Рецепт пирога з чорною смородиною

Рецепт пирога з чорною смородиною
Коли хочеться чогось смачненького і домашнього, то перше, що спадає на думку – це випічка з якою-небудь солодкою начинкою.

А оскільки за вікном вінець року з великою кількістю плодів, то ягідний десерт – як раз те, що потрібно, і ідеально підійде для нашої затії рецепт пирога з чорною смородиною. Про користь цих ягід можна навіть і не згадувати, адже всім відомий вітамінний склад смородини, так чому б не порадувати сімейство здоровим і смачним десертом!

Як зробити начинку зі смородини для пирога

Смородинові пироги можна готувати безліччю різних способів. І справа тут не тільки в різновидах тесту для десерту, а й в начинках, яких на основі ароматних ягід можна приготувати досить багато:

  • Вимиті і висушені ягоди (200 г) смородини присипати пудрою (3 ст.л.) і крохмалем (1 ст.л.). Так ягоди збережуть свою цілісність навіть після випікання. Така начинка більше підходить для відкритих або бісквітних пирогів, типу шарлотки.
  • Перебиті в блендері ягоди червоної або чорної смородини слід змішати з цукровим піском або пудрою до смаку, а для загусання начинки ягідне пюре можна змішати з борошном або крохмалем, з розрахунку 1 ст.л. на 100-200 г начинки.
  • Дуже добре поєднується чорна смородина з яблуками, вишнею і сливою. Для приготування такої оригінальної начинки слід яблука або сливи нарізати невеликими кубиками і змішати в пропорції 1: 1 з ягодами смородини. Вишню ж залишаємо цілком, але видаляємо з неї кісточки.

Брати вишні потрібно в 2 рази менше, ніж смородини, інакше – вона переб’є весь смак начинки.

  • Лимонна і апельсинова цедра, ваніль і кориця здатні надати класичної смородинової начинці традиційні східні нотки.

recept-piroga-s-chyornoj-smorodinoj.3jpg

  • Сирно-смородиновий начинка – ідеальне рішення для відкритих пирогів з пісочного тіста. Укладати таку начинку потрібно шарами: спочатку сир, потім ягоди в цукрі і крохмалі (або перетерта ягідна маса). Для сирної начинки слід змішати блендером 0,4 кг сиру, 0,1 кг цукру, 40 г крохмалю і 90-100 г сметани.
  • Для заливних пирогів з будь-якого тесту підійде ця ароматна смородиновий начинка зі сметанним кремом. Ягоди для начинки слід залишати цілими. Їх потрібно укладати на корж, а вже потім заливати кремом з 250 г сметани, 1 яйця і 2-3 ст.л. цукрового піску.

Простий пиріг з червоною смородиною

Складові

  • Яблука – 2 шт. + –
  • Червона смородина – 2 ст. + –
  • Крохмаль кукурудзяний – 1 ст.л. + –
  • Яйця курячі – 3 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 2,5 ст. + –
  • Масло вершкове – 2/3 пачки + –
  • Борошно «екстра» – 1,5-2 ст. + –
  • Ядра волоських горіхів – 1 ст. + –
  • Сметана жирна (бажано домашня) – 1/2 ст. + –
  • Лимонна цедра – 1 ст.л. + –

Як приготувати пиріг зі смородиною, яблуками і горіхами

Цей кавказький рецепт сметанного пирога з двома начинками – дуже легкий, і спекти такий десерт в домашніх умовах зможе кожен. Випічка виходить просто казково смачною, ніжною і ароматною.

  1. Готуємо першу начинку – ягідну. Яблука трьом на тертці, змішуємо зі смородиною, цедрою, цукром (½ ст.) І крохмалем.
  2. Готуємо начинку другу – горіхову. Ядра волоських горіхів подрібнюємо блендером разом з цукром (½ ст.) В дрібну крихту.
  3. Готуємо тісто. Яйця і залишки цукрового піску збиваємо міксером, поступово вводячи до складу тесту м’яке масло, сметану і борошно. Вимішуємо тісто пластичне і залишаємо його на 15 хвилин відлежатися.
  4. Формуємо пиріг. Тісто ділимо на 2 частини, а потім одну половинку ділимо ще навпіл. В результаті ми маємо 3 шматка тесту: великий і 2 маленьких. Більшу частину тесту розгортаємо в корж за розміром форми для випікання + висота бортів. Решта 2 шматочки розгортаємо в коржі, розміром з дно форми.
  5. Великий корж вистилає в форму для випікання і розподіляємо по ньому ягідну начинку. Перекриваємо смородину з яблуками меншим коржем і наносимо на нього горіхову начинку. Закриваємо пиріг зверху залишилися пластом тесту і щільно склеюємо краю нижнього і верхнього шару.

recept-piroga-s-chyornoj-smorodinoj.1jpg

6. Випікати пиріг слід 1 годину при температурі 175-185 ° С.

7. Перед нарізкою пирога слід дати час трохи охолонути, буквально 30 хвилин.

Рецепт пирога з ягодами чорної смородини

Маннік – пиріг радянського дитинства, але і сьогодні він залишається популярним і улюбленим ласощами дітей. А для тих, хто вже встиг призабути рецепт цього швидкого десерту, а заодно і повноцінного сніданку – ми наводимо цей кулінарний інструктаж.

Складові

  • Манна крупа – 220 мл;
  • Борошно «екстра» – 220 мл;
  • Цукор-пісок – 220 мл;
  • Масло селянське – 50 г;
  • Кефір – 220 мл;
  • Добірні яйця – 2 шт .;
  • Хлібопекарський розпушувач – 2 ч.л .;
  • Смородина свіжа – 100 г.

recept-piroga-s-chyornoj-smorodinoj.2jpg

Як приготувати пиріг з чорною смородиною

  1. Манну крупу засипаємо в миску, заливаємо кефіром і залишаємо на чверть години для набухання.
  2. У Блендерна склянці віночком збиваємо яйця з цукром, розпушувачем і топленим вершковим маслом.
  3. Переливаємо яєчний склад до набряклої манки, все перемішуємо, всипаємо борошно і акуратно з’єднуємо все компоненти, розмішуючи їх ложкою до однорідності. І на завершення – всипаємо в тісто ягоди чорної смородини.
  4. Тісто переливаємо в промаслений форму для випічки і відправляємо в піч на 50 хвилин. Температура готування – 180 градусів.
  5. Готовий пиріг перед подачею посипаємо цукровою пудрою і нарізаємо порційними шматочками.

Смачного!