Салат Боярський з бужениною робиться дуже просто і швидко: його інгредієнти майже не вимагають попередньої підготовки (вам треба буде тільки заздалегідь зварити яйця круто). Салат викладається шарами. Смак дивовижний!
Всі складові цього листкового салату прекрасно поєднуються між собою, часник надає пікантності, помідори – свіжість, буженина, сир та яйця роблять Боярський салат ситним, але при цьому він не відчувається як «важкий» страву.
Потрібно:
- Буженина (краще, звичайно, запечена і нежирна: нам в салаті потрібно м’ясо, а не жир) – близько 250-300 грамів
- Зелений горошок консервований – 1 банка (маса нетто 400 грамів)
- Яйця курячі – 3 штуки
- Помідори свіжі – 2 штуки середньої величини (вибирайте так звані «м’ясисті» сорти, що містять менше рідини)
- Часник – 2-3 зубчики
- Сир (будь-який твердий на ваш смак) – близько 150-200 грамів
- Майонез (ми воліємо легкий, з жирністю до 30 %, але вибір за вами) – близько 300 грамів (кількість майонезу можна злегка варіювати: можна промащувати майонезом кожен шар салату, а можна, якщо ви хочете зменшити кількість майонезу, кілька шарів пропустити, не змащуючи)
- Сіль поварена – в символічному кількості, щоб злегка посолити помідори
- Перець чорний мелений – за бажанням і зовсім небагато (труснути рази 3-4 перечниці над шаром з помідорів)
- Кріп – близько 30-40 грамів (за бажанням, щоб присипати салат зверху і посилити «свіжу смакову ноту»)
- Помідори «Черрі» – 3-5 штук (за бажанням, для прикраси салату зверху)
Приготування:
Шинку нарізаємо дрібними кубиками (з ребром 7-8 мм, максимум 10).
Сир потрібно натерти на крупній тертці.
Яйця зварити круто, охолодити, очистити і розім’яти виделкою або нарізати, але не дуже дрібно (для цього салату краще не натирати на тертці яйця, навіть на великій, як часто ми це пропонуємо для інших салатів).
Помідори вимити, витерти і нарізати невеликими шматочками (дуже умовно – кубиками), ви побачите, як це краще зробити, якщо перегляньте наш відео-рецепт під цією статтею. Банку зеленого горошку відкрити і злити всю рідину (не притискайте горошок кришкою, його дуже легко розчавити і перетворити в кашу!), можна просто горошок відкинути на друшляк і дати рідини стекти.
В салатник з плоским дном (можна і на блюдо, але в цьому випадку є ризик, салат «розповзеться») викладаємо нарізану шинку і робимо рівний шар, можна злегка прим’яти м’ясо.
Промазуємо шар буженини майонезом.
наступним шаром Викладаємо зелений горошок. Шар горошку теж, якщо хочемо, злегка змащуємо майонезом, але на цьому шарі можна майонез і пропустити.
Викладаємо шар подрібнених яєць. Змащуємо шар майонезом.
наступним шаром Викладаємо нарізані шматочками помідори, злегка їх солимо і перчимо.
Часник нарізаємо на дуже дрібні шматочки. Спеціальну «давильця» для часнику не рекомендуємо використовувати для цього салату – смак буде не той. Посипаємо шар помідорів нарізаним часником. Тепер злегка змащуємо помідори разом з часником і майонезом, але, якщо ви хочете, на цьому шарі теж можна майонез пропустити, помідори і так достатньо «мокрі».
Останнім шаром викладаємо тертий сир. Змащуємо майонезом.
Для прикраси салату добре підійде кріп (вимити, підсушити, дрібно нарізати і посипати салат Боярський зверху). Можна прикрасити чим-небудь ще на ваш розсуд. Нам подобаються помідори «Черрі», їх можна розрізати навпіл і викладати з них візерунки на поверхні салату.
Ось тепер наш Боярський салат шарами з бужениною і часником готовий. Непогано дати йому постояти 30-40 хвилин перед подачею на стіл, щоб інгредієнти салату просочилися ароматом один одного, але можна подавати і відразу.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: