З рубленого тесту, зазвичай, випікають основи для різних пирогів. Начинка може бути як солодкою так і не солодкою, тоді в рубане тісто не додається цукор. Також з нього виходить дуже смачне розсипчасте печиво (випікати яке потрібно при 180 градусах 10-15 хвилин не до рум’яності, а до золотистого кольору), тарталетки і багато іншого.
До складу рубленого тесту, приготованого за рецептом, входять наступні інгредієнти:
даної кількості інгредієнтів вистачає для випічки основи (без верху) діаметром 24 см
- 250 грам борошна,
- 125 грам вершкового масла або маргарину,
- 50 грам цукру (в несолодке тісто не додається),
- дрібка солі,
- 1 яйце.
Для різних рецептів пирогів деякі інгредієнти можна замінити повністю або частково. Всі наведені нижче добавки або заміни кладуться в залежності від призначення тесту. Тому як в результаті тісто виходить зовсім різне, більш підходяще для тієї чи іншої випічки.
Яйце можна замінити:
- 2-3 жовтками, тоді тісто вийде ніжніше і розсипчасте,
- 70-90 мл крижаної води,
- соком або кефіром.
Борошно можна частково замінити меленим мигдалем, приблизно 1 / 3-1 / 4 частина.
Також в рубане тісто іноді додають сметану, також замінюючи їй частину рідких інгредієнтів. Кисломолочні продукти, і взагалі кислота, надають рубаного тесту більшу шаруватість.
Для ароматизації рубленого тесту можна використовувати ваніль, цедру лимона, ром і багато чого ще.
Етапи приготування рубленого тесту за рецептом.
Рубане тісто, як і листкове, не любить тепло. Тому замішувати його потрібно дуже швидко і найкраще для цього використовувати кухонний комбайн (я для замісу використовувала насадку з ножами).
Вершкове масло нарізаємо на невеликі шматочки і приберемо в морозилку на 15 хвилин.
Якщо Ви замінили яйця водою або соком, то їх теж необхідно помістити в морозилку на 15 хвилин.
У чашу комбайна просіюємо борошно, кладемо цукор, сіль, масло. Включаємо комбайн і рубаємо масло з борошном. Для приготування листкового рубленого тесту масло повинно залишитися дрібненькими шматочками. А для звичайного рубленого тесту розтирати треба до стану дрібної крихти.
Тепер додамо в комбайн яйце, включимо його ще раз і замісити тісто.
Не потрібно домагатися однорідності, суміш повинна бути густа і розсипчаста. При цьому вона дуже легко ліпиться.
Якщо Вам все-таки здається, що тісто плотноватого, то додайте столову ложку крижаної води.
Готове тісто збираємо в грудку, кладемо в целофан і прибираємо в холодильник приблизно на 30-40 хвилин.
при ручному замісі масло нарізати дрібними кубиками і охолодити (краще навіть холодне масло натерти на тертці). Порубати масло двома ножами з борошном і цукром. Додати яйце або воду і замісити тісто виделкою. Якщо відчуваєте, що масло початок підтавати, то краще прибрати тісто не надовго в холодильник. Тому як борошно не повинна змішуватися з маслом, а повинна лише обволікати його.
Рубане тісто можна використовувати відразу, після приготування, а можна зберігати кілька днів у холодильнику, а також кілька місяців в морозильній камері.
Смачного.