Рецепт торта «Київський»

У будь-якого популярного рецепта є своя історія створення. Торт “Київський”, як і “Пташине молоко” або “Панчо” не виняток. Легенда свідчить, що кондитери фабрики імені Карла Маркса перед відходом забули прибрати білки в холодильник. Білки заквасити. Щоб приховати помилку колег Костянтин Петренко, начальник кондитерського цеху, зі своєю помічницею випік білкові коржі і прошарками їх масляним кремом. Так і з’явився цей торт. Пізніше кондитери почали експериментувати, додаючи в коржі різні види горіхів (фундук, арахіс, кешью), зупинившись в кінцевому підсумку на першому.

Рецепт торту

Щоб приготувати за рецептом торт “Київський” нам знадобиться:

для двох коржів (для одного коржа):

  • 200 грам яєчних білків (100 грам),
  • 50 грам цукру (25 грам),
  • +185 грам цукру (+93 грама),
  • 10 грам ванільного цукру (5 грам),
  • 45 грам борошна (23 грама),
  • 150 грам підсмажених горіхів (фундук або кешью) (75 грам),

для крему Шарлотт:

  • 250 грам вершкового масла,
  • 200 грам цукру,
  • 1 яйце,
  • 150 мл молока,
  • 20 грам какао,
  • 10 грам ванільного цукру,
  • 1 столова ложка коньяку (не обов’язково!),

для прикрас:

  • фундук.

Рецепт приготування торта “Київський”.

Як Ви вже зрозуміли з вступу, спочатку нам потрібно заквасити білки. Для цього залишимо їх в теплі на 24 години. На поверхні з’являться бульбашки.

IMG_4753

Горіхи (у мене фундук) можна порізати ножем або подрібнити в блендері (зовсім трохи, не в порошок).

Якщо у Вас духовка без конвекції і немає можливості випекти одночасно 2 коржа на одному рівні, то замішуйте кожен корж окремо, використовуючи кількість інгредієнтів вказане в дужках. Я випікала коржі в формі, діаметром 20 см, але можна взяти і трохи більший розмір, тоді коржі вийдуть нижче. А ще краще взяти форми різних діаметрів. Тоді подрібненими обрізками більшого коржа можна прикрасити боки торта.

Тісто для кожного коржа місила окремо. Тому в описі я буду використовувати цифри для одного коржа.

Змішаємо борошно, подрібнені горіхи і 93 грама цукру.

IMG_4766

Білки зіб’ємо в пишну піну, до того стану, коли вони вже не вивалюються з чашки, якщо її перевернути. Поступово, не припиняючи збивання, додамо 25 грам цукру + ванільний цукор.

Додамо в білки горіхову суміш і акуратно перемішати.

Форму для випічки застелити папером і викладемо тісто.

4775

Сушити коржі при температурі 90-100 градусів 1-2 години. Час зразкову, все залежить від особливостей духовки. Важливо не пересушити коржі.

IMG_4818

На всіх кулінарних блогах, як під копірку списано, що треба їх випікати при 150 градусах 2 години. Я завжди роблю спочатку все за рецептом. Хоча дана рекомендація здалася мені божевільної. Через 15 хвилин мій перший корж став чорним. Тоді я зменшила температуру і досушити його все-таки.

IMG_4813

Готовий корж, бежевого кольору, виймемо з духовки. І залишимо на 12-24 години. Тільки потім знімемо папір.

Я папір зняла відразу, так як потім її взагалі б не віддер, видать у мене поганий папір :).

Якось я вже розповідала як готувати крем “Шарлотт”, коли ми готували торт “Подарунковий”. Тут же склад трохи інший, а точніше кількість інгредієнтів, але принцип приготування той же.

Дістаємо з холодильника вершкове масло.

Ретельно перемішуємо в каструльці яйце з молоком, потім додаємо цукор і поставимо на невеликий вогонь. Довести до кипіння, весь час помішуючи, трохи поварити (4-5 хвилинок). Виходить свого роду сироп, який спочатку буде пузиритися і потім загусне, стане тягучим.

Переллємо сироп в іншу чашку і накриємо кришкою, тарілкою або харчовою плівкою. Нехай охолоне.

4836

Збити вершкове масло з ванільним цукром до пишності. Поступово, по столовій ложці, додайте сироп. Збивати не припиняємо!

4833

Відокремлюємо 200 грам крему, додаємо в нього какао. Добре перемішуємо. виходить шоколадний крем “Шарлотт”. Шалено смачний !!!

4875

В білий крем додаємо коньяк і теж перемішуємо.

На перший корж викладаємо 2/3 білого крему і розрівнюємо його, кладемо другий корж, злегка притискаємо його.

Боки торта і верхній корж промажем шоколадним кремом.

4903

IMG_4908

Дрібно подрібнити довільну кількість фундука і прикрасимо їм боки торта. Як Ви пам’ятаєте у мене перший корж був невдалий, тому я змішала частина того коржа і горіхи, подрібнити і прикрасила.

IMG_4922

Що залишився білий крем перекладемо в кондитерський мішок і прикрасимо торт. За бажанням, можна його підфарбувати харчовими барвниками.

Приберемо торт в холодильник на кілька годин.

Смачного.

Чекаю Ваших відгуків та коментарів.