Салатні закуски у всьому кулінарному світі вважаються одними з найбільш варіативних різновидів страв. Це не дивно, адже навіть класичний салат мімоза з картоплею і сиром має масу рецептів, які відрізняються не тільки компонентами, а й способом подачі. Сьогодні ми розглянемо рецептуру, в якій замість звичайної рибної консерви використовується печінку тріски.
Рецепт класичної мімози з картоплею і тріскової печінкою
Складові
- Печінка риби тріски консервована – 1 банка + –
- Лук червоний або салатний – 1 головка + –
- Майонезний соус «Легкий» – 250 мл + –
- Сир напівтвердий або твердий – 150-200 г + –
- Картопля – 4-5 бульб + –
- Морква – 1-2 шт. + –
- Яйця курячі вищої категорії – 5 шт. + –
- Петрушка – 2-3 гілочки + –
- Сіль і перець – за смаком + –
Як швидко приготувати традиційну мімозу з картоплею і сиром в домашніх умовах
Слід відразу зазначити, що кращим вибором для цього салату стане печінку, консервована в маслі, а не у власному соку. Справа в тому, що маслечко вбереться в картоплю і зробить його соковитіше, сама ж холодна закуска від цього тільки виграє.
- Картоплю і моркву злегка обполіскувати під проточною водою, потім чистимо і відправляємо варитися в невеликій кількості води. Рекомендуємо трохи нарізати овочі – так процес варіння пройде куди швидше.
- Яєчка також моєму і варимо в невеликій глибокій каструльці 10 хвилин після закипання води. Після цього ставимо посудину під струмінь холодної води і чекаємо поки яєчка охолонуть.
- Знімаємо з них шкаралупу, розрізаємо кожне яйце надвоє – виймаємо жовток, а білок рубаємо дрібно ножем.
- Чистимо цибулю і натираємо його на крупній тертці (якщо овоч не дуже гіркий, то можна подрібнити його просто ножиком).
- Відкриваємо банку з печінкою і мнемо її легенько виделкою, щоб зробити рибну масу однорідніше. Масло зливати не потрібно.
- До цього моменту вже повинні зваритися картопля і морква. Даємо їм охолонути і натираємо кожен на дрібній тертці. Розкладати стружку слід в різні мисочки.
- Приступаємо до збірки нашої мімози. На саме дно салатник кладемо терту картоплю. Його можна злегка присипати сіллю і чорним меленим перцем.
- Поверх картоплі кладемо рибну печінку тріски, її слід розподілити рівномірно. На неї відразу ж викладаємо цибулю.
- Наносимо майонезну сітку, слід витратити трохи менше половини всього обсягу соусу.
- Тепер додаємо рубані яєчні білочки, відварену моркву і тертий сирок. Поверхня сирного шару покриваємо залишками майонезу.
- На середній терці трьом залишилися яєчні желточкі, вони повинні рівномірно покрити поверхню нашого ошатного салату.
- В якості прикраси викладаємо на салат пару гілочок петрушки і прибираємо салатник в холодильник на годину.
Рецептура дієтичної сирною мімози з картоплею без майонезу
Найчастіше, коли мова заходить про низькокалорійних легких салатах, то нам представляються холодні закуски, що складаються тільки з свіжих овочів.
Насправді зробити дієтичну мімозу можна і з картоплею і сиром, головне, щоб в якості заправки використовувався нежирний соус, наприклад, сметана або ж натуральний йогурт.
Складові
- Огірки свіжі – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Сир зі зниженою жирністю – 100 г;
- Картопля – 1 шт .;
- Сметана 10% або йогурт натуральний – 200 мл;
- Курячі яйця вищої категорії – 5 шт .;
- Печінка тріски консервована у власному соку – 1 банка.
Готуємо низькокалорійну мімозу з сиром і картоплею своїми руками
- З картоплі зчищають шкірку. Перед варінням це потрібно обов’язково зробити, оскільки при варінні в мундирі велика частина крохмалю залишиться в картоплі і його калорійність залишиться високою. Ділимо картоплину на 4 частини і кидаємо в каструлю.
- Лучок очищаємо і нарізаємо меленьким кубиком. Переміщаємо нашу нарізку в невелику мисочку, в яку також наливаємо окріп. Вичікуємо 15 хвилин – за цей час овоч втратить гіркоту і сильним. Після, зливаємо воду.
- Яєчка варимо 10 хвилин у киплячій воді, потім чистимо. Розділивши кожне яйце на білки і жовтки, залишаємо лише 2 желточка (інші 3 жовтки краще не використовувати). Натираємо частини яєць на тертці.
- Якщо огірки молоденькі, то їх можна тільки помити і зрізати попки, зі старих же овочів потрібно зрізати шкірку. Шаткуємо огірочки досить дрібно.
- Сир потрібно натерти на середній тертці. Точно також слід вчинити і з картоплею.
- Тепер беремо глибокий салатник або просто підходящу миску. У самий низ кладемо картопляну стружку, злегка присипаємо сіллю. Викладаємо поверх неї печінка тріски, попередньо яку розминаємо виделкою.
- Викладаємо цибулю. Вливаємо зовсім небагато йогурту або сметанки.
- Настав час огірочків і нежирного сиру. Їх ми намагаємося розподілити рівномірно, наскільки це можливо.
- Поливаємо все залишками нашої дієтичної заправки і натираємо поверх два желточка.
- Відправляємо миску з салатом в холодильник на пару годин або більше.
Оскільки йогурт і нежирна сметана значно рідшими, ніж класичний майонез, для настоювання салатної закуски нам потрібно трохи більше часу. Слід також зазначити, що калорійність такого частування зовсім не велика і не перевищує 170-180 ккал.
Ніжний салат мімоза з сиром і печінкою тріски без картоплі
Як би ви не старалися, але по-справжньому ніжну мімозу з картоплею приготувати неможливо – так чи інакше цей овоч буде давати специфічний присмак, який хоч і гармонійно вливається у смакову гаму салату, але це не дає їй бути легкою.
Вирішення цієї проблеми – заміна картоплі рисом. Також для даної салатної закуски ми будемо використовувати сир не твердих сортів, а плавлений сирок, який додасть мімози вершкове.
Складові
- Сирок плавлений – 2 шт .;
- Рис круглий – 100 г;
- Цибуля зелена – кілька пір’я;
- Печінка тріскова в маслі – 1 банка;
- Майонез «Провансаль» – 150 мл;
- Яйця великі – 5 шт.
Як покроково робиться салатна закуска мімоза з рисом і сиром без відвареної картоплі
- Спершу розберемося з рисової крупою. Щоб вона не давала неприємний крохмалистий присмак, її ми спочатку як слід промиємо. Робити це потрібно в, приблизно, 7 водах, оскільки саме після сьомої промивання рис зазвичай стає чистим і позбавляється від більшої частини крохмалю.
- У невелику каструльку вливаємо склянку чистої води, присаливаем її трохи і ставимо на максимальний вогонь. Чекаємо закипання, всипаємо рис і, накривши кришкою, зменшуємо силу полум’я до мінімуму. Варити рісік нам слід близько 20 хвилин або поки вся рідина не вбереться.
- Яєчка варимо 10 хвилин у киплячій воді, після чого подрібнюємо їх як зазвичай.
- Зелена цибулька добре промиваємо і рубаємо невеликими кільцями (білу частину в салат можна не класти, залишивши лише зелень).
- Сирок натираємо на крупній тертці і перекладаємо в окрему мисочку. Консерву розминаємо виделкою, але не дуже сильно.
- На тарілку встановлюємо порційне салатну кільце. У самий низ його укладаємо в один шар остиглий рісік. Поверх нього – тресковую печінку в маслі. Посипаємо зеленою цибулькою і намазуємо половину майонезу.
- Тепер викладаємо яєчні білки і тертий плавлений сирок. Накриваємо залишками майонезу і присипаємо тертим желточкамі.
- Ставимо тарілку прямо з кільцем в холодильник на півгодини, після чого знімаємо кільце і подаємо красиву незвичайну салатну закуску до столу.
Насправді можна зробити подібний салат мімоза з картоплею і сиром, проте ідеально ніжної текстури домогтися при цьому не вийде. Тільки рис водночас не перебиває найтоншого смаку печінки, але при цьому знижує загальну жирність страви і робить його консистенцію м’якшою.