Долучатися до традиційної кухні різних народів світу – це завжди здорово і цікаво, готувати щось незвичайне, а потім пробувати. Але за італійськими, іспанськими, американськими трапезами ми зовсім забули, яким цікавим може бути наш рідний російський сніданок! А адже він теж не менш цікавий і незвичайний, ніж їжа інших народів світу, тим більше, що звичні страви можна доповнювати нововведеннями.
Поєднуючи традиційні продукти і класичні страви з незвичайним приготуванням і додатковими інгредієнтами, можна гідно урізноманітнити меню корисними і смачними рецептами російського сніданку.
Найчастіше на столі російської людини вранці можна зустріти чашку кави і бутерброд. І це не сендвіч – прикритий скибочками хліба з обох сторін для зручності і більшої ситності. Чи не тост, обсмажений і підсушений, а звичайний шматочок чорного хліба або батона з різними намазками.
Як правило, в сніданок нічого трудомісткого ми не готуємо, вважаючи за краще складносурядні запіканок і суфле звичайні масло, сир або ковбасу.
Якщо ви не бажаєте змінювати своїм ранковим звичкам, не треба! Досить приготувати заздалегідь, хоча б навіть і в вихідні, незвичайне масло, щоб ранок понеділка стартувало з нового російського сніданку!
зелене масло
Для приготування зеленого масла досить змішати в чаші блендера пачку розм’якшеного солодковершкового масла 72,5% жирності з подрібненою зеленню: базилік, кінза, петрушка – по 1 ст.л кожного інгредієнта.
За бажанням можна вмішати сіль, мелену паприку і часник.
Все як слід збиваємо, щоб зелень подрібнити якнайкраще, складаємо в невеликий пластиковий контейнер з кришкою і прибираємо в холодильник.
Зберігається таке масло практично стільки ж, скільки і звичайне, так що смачна заміна російського солодковершкове на сніданок знайдена! Зелене відмінне поєднується з класичним житнім, подзьобати, бородінським і висівковий хліб. Смачного!
десертне масло
Також можна приготувати і десертну різновид незвичайного маслом, на додаток до батону і булочок.
Точно також кладемо в блендер пачку вершкового, але замість зелені з сіллю беремо жменю заморожених ягід: журавлина, морошка, чорниця або вишня. Добре, якщо вийде додати ще пару столових ложок соку потрібної ягоди. Якщо немає, то нічого страшного, так суміш вийде сухіше.
Збиваємо все з 2 ст.л цукру або цукрової пудри до повної однорідності. Перекладаємо в контейнер, ховаємо в холодильник, а вранці намазуємо на скибочку «Московської» плюшки, і ось вже незвичайний сніданок готовий!
Паштет з печінки з салом
Якщо одного масла на бутерброд з ранку здається недостатньо, додамо до нього дуже смачний паштет з яловичої печінки, щоб сніданок вийшов дійсно поживним.
Сало додається для соковитості, аромату і більш ніжної консистенції паштету.
Складові
- Яловича печінка – 300 г
- Свиняче сире сало – 100 – 150 г
- Морква – 1 шт.
- Лук середній – 1-2 шт.
- Перець чорний, запашний – за смаком
- Сіль – щіпка
Приготування
- Ріжемо сало великими шматками і тушкуємо на невеликому вогні в глибокій сковороді.
- Тим часом промиваємо печінку і нарізаємо її такими ж шматками, як і сало. Коли воно стане золотистого кольору, викладаємо її в жаровню.
- Тушкуємо все разом не менше 30 хвилин під кришкою, не додаючи вогонь.
- Чистимо овочі, також крупно нарізаємо їх: морква кружками, цибулю четвертинками. Відправляємо до сала і печінки. Додаємо сіль, спеції, тримаємо на вогні не менше години, щоб всі інгредієнти розм’якшилися.
- Потім, охолоджуємо отриману масу і пропускаємо її через м’ясорубку кілька разів – консистенція повинна стати повністю однорідною.
Викладаємо в пластиковий контейнер з кришкою і зберігаємо в холодильнику.
Смачного! Доповнення до бутербродів для російського сніданку готово!
Гурьевскаякаша
Шанувальників гарячої їжі вранці, а особливо любителів каш, порадує незвичайний рецепт не просто корисною, а по-справжньому смачної каші.
Бажаєте долучитися до страв російського імператорського столу часів наполеонівських битв, тоді уважніше читайте рецепт! По ньому можна приготувати собі на сніданок справжній десерт.
У традиційному виконанні гурьевская каша робиться шарами: пінка топленого молока, каша, обсмажені горіхи і так кілька разів. Потім все запікаємо в духовці.
Але так як готується така кашка нешвидко, пропонуємо вашій увазі її більш простий рецепт.
Складові
- Крупа манна – 100 г
- Вершки 20 – 35% жирності – 300 мл
- Горіхи (волоські або лісові) – 100 г
- Цукор – 50 г
- Родзинки, цукати або курага – всього 100 г
- Ванілін – на кінчику ножа
Приготування
- Спочатку замочуємо родзинки або курагу, вони повинні постояти не менше півгодини.
- Потім, займемося горіхами. Прожарюємо їх в духовці або на сковороді протягом 10 – 15 хвилин безперервно помішуючи.
- Поки вони остигають, в невеликій каструльці доводимо до кипіння вершки, всипаємо цукор, ванілін і додаємо манку.
- Насипаємо її тоненькою цівкою, безперервно збиваючи вінчиком, щоб не утворилися грудочки. Варимо кашу 7 – 8 хвилин до загустіння.
- Тим часом зливаємо сухофрукти, промаківаем рушником або серветками і дрібно нарізаємо. (Ізюм додаємо цілком).
- Горіхи рубаємо і всипаємо в кашу. Туди ж додаємо сухофрукти. Все перемішуємо і викладаємо в змащену вершковим маслом форму. Ставимо в духовку і випікаємо при 180 градусах 10 – 15 хвилин, поки верх не підрум’яниться.
Подаємо гурьевскую кашу, виклавши на блюдо і прикрасивши горіхами і цукатами. Справжній російський сніданок готовий!
А для більшого смаку можна готувати її на топленому молоці і замість цукру використовувати мед.
Читайте ще схожі записи:
Варка перловки
Гречка з грибами і цибулею
Якщо такий варіант російської каші на сніданок здається занадто солодким і десертним, рекомендуємо приготувати гречку з грибами та цибулею. Це вегетаріанської блюдо не поступається своєю поживною цінністю будь-якого м’ясної.
- Для цього висипаємо в 2 склянки окропу склянку вимитого гречки, солимо, доводимо до кипіння і закриваємо кришкою. Варимо на невеликому вогні 15 – 20 хвилин – вода повинна вбратися.
- Поки вариться каша, підсмажуємо на олії одну порізану півкільцями дрібну цибулину.
- Коли цибульні часточки стануть прозорими, додаємо до них нарізані скибочками завтовшки в 2 – 3 мм гриби.
- Все підрум’янюємо, солимо, перчимо і втручається в кашу.
Все готово! Після такого сніданку є не захочеться до самої вечері!
Омлет в духовці
Крім каш в сучасній російській кухні є вже традиційне склалося блюдо – омлет в духовці. Він ідеально підходить для сніданку, а є його можна всім, так як блюдо виходить абсолютно дієтичним.
Саме тому готують його найчастіше в дитячих садах, і в Росії воно відомо саме під цією назвою «омлет, як в дитячому садку». Готувати його швидко і просто.
На 2 порції нам знадобляться 4 яйця, 100 мл молока, щіпка солі і трохи вершкового масла для змащування форми.
- Поки духовка розігрівається до 180 градусів, збиваємо вінчиком яйця з молоком і сіллю. Нам не потрібен міксер, не потрібно окремо пеніть жовтки з білками – все дуже просто!
- Вибираємо форму невеликого розміру з високими бортиками, щоб товщина готового омлету була не менше 2 см, і змащуємо її маслом. Виливаємо яєчну суміш і відправляємо випікатися на 30 – 40 хвилин.
Омлет вийде не тільки дієтичним, але дуже ніжним і пишним, насолоджуйтеся!
Яєчня з ковбасою
Тим, хто не зараховує себе до любителів «знежиреної» кухні, ми пропонуємо традиційну яєчню з ковбасою.
- Беремо 150 г копченої ковбаси, обсмажуємо її на маслі до рум’яної скоринки і прямо в сковороду розбиваємо 2 яйця. Можна зробити або яєчню, або розмішати яйця.
- Додаємо за смаком перець і сіль.
- Смажимо без кришки 5 – 7 хвилин.
* Рада кухарчуком
Якщо ваша яєчня прихопила, не знімається лопаткою зі сковороди і рветься, переставте її на вологу тканинну серветку, прикрийте кришкою (зараз від цього смак і зовнішній вигляд вже не зміняться) і дайте постояти 3 хвилини. Після цього яєчня повинна легко відійти!
яблучна ряжанка
На завершення хочеться додати рецепт легкого, не дуже солодкого десерту для сніданку, що поєднує в собі традиційний російський смак топленого молока, яблук і сучасні методи приготування.
- Для приготування «десертній ряжанки» замочуємо 10 г желатину в 100 мл кип’яченої води на годину.
- Коли він набубнявіє, прогріваємо його до повного розчинення (до кипіння ні в якому разі не доводимо!), Проціджуємо і додаємо 100 г цукру. Заважаємо, поки крупинки не зникнуть.
- Потім трьом на крупній тертці велике солодке яблуко, заливаємо його 600 мл ряжанки, втручаємося туди сироп з желатином і розливаємо по креманкам.
- Ставимо в холодильник до повного застигання – не менше 4 – 5 годин.
Найкраще приготувати десерт з вечора, а на ранок ласувати такої незвичайної ряжанкою!
Справжній російський сніданок може бути традиційним, а може бути сучасним, в будь-якому випадку в його приготуванні завжди є місце експериментам і вашому власному баченню процесу! Пробуйте і діліться враженнями!