У будь-якого популярного рецепта є своя історія створення. Торт “Київський”, як і “Пташине молоко” або “Панчо” не виняток. Легенда свідчить, що кондитери фабрики імені Карла Маркса перед відходом забули прибрати білки в холодильник. Білки заквасити. Щоб приховати помилку колег Костянтин Петренко, начальник кондитерського цеху, зі своєю помічницею випік білкові коржі і прошарками їх масляним кремом. Так і з’явився цей торт. Пізніше кондитери почали експериментувати, додаючи в коржі різні види горіхів (фундук, арахіс, кешью), зупинившись в кінцевому підсумку на першому.
Щоб приготувати за рецептом торт “Київський” нам знадобиться:
для двох коржів (для одного коржа):
- 200 грам яєчних білків (100 грам),
- 50 грам цукру (25 грам),
- +185 грам цукру (+93 грама),
- 10 грам ванільного цукру (5 грам),
- 45 грам борошна (23 грама),
- 150 грам підсмажених горіхів (фундук або кешью) (75 грам),
для крему Шарлотт:
- 250 грам вершкового масла,
- 200 грам цукру,
- 1 яйце,
- 150 мл молока,
- 20 грам какао,
- 10 грам ванільного цукру,
- 1 столова ложка коньяку (не обов’язково!),
для прикрас:
- фундук.
Рецепт приготування торта “Київський”.
Як Ви вже зрозуміли з вступу, спочатку нам потрібно заквасити білки. Для цього залишимо їх в теплі на 24 години. На поверхні з’являться бульбашки.
Горіхи (у мене фундук) можна порізати ножем або подрібнити в блендері (зовсім трохи, не в порошок).
Якщо у Вас духовка без конвекції і немає можливості випекти одночасно 2 коржа на одному рівні, то замішуйте кожен корж окремо, використовуючи кількість інгредієнтів вказане в дужках. Я випікала коржі в формі, діаметром 20 см, але можна взяти і трохи більший розмір, тоді коржі вийдуть нижче. А ще краще взяти форми різних діаметрів. Тоді подрібненими обрізками більшого коржа можна прикрасити боки торта.
Тісто для кожного коржа місила окремо. Тому в описі я буду використовувати цифри для одного коржа.
Змішаємо борошно, подрібнені горіхи і 93 грама цукру.
Білки зіб’ємо в пишну піну, до того стану, коли вони вже не вивалюються з чашки, якщо її перевернути. Поступово, не припиняючи збивання, додамо 25 грам цукру + ванільний цукор.
Додамо в білки горіхову суміш і акуратно перемішати.
Форму для випічки застелити папером і викладемо тісто.
Сушити коржі при температурі 90-100 градусів 1-2 години. Час зразкову, все залежить від особливостей духовки. Важливо не пересушити коржі.
На всіх кулінарних блогах, як під копірку списано, що треба їх випікати при 150 градусах 2 години. Я завжди роблю спочатку все за рецептом. Хоча дана рекомендація здалася мені божевільної. Через 15 хвилин мій перший корж став чорним. Тоді я зменшила температуру і досушити його все-таки.
Готовий корж, бежевого кольору, виймемо з духовки. І залишимо на 12-24 години. Тільки потім знімемо папір.
Я папір зняла відразу, так як потім її взагалі б не віддер, видать у мене поганий папір :).
Якось я вже розповідала як готувати крем “Шарлотт”, коли ми готували торт “Подарунковий”. Тут же склад трохи інший, а точніше кількість інгредієнтів, але принцип приготування той же.
Дістаємо з холодильника вершкове масло.
Ретельно перемішуємо в каструльці яйце з молоком, потім додаємо цукор і поставимо на невеликий вогонь. Довести до кипіння, весь час помішуючи, трохи поварити (4-5 хвилинок). Виходить свого роду сироп, який спочатку буде пузиритися і потім загусне, стане тягучим.
Переллємо сироп в іншу чашку і накриємо кришкою, тарілкою або харчовою плівкою. Нехай охолоне.
Збити вершкове масло з ванільним цукром до пишності. Поступово, по столовій ложці, додайте сироп. Збивати не припиняємо!
Відокремлюємо 200 грам крему, додаємо в нього какао. Добре перемішуємо. виходить шоколадний крем “Шарлотт”. Шалено смачний !!!
В білий крем додаємо коньяк і теж перемішуємо.
На перший корж викладаємо 2/3 білого крему і розрівнюємо його, кладемо другий корж, злегка притискаємо його.
Боки торта і верхній корж промажем шоколадним кремом.
Дрібно подрібнити довільну кількість фундука і прикрасимо їм боки торта. Як Ви пам’ятаєте у мене перший корж був невдалий, тому я змішала частина того коржа і горіхи, подрібнити і прикрасила.
Що залишився білий крем перекладемо в кондитерський мішок і прикрасимо торт. За бажанням, можна його підфарбувати харчовими барвниками.
Приберемо торт в холодильник на кілька годин.
Смачного.
Чекаю Ваших відгуків та коментарів.