Салат мімоза з картоплею і сиром

salat-mimoza-s-kartoshkoj-i-syrom
Салатні закуски у всьому кулінарному світі вважаються одними з найбільш варіативних різновидів страв. Це не дивно, адже навіть класичний салат мімоза з картоплею і сиром має масу рецептів, які відрізняються не тільки компонентами, а й способом подачі. Сьогодні ми розглянемо рецептуру, в якій замість звичайної рибної консерви використовується печінку тріски.

Рецепт класичної мімози з картоплею і тріскової печінкою

Як приготувати салат мімоза з картоплею і сиром - домашній рецепт

Складові

  • Печінка риби тріски консервована – 1 банка + –
  • Лук червоний або салатний – 1 головка + –
  • Майонезний соус «Легкий» – 250 мл + –
  • Сир напівтвердий або твердий – 150-200 г + –
  • Картопля – 4-5 бульб + –
  • Морква – 1-2 шт. + –
  • Яйця курячі вищої категорії – 5 шт. + –
  • Петрушка – 2-3 гілочки + –
  • Сіль і перець – за смаком + –

Як швидко приготувати традиційну мімозу з картоплею і сиром в домашніх умовах

Слід відразу зазначити, що кращим вибором для цього салату стане печінку, консервована в маслі, а не у власному соку. Справа в тому, що маслечко вбереться в картоплю і зробить його соковитіше, сама ж холодна закуска від цього тільки виграє.

  1. Картоплю і моркву злегка обполіскувати під проточною водою, потім чистимо і відправляємо варитися в невеликій кількості води. Рекомендуємо трохи нарізати овочі – так процес варіння пройде куди швидше.
  2. Яєчка також моєму і варимо в невеликій глибокій каструльці 10 хвилин після закипання води. Після цього ставимо посудину під струмінь холодної води і чекаємо поки яєчка охолонуть.
  3. Знімаємо з них шкаралупу, розрізаємо кожне яйце надвоє – виймаємо жовток, а білок рубаємо дрібно ножем.
  4. Чистимо цибулю і натираємо його на крупній тертці (якщо овоч не дуже гіркий, то можна подрібнити його просто ножиком).
  5. Відкриваємо банку з печінкою і мнемо її легенько виделкою, щоб зробити рибну масу однорідніше. Масло зливати не потрібно.
  6. До цього моменту вже повинні зваритися картопля і морква. Даємо їм охолонути і натираємо кожен на дрібній тертці. Розкладати стружку слід в різні мисочки.
  7. Приступаємо до збірки нашої мімози. На саме дно салатник кладемо терту картоплю. Його можна злегка присипати сіллю і чорним меленим перцем.
  8. Поверх картоплі кладемо рибну печінку тріски, її слід розподілити рівномірно. На неї відразу ж викладаємо цибулю.
  9. Наносимо майонезну сітку, слід витратити трохи менше половини всього обсягу соусу.
  10. Тепер додаємо рубані яєчні білочки, відварену моркву і тертий сирок. Поверхня сирного шару покриваємо залишками майонезу.
  11. На середній терці трьом залишилися яєчні желточкі, вони повинні рівномірно покрити поверхню нашого ошатного салату.
  12. В якості прикраси викладаємо на салат пару гілочок петрушки і прибираємо салатник в холодильник на годину.

Рецептура дієтичної сирною мімози з картоплею без майонезу

Найчастіше, коли мова заходить про низькокалорійних легких салатах, то нам представляються холодні закуски, що складаються тільки з свіжих овочів.

Як зробити салат мімоза з картоплею і сиром

Насправді зробити дієтичну мімозу можна і з картоплею і сиром, головне, щоб в якості заправки використовувався нежирний соус, наприклад, сметана або ж натуральний йогурт.

Складові

  • Огірки свіжі – 2 шт .;
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • Сир зі зниженою жирністю – 100 г;
  • Картопля – 1 шт .;
  • Сметана 10% або йогурт натуральний – 200 мл;
  • Курячі яйця вищої категорії – 5 шт .;
  • Печінка тріски консервована у власному соку – 1 банка.

Готуємо низькокалорійну мімозу з сиром і картоплею своїми руками

  1. З картоплі зчищають шкірку. Перед варінням це потрібно обов’язково зробити, оскільки при варінні в мундирі велика частина крохмалю залишиться в картоплі і його калорійність залишиться високою. Ділимо картоплину на 4 частини і кидаємо в каструлю.
  2. Лучок очищаємо і нарізаємо меленьким кубиком. Переміщаємо нашу нарізку в невелику мисочку, в яку також наливаємо окріп. Вичікуємо 15 хвилин – за цей час овоч втратить гіркоту і сильним. Після, зливаємо воду.
  3. Яєчка варимо 10 хвилин у киплячій воді, потім чистимо. Розділивши кожне яйце на білки і жовтки, залишаємо лише 2 желточка (інші 3 жовтки краще не використовувати). Натираємо частини яєць на тертці.
  4. Якщо огірки молоденькі, то їх можна тільки помити і зрізати попки, зі старих же овочів потрібно зрізати шкірку. Шаткуємо огірочки досить дрібно.
  5. Сир потрібно натерти на середній тертці. Точно також слід вчинити і з картоплею.
  6. Тепер беремо глибокий салатник або просто підходящу миску. У самий низ кладемо картопляну стружку, злегка присипаємо сіллю. Викладаємо поверх неї печінка тріски, попередньо яку розминаємо виделкою.
  7. Викладаємо цибулю. Вливаємо зовсім небагато йогурту або сметанки.
  8. Настав час огірочків і нежирного сиру. Їх ми намагаємося розподілити рівномірно, наскільки це можливо.
  9. Поливаємо все залишками нашої дієтичної заправки і натираємо поверх два желточка.
  10. Відправляємо миску з салатом в холодильник на пару годин або більше.

Оскільки йогурт і нежирна сметана значно рідшими, ніж класичний майонез, для настоювання салатної закуски нам потрібно трохи більше часу. Слід також зазначити, що калорійність такого частування зовсім не велика і не перевищує 170-180 ккал.

Ніжний салат мімоза з сиром і печінкою тріски без картоплі

Як би ви не старалися, але по-справжньому ніжну мімозу з картоплею приготувати неможливо – так чи інакше цей овоч буде давати специфічний присмак, який хоч і гармонійно вливається у смакову гаму салату, але це не дає їй бути легкою.

Приготування картопляного салату мімоза з сиром

Вирішення цієї проблеми – заміна картоплі рисом. Також для даної салатної закуски ми будемо використовувати сир не твердих сортів, а плавлений сирок, який додасть мімози вершкове.

Складові

  • Сирок плавлений – 2 шт .;
  • Рис круглий – 100 г;
  • Цибуля зелена – кілька пір’я;
  • Печінка тріскова в маслі – 1 банка;
  • Майонез «Провансаль» – 150 мл;
  • Яйця великі – 5 шт.

Як покроково робиться салатна закуска мімоза з рисом і сиром без відвареної картоплі

  1. Спершу розберемося з рисової крупою. Щоб вона не давала неприємний крохмалистий присмак, її ми спочатку як слід промиємо. Робити це потрібно в, приблизно, 7 водах, оскільки саме після сьомої промивання рис зазвичай стає чистим і позбавляється від більшої частини крохмалю.
  2. У невелику каструльку вливаємо склянку чистої води, присаливаем її трохи і ставимо на максимальний вогонь. Чекаємо закипання, всипаємо рис і, накривши кришкою, зменшуємо силу полум’я до мінімуму. Варити рісік нам слід близько 20 хвилин або поки вся рідина не вбереться.
  3. Яєчка варимо 10 хвилин у киплячій воді, після чого подрібнюємо їх як зазвичай.
  4. Зелена цибулька добре промиваємо і рубаємо невеликими кільцями (білу частину в салат можна не класти, залишивши лише зелень).
  5. Сирок натираємо на крупній тертці і перекладаємо в окрему мисочку. Консерву розминаємо виделкою, але не дуже сильно.
  6. На тарілку встановлюємо порційне салатну кільце. У самий низ його укладаємо в один шар остиглий рісік. Поверх нього – тресковую печінку в маслі. Посипаємо зеленою цибулькою і намазуємо половину майонезу.
  7. Тепер викладаємо яєчні білки і тертий плавлений сирок. Накриваємо залишками майонезу і присипаємо тертим желточкамі.
  8. Ставимо тарілку прямо з кільцем в холодильник на півгодини, після чого знімаємо кільце і подаємо красиву незвичайну салатну закуску до столу.

Насправді можна зробити подібний салат мімоза з картоплею і сиром, проте ідеально ніжної текстури домогтися при цьому не вийде. Тільки рис водночас не перебиває найтоншого смаку печінки, але при цьому знижує загальну жирність страви і робить його консистенцію м’якшою.