У казці про Попелюшку добра фея зробила з помаранчевого овочу карету, а кожен слов’янин з дитинства запам’ятовує ароматну солодку кашу з героїнею нашої статті. Сироедческіе страви з гарбуза – тема сьогоднішньої розповіді, і це ще раз підкреслює різноманітність даної системи харчування, адже вам не доведеться сильно урізати свій раціон. Ви зможете використовувати майже всі дари природи, але по-іншому: без теплової обробки і в нових поєднаннях – з більшістю сирих фруктів, овочів, горіхів і зелені.
Страви з гарбуза в традиційній кухні майже завжди припускають варіння, тушкування або випічку. Для сироїда вони ніяк не підходять. Як же бути наступнику сироїдіння, якщо він хоче їсти гарбуз? Але ж включати її в сире меню дуже навіть варто!
Чим корисна гарбуз
Гарбуз збагачує раціон різними вітамінами – антиоксидантами, групи В і навіть D. У ній чимало корисних мікроелементів, серед яких магній, залізо і кальцій, є білки і достатній вміст клітковини.
Особлива перевага гарбуза і в тому, що вона відмінно зберігається всю зиму.
- Окремої захоплення заслуговують гарбузове насіння, які багаті рослинними оліями і білками. Ці насіння використовують проти діареї та гельмінтів, для лікування статевої сфери і краси шкіри.
- Масло гарбузового насіння і зовсім межа досконалості! Жирні кислоти омега-3,6 і 9 містяться в ньому в такій же гармонії, як і в оливковій і арахісове олії. Саме тому це дуже цінне масло навіть для традиційної дієти.
Нижче ми зібрали для вас різнопланові сироедческіе страви з гарбуза, щоб ви могли випробувати багаті поєднання інгредієнтів. Зауважте, що в кожному рецепті важливий момент – це подрібнення продуктів. Набір необхідних пристосувань перерахований в статті «Салати для сироїдів» (http://tvoi-povarenok.ru/tematicheskie-recepty).
Зимовий салат з гарбуза і цвітної капусти
Нам потрібні
- Гарбуз і кольорова капуста – в рівних кількостях;
- Сік лимона і масло гарбузового насіння – в рівних кількостях, або за смаком.
Приготування
- Овочі миємо й обсушуємо. Гарбуз чистимо від шкірки.
- Ріжемо кольорову капусту дрібним кубиком.
- Гарбуз трьом на крупній тертці або тонкою соломкою на тертці «Бернер».
- Видавлюємо сік лимона і змішуємо з маслом.
- Перемішуємо інгредієнти і заправку.
Рада кухарчука
Додавши до салату капусту брокколі і тверді яблука, сироїд отримує абсолютно нове блюдо. Особливо цікаво порізати яблука тонкою соломкою або дуже дрібним кубиком.
І не забудьте скропити їх лимонним соком відразу після нарізування, щоб уберегти від потемніння.
Зимовий салат з гарбуза з селерою
Складові
- Селера – 100 г;
- Гарбуз – 200 г;
- Для заправки суміш апельсинового соку і рослинного масла – в рівних кількостях або за смаком.
Як приготувати
- Овочі миємо і чистимо від шкірки.
- Трьом обидва інгредієнта однаково: велика терка або соломкою на «Бернер».
- Компоненти заправки збовтуємо виделкою в окремій ємності.
- Перемішуємо овочі і додаємо заправку.
Цей салат – прекрасний базовий рецепт для зими, щоб частіше використовувати смачні овочі, незаслужено призабуті в традиційній кулінарії.
У салат з гарбуза з селерою сироїд може додати такі смачні інгредієнти:
- аналогічно подрібнену капусту кольрабі або ріпу – по 100 г;
- гарбузове насіння або волоські горіхи, вимочені у воді кімнатної температури не менше 1 години – від 1 ст.л .;
- крупно рвані пекінську капусту (100 г);
- дрібно рубаний лук (50 г), додавши в заправку мед (в 2 рази менше, ніж масла).
Літній салат з гарбуза з помідорами
Нам потрібні
- Гарбуз – 100 г;
- Морква – 2 шт. середнього розміру;
- Помідори – 3-4 шт .;
- Кримський (синій) цибуля – від ½ середньої цибулини;
- Кріп і сіль – за смаком;
- Для соусу: лимонний сік + оливкова олія в рівних кількостях.
Приготування
- Овочі миємо, цибуля, гарбуз і моркву чистимо.
- Подрібнюємо інгредієнти: морква і гарбуз – велика терка, помідори – великий кубик, цибулю – тонкі півкільця або четвертини, кріп – дрібно рубаємо.
- Соус збовтуємо в окремій ємності, куди додаємо і сіль.
- З’єднуємо компоненти, перемішуємо і поливаємо соусом.
Французький суп з гарбуза для сироїда
Складові
- Гарбуз (м’якоть) – 300 г;
- Болгарський перець – 1 шт .;
- Стебло селери – 1 шт .;
- Гарбузове насіння – 4 ст.л .;
- Часник – 1 зубчик;
- Каррі (мелена піправа) – 1 ч.л .;
- Вода (питна) – від 220 мл;
- Кайенский перець (мелений в порошку) – від ¼ ч.л .;
- Зелень і мелений чорний перець – для прикраси.
Як приготувати
- Овочі миємо, чистимо, ріжемо середніми шматками і укладаємо в блендер.
- Скибочку солодкого перцю відкладемо для прикраси.
- Доливаємо воду і перекручуємо до гомогенності.
ВАЖЛИВО!
Виражений гарбузовий смак виходить у середньо подрібненої маси. А найбільш ніжний і кремовий суп потребують максимального подрібнення.
Розкладаємо суп по тарілках і прикрашаємо по краю кубиками перцю, рубаною зеленню і меленим перцем.
Рада кухарчука
У цьому рецепті з гарбуза замість болгарського перцю можна використовувати улюблені сироїдами помідори, особливо помаранчевого кольору. Вони зроблять гарбузовий суп особливо соковитим і ароматним.
Не забуваємо і те, що з помідора можна зняти шкірку і порізати його тверду частину на невеликий кубик, змішавши нарізку з вже готовою сумішшю з блендера. Так на нашому столі з’являється ще один варіант сироедческого супу з гарбуза.
Спагеті з гарбуза для сироїда
- Нарізаємо гарбуз довгими тонкими смужками, схожими на спагетті.
- Перед подачею посипаємо паприкою і скроплюємо рослинним маслом.
- Прикрашаємо дрібно рубаною зеленню петрушки.
Сироедческій живий соус
До будь-якого рецепту спагетті, будь вони з кабачка, гарбуза, моркви, кольрабі або кореня селери, можна приготувати «живий» томатний соус.
Для цього змішаємо в блендері наступні компоненти:
- Помідори свіжі, порізані – 2 склянки;
- Помідори сушені – 1 стакан;
- Часник – 3-5 середніх часточок;
- Зелень базиліка – до ¾ склянки;
- Сік 1-го лимона;
- Фініки – 4 шт.
Каша з гарбуза «Майже, як в дитинстві»
В даному випадку «майже» робить рецепт найбільш здоровим, адже в ньому зберігається вся користь сирих овочів і фруктів, чого не скажеш про варених стравах.
Нам потрібні
- Гарбуз і моркву – в рівних кількостях;
- Солодке яблуко – в 2 рази меншій кількості;
- Мед – за смаком.
Приготування
- Всі інгредієнти перемішати в блендері.
- У блендері високої потужності (а саме такий бажано придбати Сироїду) досягається дивно ніжний кремообразний смак і пухнаста консистенція.
- Але і в блендері зі звичайною кухні виходить смачна маса. Можливо, її крупинки порадують вас навіть більше, так як будуть нагадувати рисинки з традиційної дитячої каші.
Рада кухарчука
Сповідуючи сироїдіння, робіть кашу з гарбуза з грушею або айвою, додайте апельсин і сирі волоські горіхи, трохи масла або насіння.
Полюбіть фантазувати на основі базових рецептів! І це підтримає вас в наполегливому освоєнні нового раціону, особливо в перші місяці сироїдіння.
Сироедная гарбузова помадка (відео)
Молоко з насіння гарбуза
Це особливий рецепт для тих сироїдів, які вважають за необхідне їсти шкірку і насіння овочів і фруктів, щоб по максимуму використовувати корисні властивості дарів природи.
ВАЖЛИВО!
Врахуйте, що для подрібнення твердої шкірки бажано мати професійний блендер або потужний кухонний комбайн. Тоді легко отримувати дуже стійку ніжну консистенцію в різноманітних напоях, серед яких і гарбузове молоко.
Приготувати молоко просто
- Розрізаємо гарбуз навпіл і дістаємо насіння з волосистої м’якоттю.
- Цю масу, з насінням в шкірці, перекручуємо до гомогенності в блендері, періодично додаючи трохи води.
- Можна додавати і шматочки гарбуза – з шкіркою або без.
- Наша мета – рідина з сумішшю кефіру.
- Проціджуємо готову рідина через сито.
- Ще раз збиваємо рідку частину в блендері – до 40 секунд.
Випиваючи таке молоко на сніданок, додаємо в нього трохи меду.
Рада кухарчука
З пастообразной частини, яка залишається в ситі, можна зробити вельми ефективне антипаразитарні засіб. Додаючи трохи меду, даємо цю масу дітям і дорослим як додаткову допомогу в період боротьби з гельмінтами.
Цей же макуха може послужити корисною і смачною кашкою для зміцнення чоловічого здоров’я і жінкам, які бажають надовго зберегти молодість шкіри.
- Додаємо банан, мед, збиваємо в блендері – і смачна каша готова!
- Для любителів наслідках смаків вдалими добавками до каші з гарбузового макухи стануть зелень, корінь селери, спеції і трави.
Пиріг з гарбуза для сироїда
Кількості інгредієнтів припускають святкову трапезу для 5-6 чоловік.
Складові
- Гарбуз (великі шматки м’якоті) – 4 склянки;
- Фініки (без кісточок) – 1-1,5 кг;
- Волоські горіхи (ядра) – 2 склянки;
- Хурма (стигла!) – 1 шт. великого розміру;
- Кориця (мелена) – до 2 ст.л .;
- Імбир (мелений) – до 1 ст.л .;
- Ваніль – за смаком, на кінчику ножа.
готуємо тісто
- Перемелюємо в блендері все волоські горіхи і половину фініків. Мета – гомогенна пластична маса.
- Утрамбовуємо масу рівним шаром у форму для випікання. Не забуваємо створювати бортики!
готуємо начинку
- Перемелюємо в блендері всю гарбуз, другу половину фініків і хурму, додавши в середині процесу імбир і корицю.
- Викладаємо кремову начинку на тісто, акуратно розправивши по всій площа.
Ставимо зібраний пиріг в холодильник – на 3 години.
Ось і підійшла до кінця стаття про сироедческіх стравах з гарбуза. Ми постаралися запропонувати вам різні рецепти, які будуть доречні і на сніданок в будній день, і в меню святкового вечора.
Не забувайте про гарбузі при складанні гармонійного меню, черпайте з неї багатогранну користь і будьте здорові в будь-який час року!