Популярні святкові страви завжди мають десятки варіантів приготування, і кожна господиня впевнена, що її – найправильніший. Але іноді можна знайти підтверджений першоджерело, наприклад, ви знали, що класичний «Олів’є» робився з рябчиків, а салат «Мімоза» – без сиру? Саме за таким рецептом 70-х років ми сьогодні і будемо готувати цю закуску з весняним назвою: з рибою, яйцями і, звичайно, майонезом.
У чому головний секрет забутого салату «Мімоза»
Салат «Мімоза» по праву входить в трійку найпопулярніших радянських закусок, але і в сучасному світі він не розгубив своїх шанувальників. І справа тут не тільки в доступності продуктів, хоча це теж має значення. Справа в дивовижній ніжності і легкості «Мімози», яка прямо тане в роті, не дивлячись на досить щільні інгредієнти. Ну і звичайно прикраса у вигляді самого пізнаваного весняного квітки нікого не залишить байдужим.
Але перш ніж приступати до готування за класичним рецептом, давайте розкриємо декілька секретів, які дозволять добитися саме смаку, знайомого з дитинства. І навіть якщо в майбутньому ви захочете внести зміни, рекомендації нижче дозволять вам зробити будь-яку варіацію салату «Мімоза» незабутньою.
- У салаті всього три незмінних обов’язкових інгредієнта – це рибні консерви, яйця і майонез. Саме їм потрібно приділити особливу увагу і використовувати дійсно якісні продукти.
- Для «Мімози» без сиру використовується консерви з морської риби, такої як сайра, горбуша, скумбрія, і обов’язково у власному соку. Намагайтеся вибирати перевіреного виробника.
- Багато що залежить від майонезу. Важливо, щоб він відчувався в салаті, але при цьому не заглушав смак інших продуктів. Тому краще вибрати жирний соус і додавати його потроху, ніж повірити рекламі про «легкість» і вилити півбанки.
- До моменту складання салату всі інгредієнти повинні бути однакової кімнатної температури. Якщо яйця або картопля будуть гарячі, а риба навпаки холодна – вся конструкція салату «попливе» і не буде тримати форму.
- Фірмова особливість салату «Мімоза» – пористість і легкість, а значить всі інгредієнти потрібно нарізати якомога дрібніше. В ідеалі скористатися теркою з найдрібнішими отворами. На цьому пункті не варто особливо лінуватися.
Ось і всі хитрощі. Дивіться наш покроковий рецепт салату «Мімоза» без сиру і насолоджуйтеся ніжним святковим салатом.
Салат «Мімоза» без сиру: простий рецепт ситної закуски
Складові
- Рибні консерви у власному соку – 1 банка + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Майонез класичний – за смаком + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Кріп і чорні маслини – для прикраси + –
Як готувати мімозу в домашніх умовах з простого набору продуктів
«Мімозу» можна приготувати в якості класичного листкового салату, а можна зробити по точно такому ж пошаговому рецептом святкову закуску. Вся справа в оформленні. Для загального салату, який буде красуватися в центрі столу, беремо велике блюдо обов’язково з плоским дном.
Закусочний варіант можна подати в верріни або порційно на десертних тарілках за кількістю гостей. У цьому випадку зручно скористатися кулінарним кільцем.
- Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо від залишків землі і заливаємо холодною водою так, щоб вона повністю покрила бульби. Злегка подсаливаем і ставимо варитися на плиту або в мультиварку до готовності. Залежно від розміру це може зайняти 10-15 хвилин. Якщо картопля зварилася, це легко перевірити, проткнув її ножем. Зливаємо воду і залишаємо остигати.
- Морква добре моєму. Молодий овоч можна не чистити, а ось у зрілого шкурку краще зняти овощечисткой. Опускаємо в холодну воду і так само варимо до м’якості. Як і картопля, це зручно зробити напередодні.
- Яйця відварюємо класичним способом. Опускаємо в холодну воду і ставимо на сильний вогонь. Після закипання варимо 5-7 хвилин і відразу охолоджуємо. Дуже важливо не переварювати яйця, щоб жовтки залишилися яскравими без некрасивого сірого нальоту.
- Остиглий картопля натираємо на дрібній тертці і відставляємо в сторону.
- Аналогічно натираємо моркву.
- У яєць поділяємо жовтки і білки. Всі також натираємо окремо і розкладаємо в різні миски до збірки салату.
- Лук ріжемо так дрібно, як це можливо. Для салату «Мімоза» підійдуть солодкуваті сорти, такі як салатний білий, фіолетовий або шалот. Якщо в наявності є тільки ріпчаста, залийте його на 10 хвилин гарячою водою. Потім воду необхідно злити, а цибулю відставити убік.
- Рибні консерви перекладаємо в окремий посуд і добре розминаємо виделкою разом з соком.
Як правильно зібрати салат «Мімоза» без сиру
Коли все готово, починаємо збирати салат. Про всяк випадок повторимо один з основних секретів: кожен шар повинен залишатися повітряним, тому накладаємо його дуже акуратно і ні в якому разі не приминає ні рукою, ні виделкою.
- Перший шар – картопля. Це самий щільний елемент, він дозволить зробити всю конструкцію стійкою, а це дуже важливо для листкового салату. Викладаємо половину від загальної кількості.
- Злегка перчимо і покриваємо майонезом. Використовуємо густий якісний соус, але при цьому намагаємося нанести його якомога тонше: інші верстви не повинні в ньому «плавати».
- Рибні консерви – другий шар. Знову не приминає їх, а залишаємо прошарку повітря між шматочками.
- Третій шар – цибуля. Рівномірно розподіляємо його по рибі. Знову злегка змащуємо майонезом.
- Викладаємо другу половину картоплі і злегка присипаємо свіжомеленим перцем. Знову трохи майонезу.
- Тепер терта морква і знову майонез.
- Верхній шар – натертий білок. Він завершує всю композицію. Знову покриваємо дуже тонкою сіточкою з майонезу.
- Тепер справа лише за прикрасою. Традиційно для цього використовується натертий жовток. Їм можна посипати весь салат або зробити красиві жовті квіти. Доповнюємо прикраси свіжою зеленню.
Салат «Мімоза» без сиру готовий. Ніжний, неймовірно повітряний, зі збалансованим смаком – він припаде до душі абсолютно всім, і голодним чоловікам, і любителькам ніжних закусок. Ошатний вигляд і зручна подача зроблять його незамінним на будь-якому святі.
Смачного!