Русский сніданок

російський сніданок
Долучатися до традиційної кухні різних народів світу – це завжди здорово і цікаво, готувати щось незвичайне, а потім пробувати. Але за італійськими, іспанськими, американськими трапезами ми зовсім забули, яким цікавим може бути наш рідний російський сніданок! А адже він теж не менш цікавий і незвичайний, ніж їжа інших народів світу, тим більше, що звичні страви можна доповнювати нововведеннями.

Поєднуючи традиційні продукти і класичні страви з незвичайним приготуванням і додатковими інгредієнтами, можна гідно урізноманітнити меню корисними і смачними рецептами російського сніданку.

Найчастіше на столі російської людини вранці можна зустріти чашку кави і бутерброд. І це не сендвіч – прикритий скибочками хліба з обох сторін для зручності і більшої ситності. Чи не тост, обсмажений і підсушений, а звичайний шматочок чорного хліба або батона з різними намазками.

Як правило, в сніданок нічого трудомісткого ми не готуємо, вважаючи за краще складносурядні запіканок і суфле звичайні масло, сир або ковбасу.

Якщо ви не бажаєте змінювати своїм ранковим звичкам, не треба! Досить приготувати заздалегідь, хоча б навіть і в вихідні, незвичайне масло, щоб ранок понеділка стартувало з нового російського сніданку!

зелене масло

Для приготування зеленого масла досить змішати в чаші блендера пачку розм’якшеного солодковершкового масла 72,5% жирності з подрібненою зеленню: базилік, кінза, петрушка – по 1 ст.л кожного інгредієнта.

За бажанням можна вмішати сіль, мелену паприку і часник.

Все як слід збиваємо, щоб зелень подрібнити якнайкраще, складаємо в невеликий пластиковий контейнер з кришкою і прибираємо в холодильник.

Зелене масло як варіант російського сніданку

Зберігається таке масло практично стільки ж, скільки і звичайне, так що смачна заміна російського солодковершкове на сніданок знайдена! Зелене відмінне поєднується з класичним житнім, подзьобати, бородінським і висівковий хліб. Смачного!

десертне масло

Також можна приготувати і десертну різновид незвичайного маслом, на додаток до батону і булочок.

Точно також кладемо в блендер пачку вершкового, але замість зелені з сіллю беремо жменю заморожених ягід: журавлина, морошка, чорниця або вишня. Добре, якщо вийде додати ще пару столових ложок соку потрібної ягоди. Якщо немає, то нічого страшного, так суміш вийде сухіше.

Збиваємо все з 2 ст.л цукру або цукрової пудри до повної однорідності. Перекладаємо в контейнер, ховаємо в холодильник, а вранці намазуємо на скибочку «Московської» плюшки, і ось вже незвичайний сніданок готовий!

десертне масло

Паштет з печінки з салом

Якщо одного масла на бутерброд з ранку здається недостатньо, додамо до нього дуже смачний паштет з яловичої печінки, щоб сніданок вийшов дійсно поживним.

Сало додається для соковитості, аромату і більш ніжної консистенції паштету.

Складові

  • Яловича печінка – 300 г
  • Свиняче сире сало – 100 – 150 г
  • Морква – 1 шт.
  • Лук середній – 1-2 шт.
  • Перець чорний, запашний – за смаком
  • Сіль – щіпка

Паштет з печінки з салом

Приготування

  1. Ріжемо сало великими шматками і тушкуємо на невеликому вогні в глибокій сковороді.
  2. Тим часом промиваємо печінку і нарізаємо її такими ж шматками, як і сало. Коли воно стане золотистого кольору, викладаємо її в жаровню.
  3. Тушкуємо все разом не менше 30 хвилин під кришкою, не додаючи вогонь.
  4. Чистимо овочі, також крупно нарізаємо їх: морква кружками, цибулю четвертинками. Відправляємо до сала і печінки. Додаємо сіль, спеції, тримаємо на вогні не менше години, щоб всі інгредієнти розм’якшилися.
  5. Потім, охолоджуємо отриману масу і пропускаємо її через м’ясорубку кілька разів – консистенція повинна стати повністю однорідною.

Викладаємо в пластиковий контейнер з кришкою і зберігаємо в холодильнику.

Смачного! Доповнення до бутербродів для російського сніданку готово!

Гурьевскаякаша

Шанувальників гарячої їжі вранці, а особливо любителів каш, порадує незвичайний рецепт не просто корисною, а по-справжньому смачної каші.

Бажаєте долучитися до страв російського імператорського столу часів наполеонівських битв, тоді уважніше читайте рецепт! По ньому можна приготувати собі на сніданок справжній десерт.

У традиційному виконанні гурьевская каша робиться шарами: пінка топленого молока, каша, обсмажені горіхи і так кілька разів. Потім все запікаємо в духовці.

Але так як готується така кашка нешвидко, пропонуємо вашій увазі її більш простий рецепт.

Складові

  • Крупа манна – 100 г
  • Вершки 20 – 35% жирності – 300 мл
  • Горіхи (волоські або лісові) – 100 г
  • Цукор – 50 г
  • Родзинки, цукати або курага – всього 100 г
  • Ванілін – на кінчику ножа

Гурьевскаякаша

Приготування

  1. Спочатку замочуємо родзинки або курагу, вони повинні постояти не менше півгодини.
  2. Потім, займемося горіхами. Прожарюємо їх в духовці або на сковороді протягом 10 – 15 хвилин безперервно помішуючи.
  3. Поки вони остигають, в невеликій каструльці доводимо до кипіння вершки, всипаємо цукор, ванілін і додаємо манку.
  4. Насипаємо її тоненькою цівкою, безперервно збиваючи вінчиком, щоб не утворилися грудочки. Варимо кашу 7 – 8 хвилин до загустіння.
  5. Тим часом зливаємо сухофрукти, промаківаем рушником або серветками і дрібно нарізаємо. (Ізюм додаємо цілком).
  6. Горіхи рубаємо і всипаємо в кашу. Туди ж додаємо сухофрукти. Все перемішуємо і викладаємо в змащену вершковим маслом форму. Ставимо в духовку і випікаємо при 180 градусах 10 – 15 хвилин, поки верх не підрум’яниться.

Подаємо гурьевскую кашу, виклавши на блюдо і прикрасивши горіхами і цукатами. Справжній російський сніданок готовий!

А для більшого смаку можна готувати її на топленому молоці і замість цукру використовувати мед.

Читайте ще схожі записи:


Варка перловки

Гречка з грибами і цибулею

Якщо такий варіант російської каші на сніданок здається занадто солодким і десертним, рекомендуємо приготувати гречку з грибами та цибулею. Це вегетаріанської блюдо не поступається своєю поживною цінністю будь-якого м’ясної.

Гречка з грибами і цибулею

  • Для цього висипаємо в 2 склянки окропу склянку вимитого гречки, солимо, доводимо до кипіння і закриваємо кришкою. Варимо на невеликому вогні 15 – 20 хвилин – вода повинна вбратися.
  • Поки вариться каша, підсмажуємо на олії одну порізану півкільцями дрібну цибулину.
  • Коли цибульні часточки стануть прозорими, додаємо до них нарізані скибочками завтовшки в 2 – 3 мм гриби.
  • Все підрум’янюємо, солимо, перчимо і втручається в кашу.

Все готово! Після такого сніданку є не захочеться до самої вечері!

Омлет в духовці

Крім каш в сучасній російській кухні є вже традиційне склалося блюдо – омлет в духовці. Він ідеально підходить для сніданку, а є його можна всім, так як блюдо виходить абсолютно дієтичним.

Саме тому готують його найчастіше в дитячих садах, і в Росії воно відомо саме під цією назвою «омлет, як в дитячому садку». Готувати його швидко і просто.

Омлет в духовці

На 2 порції нам знадобляться 4 яйця, 100 мл молока, щіпка солі і трохи вершкового масла для змащування форми.

  • Поки духовка розігрівається до 180 градусів, збиваємо вінчиком яйця з молоком і сіллю. Нам не потрібен міксер, не потрібно окремо пеніть жовтки з білками – все дуже просто!
  • Вибираємо форму невеликого розміру з високими бортиками, щоб товщина готового омлету була не менше 2 см, і змащуємо її маслом. Виливаємо яєчну суміш і відправляємо випікатися на 30 – 40 хвилин.

Омлет вийде не тільки дієтичним, але дуже ніжним і пишним, насолоджуйтеся!

Яєчня з ковбасою

Тим, хто не зараховує себе до любителів «знежиреної» кухні, ми пропонуємо традиційну яєчню з ковбасою.

Яєчня з ковбасою

  • Беремо 150 г копченої ковбаси, обсмажуємо її на маслі до рум’яної скоринки і прямо в сковороду розбиваємо 2 яйця. Можна зробити або яєчню, або розмішати яйця.
  • Додаємо за смаком перець і сіль.
  • Смажимо без кришки 5 – 7 хвилин.

* Рада кухарчуком
Якщо ваша яєчня прихопила, не знімається лопаткою зі сковороди і рветься, переставте її на вологу тканинну серветку, прикрийте кришкою (зараз від цього смак і зовнішній вигляд вже не зміняться) і дайте постояти 3 хвилини. Після цього яєчня повинна легко відійти!

яблучна ряжанка

На завершення хочеться додати рецепт легкого, не дуже солодкого десерту для сніданку, що поєднує в собі традиційний російський смак топленого молока, яблук і сучасні методи приготування.

яблучна ряжанка

  • Для приготування «десертній ряжанки» замочуємо 10 г желатину в 100 мл кип’яченої води на годину.
  • Коли він набубнявіє, прогріваємо його до повного розчинення (до кипіння ні в якому разі не доводимо!), Проціджуємо і додаємо 100 г цукру. Заважаємо, поки крупинки не зникнуть.
  • Потім трьом на крупній тертці велике солодке яблуко, заливаємо його 600 мл ряжанки, втручаємося туди сироп з желатином і розливаємо по креманкам.
  • Ставимо в холодильник до повного застигання – не менше 4 – 5 годин.

russkij-zavtrak9

Найкраще приготувати десерт з вечора, а на ранок ласувати такої незвичайної ряжанкою!

Справжній російський сніданок може бути традиційним, а може бути сучасним, в будь-якому випадку в його приготуванні завжди є місце експериментам і вашому власному баченню процесу! Пробуйте і діліться враженнями!