Чимось особливо смачним порадувати свою сім’ю і, при цьому, затриматися на кухні зовсім ненадовго – заповітна мрія будь-якої працюючої дружини і мами.
Якщо фантазія вже дає збої, та й грошей в гаманці залишилося небагато, виручить ароматна і ніжна шарлотка з бананами, яка робиться на сметані або кефірі. Продукти, які потрібні для цієї домашньої випічки, напевно, є у вашому холодильнику, а ось калорій в ній набагато менше, ніж в магазинних печеньки.
Пропонуємо два оригінальних варіанти приготування в духовці улюбленого багатьма десерту з екзотичним смаком. Обидва вони заслуговують на увагу, завдяки своїй простоті, бюджетности і незмінно «залікового» смакового результату.
Бананова шарлотка зі сметаною: покроковий рецепт
Складові
- Банани – 3 шт. + –
- Цукор – близько 1 ст. + –
- Яйця курячі великого розміру – 4 шт. + –
- Борошно пшеничне – 2 неповних склянки + –
- Сметана з низьким вмістом жиру – 1 ст. + –
- Масло вершкове пряжене – 4 ст.л. + –
- Сода кухонні – 1/2 ч.л. + –
- Оцет ягідний – 1 ст.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
- Оливкова олія – 1 ст.л. + –
- Манка (крупа) – 1 ст.л. + –
Як приготувати шарлотку з бананами в духовці
Класика жанру – це яблучна шарлотка, але з часом виникає бажання щось в ній змінити. Як фруктової начинки замість яблук можна використовувати трохи недостиглі банани і цим зробити тісто трохи більше ситним.
В іншому домашня бананова шарлотка робиться майже так само, як і яблучна. Борошно нам знадобиться пшеничне вищого ґатунку – вона найкраще дає обсяг, цукор будемо класти білий кристалічний.
- Знявши з бананових плодів шкірку, нарізаємо їх однаковими обручками. Товщина – приблизно 1 см.
- Яйця звільняємо від шкаралупи і, присолити їх злегка, полістиролу, що міксером.
- Далі підсолоджувати яєчну бовтанку і продовжуємо збивати, поки не розчиняться солодкі кристали.
Кількість цукру можна варіювати з урахуванням того, що начинка цього разу у нас сама по собі солодка. Так що може вистачити і 0,5 ст. солодкого піску.
- Тепер потрібно висипати соду в невелику ємність і залити її будь-яким, наявними в господарстві, ягідним оцтом – яблучним або виноградним. Якщо є тільки синтетичний 9% – зійде і він. Головне – дочекатися бурхливого піноутворення.
- Додаємо гашене соду в яєчну бовтанку, туди ж кладемо сметану, виливаємо розтоплене (але не гаряче!) Масло.
- Змішавши все, заправляємо тісто борошном, вводячи її порціями. Маса повинна вийти середньої консистенції, щоб її було зручно перекладати в форму ложкою.
- Змастивши форму (роз’ємна буде в самий раз) маслом оливок і присипавши її манкою – виливаємо третину тесту.
- У ньому «топимо» бананову нарізку і заливаємо її другою частиною тестової маси. До цього часу духова шафа вже повинен бути нагрітий до температури 180 оС. Помістивши в нього форму, вогонь зменшуємо до мінімуму.
9. Через 20 хвилин з моменту початку випікання (коли пиріг збільшить свій обсяг), його потрібно переставити на полицю вище або відключити нижній прогрів, щоб десерт не підгорів.
Коли шарлотка з бананами в духовці зарум’яниться, і по кухні пошириться смачний банановий аромат, потрібно перевірити її готовність сірником. Обережно встромивши її в пиріг стороною без сірчаної головки – дивимося, чи є на ній сліди сирого тесту. Якщо залишилися, то форму відправляємо назад в духовку і тримаємо там ще хвилин 10.
Готовому ласощів треба постояти, щоб охолонути. Тільки тоді його можна буде витягти з форми, укласти на блюдо і подати до вже палаючого ароматного чаю.
Читайте ще схожі записи:
Готуємо заливний пиріг з яблуками
Як зробити шарлотку з яблук в мультиварці
Оригінальна бананова шарлотка: рецепт на кефірі
Хтось може заперечити, як же можна спекти пишну і смачну шарлотку на кисломолочний продукт, адже класичний рецепт цього пирога не припускав нічого, крім яєць, цукру, борошна та начинки.
Але не всі люблять бісквіти і вважають шарлотку кілька сухуватою. Однак на кефірної основі вона виходить більш соковитою. До того ж, до бананів з цією метою можна додати яблучну нарізку. Пробуємо!
Складові
- Кефір (жирність будь-яка) – 1 ст .;
- Борошно – 1,5-2 ст .;
- Яйця курячі великі – 2 шт .;
- Цукор – 2/3 ст .;
- Масло вершкове – 125 г;
- Сода (негашене) – 1 ч.л. (Без гірки);
- Банан – 2 великих плоди;
- Яблука солодкі – 3 середніх фрукта.
Як зробити оригінальну шарлотку з бананів своїми руками
- Підготуємо фрукти: яблука помиємо, очистимо (якщо шкірка не жорстка – зрізати її не обов’язково), видалимо серцевину з насінням, наріжемо м’якоть пластинками, завтовшки 0,5 см.
- З бананів знімемо шкірку і нарізаємо їх кружками.
- У трохи підігрітий кефір кладемо соду – він тут же почне міхур.
- Тепер додамо розтоплене тепле масло, перемішати.
- Окремо перемішуємо яйця, до утворення легкої піни, потім виливаємо їх в кефірну основу, підсипає цукор порціями, розмішуючи його міксером.
- Коли розчиняться солодкі крупинки, можна вводити борошно. Її потрібно стільки, щоб в результаті у нас вийшло тісто такої ж густоти, як на оладки.
- Змащуємо форму маслом (вершковим або рослинним), присипаємо сухарями або манкою і виливаємо в неї третину тесту. У ньому утапливаем бананову нарізку, заливаємо ще третю тестової маси, кладемо яблука, зверху – залишки тіста.
- Відправляємо пиріг в розігріту духовку, знизивши температуру до 120 ° С. Приблизно через 40 хвилин шарлотка з бананом і яблуками, зроблена своїми руками у цій простому рецептом, буде готова.
Проявивши фантазію, навіть самому простому частування можна надати абсолютно нове смакове «звучання». Заклавши в закладки запропоновані рецепти оригінальної шарлотки з бананами, можна буде урізноманітнити сімейне меню без особливого клопоту.
Екзотичний смак улюбленого частування зробить його ще більш затребуваним під час сімейного або дружнього чаювання.
Смачного!