Хочете почастувати довгоочікуваних гостей або своїх близьких чимось особливим і оригінальним, але не вимагає багато сил і часу на приготування? Тоді спробуйте спекти пиріг з журавлиною і яблуками, рецепт якого вам обов’язково сподобається, адже він настільки простий, що під силу навіть починає господині. Вас обов’язково чекає успіх, і через невеликий проміжок часу легка, ніжна і приємна на смак випічка буде готова.
Користь яблук і журавлини в домашній випічці
Начинка цього пирога складається з яблук і журавлини, таке поєднання є дуже виграшним і за смаковими, і по корисним властивостям.
Журавлину в народі називають «кислим лікарем», і це – правда. Багатий хімічний склад унікальної ягоди робить її справжнім лісовим скарбом. Особливо хороша журавлина після перших осінніх заморозків, адже тоді її смак стає яскравішим.
У журавлині міститься цілий комплекс корисних речовин:
- Вітаміни груп А, С, К, В;
- Макроелементи: калій, магній, кальцій;
- Різні органічні кислоти;
- Фенольні сполуки;
- Пектин.
Журавлина сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, тому людям, трудящим на шкідливому виробництві, бажано включати журавлину в свій раціон.
Про користь яблук теж говорити не доводиться. Велика кількість вітамінів, макро- і мікроелементів, клітковина і пектин позитивно впливають на організм людини. А при запіканні зберігається основна кількість корисних речовин.
Яблучно-журавлинний пиріг виходить просто чудовим. Ніжна, солодка, соковита начинка з яскравою кислинкою не залишить нікого байдужим. Варіантів тесту може бути безліч: і дріжджове, і листкове, і пісочне – вони всі хороші.
- Перед замісом тіста борошно просіваємо, так вона збагатиться киснем, а значить – виріб вийде більш пишним.
- Для випічки використовуємо пшеничне борошно вищого сорту.
- Щоб після нарізки яблука не потемніли – скроплюємо їх лимонним соком.
Яблучно-журавлинний пиріг зі сметанним кремом
Складові
тісто
- Борошно пшеничне – 2 ст. + –
- Масло вершкове – 200 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 4 ст.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
крем
- Сметана – 450 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 1 ст. + –
- Ванілін – за смаком + –
- Крохмаль картопляний – 2 ст.л. + –
начинка
- Яблука – 2 шт. + –
- Журавлина – 1 ст. + –
Покрокове приготування пирога з журавлиною і яблуками
- Вершкове масло, попередньо підігріте до кімнатної температури, змішуємо з сіллю, цукром і яйцем.
- Просіяне борошно всипаємо порціями, швидко вимішуючи тісто.
- Форму для випічки вистилає пекарської папером і злегка змащуємо маслом.
- Тісто розгортаємо до тих пір, поки його товщина не досягне 1 см, потім викладаємо в форму, утворюючи бортики.
- Яблука промиваємо, очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками.
- Журавлину перебираємо, промиваємо і трохи обсушуємо.
- Яблучні дольки і журавлину рівномірно викладаємо на тісто.
- Включаємо духовку на 200 градусів.
- Сметану і цукор збиваємо за допомогою міксера. Додаємо яйця, крохмаль, ванілін – і знову все збиваємо.
- Отриманий сметанний крем наливаємо поверх начинки, і поміщаємо пиріг в духовку на 40-45 хвилин.
Охолоджуємо готовий пиріг у формі, і тільки потім викладаємо його на блюдо і подаємо до столу.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт листкового пирога з яблук і кориці
Рецепт насипного пирога з яблук
Пиріг з журавлиною і яблуками «Красуня»
Пиріг, приготований за наступним рецептом, виглядає дуже ефектно, так як завдяки додаванню какао виходить практично тришаровим.
Складові
тісто
- Борошно пшеничне – 240 г;
- Масло вершкове – 125 г;
- Жовтки курячі – 3 шт .;
- Цукор – 50 г;
- Какао-порошок – 1 ч.л .;
- Розпушувач -1 ч.л.
начинка
- Журавлина – 50 г;
- Яблуко – 2 шт .;
- Білки курячі – 3 шт .;
- Цукор – 100 г;
- Сметана – 400 г;
- Крохмаль картопляний – 3 ст.л .;
- Ванілін – за смаком.
Як приготувати пиріг з журавлиною і яблуками своїми руками
- Охолоджене вершкове масло натираємо на тертці і перемішуємо з цукром.
- Борошно просіваємо.
- Обережно відокремлюємо жовтки від білків.
- Перемішуючи, з’єднуємо борошно, розпушувач, жовтки і масло з цукром.
- Від отриманого тесту відокремлюємо ¼ частина і додаємо до неї какао.
- Форму для випічки вистилає пекарської папером.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів.
- Білу (велику) частину тесту натираємо в форму за допомогою великої терки, формуючи бортики.
- Ставимо форму в духовку на 15 хвилин.
- Збиваємо білки до утворення піни. Додаємо частинами цукор, продовжуючи збивати.
- Акуратно перемішуючи вручну, кладемо крохмаль, ванілін і сметану.
- Яблука очищаємо і нарізаємо. Журавлину перебираємо, промиваємо і просушуємо.
- Виймаємо форму з тестом з духовки і розкладаємо на ньому шматочки яблук і журавлину.
- Зверху покриваємо сметаною заливкою, натираємо шоколадне тісто і випікаємо до готовності протягом півгодини.
- Десерт подаємо до столу.
Цей пиріг можна трохи і видозмінити. Замість білої основи ви можете зробити шоколадну, тобто весь десерт у вас може придбати гарний відтінок какао.
Сметану в випічці також можна не використовувати. Додайте всередину десерту необхідні фрукти, а зверху посипте все шоколадною крихтою, сметаною його поливати не обов’язково. Виглядати все буде також дуже ефектно і апетитно, як на фото.
Цей чудовий пиріг з журавлиною і яблуками, рецепт якого ми вам запропонували, подаємо повністю охолодженим. Ваші гості від нього будуть просто в захваті.
Смачного!