Розмір келиха має значення!

застосування келихів
Сервіруючи романтичну вечерю з пляшкою вина, або чекаючи гостей на сімейне торжество, ми ставимо поруч з приладами різновиди келихів для напоїв. І дуже часто замислюємося, а яка їх форма і розмір підходить для вина і міцних алкогольних напоїв, якими ми збираємося пригощати своїх гостей? Давайте спробуємо розібратися в цьому досить непростому питанні.

Взаємозв’язок між формою келиха і розкриттям смаку і аромату напою, була виявлена ​​і ретельно вивчена австрійцем Клаусом Йозефом Ріделем. Він же і розробив спеціальні форми ємностей, призначених для вин.

Фактори важливості форми келихів

Фізіологічні особливості порожнини рота і мови

Смакові рецептори мови неоднакові на всій його поверхні. Рецептори, хапають солодощі, знаходяться на кінчику язика; кислоту мову відчуває боками; гіркі смаки розпізнаються ближче до гортані, а солоні нотки – в центрі мови.

Саме з урахуванням зон мови і були розроблені різновиди келихів для вина, оскільки вино – це дуже складна композиція смаків і ароматів. Форма посуду направляє рідину в те русло, де рецептори язика зможуть максимально сприйняти смак або, навпаки, найменш відчути його.

Ємності відкритою, широкої форми примушують нас опускати голову, щоб зробити ковток напою. Вузькі довгі ємності, навпаки, змушують закидати голову назад для вільного руху рідини під впливом сили тяжіння. Щоб не захлинутися, ми звертаємо мову і тим самим потрібні рецептори язика сприймають найтонші відтінки напою.

Початкова точка контакту порожнини рота з вином

Враження від першої зустрічі вина з порожниною рота і мовою залежить від діаметра обідка бокала, його товщини і обробки. Ободок може бути закруглений, товстий і тонкий, полірований або зрізаний.

«Хімія» аромату

Букет ароматів і навіть смак вина залежать від містяться в ньому фенолів. Феноли – ароматичні сполуки, відповідальні за яскравість ароматичної композиції.

У широкому келиху з великою поверхнею зіткнення вина з повітрям, феноли швидко перетворюються в ефіри, що забезпечують більш виражений сухий смак.

Розкриття букета залежить і від обсягу ємності. Обсяг фужера впливає на інтенсивність і якість аромату. Вільний простір в фужері має відповідати індивідуальності вина або типу алкогольного напою. При виборі видів келихів і їх застосуванням необхідно дотримуватися головне правило: чим менше градусів в алкогольному напої, тим більше ємність келиха.

Для червоного вина слід вибирати великі келихи, для білого – середнього розміру, для міцних алкогольних напоїв – маленькі чарочки (це зосереджує увагу на фруктових компонентах напою, а не на фортеці).

Види келихів і їх застосування

Келихи для шампанського

Келихи для шампанських вин бувають 3-х видів:

класичний келих

Обсяг – 120-200 мл

Види келихів і їх застосування

Класична ємність, яка називається «флют» (з англ. «Флейта»). Витягнута форма не дає газу швидко виходити, а сприяє ударам бульбашок об стінки фужера.

Келих для витончених шампанських та ігристих вин

Обсяг – 200 мл

Різновид келиха для шампанського

Відрізняється від класичної форми злегка великим обсягом і звуженням верхньої частини фужера. Подається під вантажні шампанські вина, заповнюється на 2/3 об’єму. Перед наповненням вином охолоджується.

Фужер-чаша

Обсяг – 140-160 мл

Фужер-чаша

Під шампанські вина така форма фужерів використовується рідко, оскільки вуглекислота швидко виходить з напою. Зазвичай такі різновиди келихів застосовуються на фуршетах для побудови вежі з фужерів, коли в самий верхній келих наливається шампанське, яке потім численними водоспадами розливається по нижнім чашам.

Різновиди келихів для вина

Ємності для вживання білих і червоних вин нагадують обрисами бутон тюльпана і розрізняються висотою чаші, її обсягом і діаметром. Підбираючи фужери, слід знати, що найінтенсивніший запах залишається на дні, над самим вином. Обсяг посередині наповнений рослинними ароматами, а у країв фужера збираються найлегші і ніжні нотки букета (квіткові і фруктові).

Для збільшення площі випаровування вина і отримання більш насиченого аромату у країв ємності, вино в келиху спеціально збовтують і перекочують по дну і стінок ємності. Тоді можна відчути все багатство напою богів.

Келих для білого вина

Обсяг – 180-260 мл

Келих для білого вина

Біле вино п’ють охолодженим, а тому фужер під нього має тонку, високу ніжку для утримування її одними пальцями, що не зігріваючи теплом долоні саму чашу фужера. Чаша вузька, більш витягнута вгору, з метою утримування винних ефірів букета.

Келих для червоного вина

Обсяг – 240-255 мм

Келих для червоного вина

Фужер для червоного вина більш «приземкуватий» і відкритий. Червоні вина подають зігрітими, що не прохолодніше кімнатної температури. Тільки так багатий аромат червоного вина може розкритися максимально. З цієї ж причини ємність заповнюється тільки на 1/3, щоб аромат заповнив простір, що залишився. Допускається тримати її в долоні.

Келих для десертних вин або «мадерная» чарка

Обсяг – 75-100 мл

Подають для десертних вин, мадери, портвейну і хересу. Таку чарку не доливати до краю на 0,5-1,0 см.

Коньячний келих – сніфтер

Обсяг келиха: 250-875 мл

Форма сніфтер (від англ. Слова «нюхати») розроблена спеціально для розкриття всіх відтінків аромату коньяку. Чаша келиха ідеально розташовується в долоні, тепло якої повністю розкриває складний аромат напою.

Келих наповнюється до висоти, яка дорівнює найширшої частини келиха. У сніфтер подаються: бренді, коньяк, кальвадос і арманьяк.

Стакан для віскі

Обсяг – 300 мл

Стакан для віскі

Ємність для віскі, як правило, прямий широкий стакан з товстим дном, шести- або восьмикутної форми. Наповнюється такою стакан на 1/3, решта об’єму заповнюється льодом або содовою. Можна також пити і чистий віскі.

Чарка для горілки або стопка

Обсяг – 50 мл

Чарка для горілки

Подається з горілкою, гіркими наливками і настоянками. Стопка – це чарка прямого перетину без ніжки. Наповнюється, не досягаючи країв на 0,5 см.

лікерна чарка

Обсяг – 25-30 мл

лікерна чарка

Така чарка виготовлена, найчастіше, з кольорового скла і має високу ніжку. З неї п’ють виключно лікери.

Келихи для пива

Обсяг – 300-500 мл

Келихи для пива

Скляна ємність для пива відрізняється від склянок для безалкогольних напоїв своєю формою. Ємність для пива нагадує довгастий бочонок з вузьким горлом або схожа на витончений келих тюльпановідной форми.

На закінчення хотілося б відзначити, що всі перераховані види келихів для алкогольних напоїв мати вдома зовсім і не обов’язково. Знаючи переважну форму келихів і їх застосування для вживання певного напою, можна варіювати і вибір посуду.

Перед сімейним торжеством або дружній вечіркою, запитайте у кожного гостя, який напій він воліє, і поставте поруч з його приладами фужер потрібної форми. А ця інформація про питних традиціях допоможе Вам подавати до напоїв саме ті різновиди келихів, які вигідно підкреслять всі їхні переваги.