закускою до будь-якого застілля, спробувати його зможуть навіть ті, хто дотримується дієти.
Салат з кальмарами
Поєднання декількох морепродуктів в одному салаті – це не просто смачно, але і корисно. Вітамінний склад блюда, до якого входять дари моря, корисний для людського здоров’я, тому вживання «морського» частування повинно стати для вас доброю традицією.
Для початку пропонуємо вам простий рецепт смачного салату з морської капусти і заморожених кальмарів, за допомогою якого ви швидко приготуєте легку закуску до страв.
Складові
- Яйце – 4 шт.
- Заморожені кальмари – 500 гр.
- Маринована морська капуста – 150 гр.
- Сіль за смаком.
- Майонез – 4-5 ст. л.
- Цукор – ½ ч. Л.
- Ріпчасту цибулю – 50 гр.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
Приготування
Один з основних інгредієнтів страви – кальмари, першими готуються до процедури приготування.
- Розморожуємо кальмари, а потім варимо.
- Варені кальмари нарізаємо соломкою і висипаємо в салатницю.
- Потім слід цибулю. Тільки вибираємо для салату солодку цибулину. Її заздалегідь опускаємо на 2 хвилини в окріп, після чого кришимо.
- Нарізані цибулю і кальмари посипаємо сіллю, цукром і скроплюємо лимонним соком. Все перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин маринуватися.
- Відварюємо яйця і нарізаємо їх дрібними кубиками, за винятком 2 жовтків, які залишаємо недоторканими для того, щоб потім ними прикрасити готову страву.
- Беремося за морську мариновану капусту (її ще іноді називають салат «Сахалінський»). Якщо вона довга, то її краще подрібнити.
Всі нарізані продукти змішуємо, солимо, поливаємо лимонним соком і заправляємо майонезом. За допомогою 2 жовтків прикрашаємо блюдо. Чи можемо їх просто дрібно нарізати і акуратно розсипати по поверхні салату, а можна вирізати з жовтків фігурки і розмістити їх в будь-якій частині страви – вийде просто і зі смаком. Тепер «морський» салат можна вважати готовим.
Поради кухарчука
розморожування кальмарів
Використовуючи заморожених кальмарів, потрібно для початку їх правильно підготувати до основного процесу приготування. Для цього, в першу чергу, їх розморожуємо, потім очищаємо від залишків нутрощів, після чого обдаємо морепродукти гарячою водою.
Під високим градусом кальмари розм’якнуть, і з них легко можна буде зняти верхній шар і тонку грубу плівку.
Варка кальмарів
Ще один важливий етап приготування кальмарів – це їх варіння. У 1,5-2 л. води додаємо лавровий лист, шматочок цибулини, 1 ч. л. солі і все це кип’ятимо. Як тільки вода закипить – додаємо в неї кальмари і варимо їх 2 хвилини.
Час відраховується з моменту закипання води разом з морепродуктами. Проварених кальмарів дістаємо з води і охолоджуємо. Далі їх використання здійснюється за рецептом.
заправка салату
Заправляти салат краще домашнім майонезом. Він набагато корисніше магазинного, правда, і калорійність його трохи вище продукту фабричного.
Перевагою домашнього майонезу вважається також його смак. У порівнянні з магазинної, майонезна заправка, зроблена на дому, не містить крохмалю і консервантів, а значить – має більш делікатний смак.
Салат з морської капусти з рисовою локшиною
Салати з морепродуктів гармонійно поєднуються з будь-якими стравами, до того ж несуть організму одну лише користь. Але «морські» частування не всім господиням припадають по кишені, особливо, якщо головні інгредієнти – дорогі сорти морепродуктів.
Щоб не відмовляти собі в задоволенні – з користю поласувати смачними дарами моря, потрібно просто знайти рецепт «економного» страви. Одним з таких є салат з сушеної морської капусти з кальмарами і рисовою локшиною. Він є чудовою альтернативою більш дорогому салату «Морський прибій», проте на смак нічим йому не поступається.
Складові
- Кальмари – 200 гр.
- Рисова локшина – ½ пачки.
- Сушена морська капуста – 20 гр.
- Майонез (домашній) – за смаком.
- Яйця – 3 шт.
- Соєвий соус – за смаком.
- Рослинна олія – 1 ст. л.
- Приправа для морепродуктів або італійські трави – за смаком.
Приготування
Насамперед готуємо морську капусту.
- Оскільки у нас вона сушена, то її потрібно розмочити. Для цього заливаємо ламінарію холодною водою і залишаємо її на 30 хвилин.
- Через півгодини промиваємо водорості від слизу і нарізаємо їх на більш дрібні смужки.
- Викладаємо морську капусту на сковороду, поливаємо її столовою ложкою олії і ставимо на вогонь. Під закритою кришкою тушкуємо ламінарій 5 хвилин.
- Після цього виливаємо соєвий соус (не більше 1 ст. Л.) В сковороду, посипаємо капусту приправами (важливо не переборщити, тому щіпки якогось одного виду приправи буде достатньо), а зверху кладемо шар нарізаних кальмарів.
- Кальмари ріжемо довгими смужками заздалегідь, потім смажимо на вогні до готовності (хвилин 5-7). Але потрібно бути уважною до морепродукту в процесі смаження, щоб він, бува, не пересмажився, інакше – втратиться його м’якість і смак.
Коли приготуються кальмари, беремося за рисову локшину.
- Відварюємо її не більше 1-2 хвилин в киплячій воді, потім відокремлюємо необхідну кількість для салату і відразу ріжемо варену локшину на шматочки.
- Після – змішуємо кальмарів з морською капустою (якщо в них будуть залишки рідини, то зливаємо їх, в салат вони потрапити не повинні), додаємо до них нарізані яйця, рисову локшину, наостанок заправляємо все домашнім майонезом і подаємо блюдо до столу.
Є його можна як в холодному, так і в гарячому вигляді. Від температури вітамінний склад і смак «морського» салату не постраждає.
З чим подати салат з морепродуктів
Смачний салат з ламінарії і кальмарів, який, іноді, ще називають «Сахалінський», цілком може бути самостійною стравою.
Незважаючи на те, що салат вважається легким, він все-таки досить ситний, і його одного буде достатньо для щільного обіду або вечері. Але якщо у вас хороший апетит або ж ви плануєте влаштувати банкет, тоді до салату потрібно щось подати додатково.
У ролі «супроводжуючих» виступити можуть картопляні блюда, гриби, рис, сирі, тушковані або смажені овочі. Не буде зайвим, якщо до салату подадуться зелень або фруктова нарізка, наприклад, з яблука. Один незвичайний інгредієнт додасть пікантності і без того незвичайного страви.
Простий рецепт смачного страви – це найкраще, що можна запропонувати кожній господині, яка шукає спосіб приготувати щось незвичайне. Салат з кальмарів і морської капусти – одне з таких особливих страв, яке швидко готується і не вимагають великих витрат на інгредієнти.
Здивувати «морським» шедевром можна всіх, хто не байдужий до морепродуктів. Перевірити це можна з легкістю, лише приготувавши пару смачних порцій на вечерю. Готуйте на здоров’я, і нехай ваша кулінарна фантазія буде оцінена по достоїнству.
Смачного!