Рецепт м’яса по-французьки в духовці без сиру

М'ясо по-французьки в духовці без сиру
У цієї страви багато назв: «Дипломат», «М’ясо по-капітанську», «Veau Orloff», що дослівно перекладається як «Телятина по-Орловський».

Однак в СНД це святкове частування частіше іменується просто «м’ясо по-французьки», в духовці рецепт без сиру багатьом здається дивним, але тим не менше він має місце бути. На сьогоднішній день колись популярне придворне блюдо зазнало безліч змін, ми ж в цій статті згадаємо класичний рецепт і найкращі його інтерпретації.

Трохи кулінарних фактів про м’ясо по-французьки

  • Оригінальний рецепт «Veau Orloff» включав в себе картопля, телятину, цибулю, гриби і соус «Бешамель».
  • Згодом телятину стали замінювати іншими видами м’яса і навіть фаршем, а іноді і зовсім ковбасою.
  • Не завжди можна знайти в сучасних рецептурах і гриби.
  • І навіть картопля в модифікованих рецептах може бути замінена помідорами або кабачками.
  • Що ж стосується традиційного французького соусу «Бешамель», то його спочатку стали замінювати сметаною або вершками, а потім і зовсім прибрали з рецепта, відкривши «дорогу» майонезу і сиру.

Класичне м’ясо по-французьки без сиру в духовці

Рецепт класичного м'яса по-французьки без сиру в духовці

Складові

  • Телятина – 600 г + –
  • Картопля середнього розміру – 6 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
  • Яйця курячі категорії «О» – 3 шт. + –
  • Мускатний горіх мелений – 1 щіпка + –
  • Печериці свіжі – 280 г + –
  • Молоко 3,2% – 600 мл + –
  • Борошно пшеничне – 60 г + –
  • Масло вершкове топлене – 25 г + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний перець (горошком) – 1/2 ч.л. + –

Як готувати м’ясо по-французьки без сиру

Випробувати справжнісіньку «Телятину по-французьки» з соусом «Бешамель» на сьогоднішній день можна хіба що в домашніх умовах. А приготувати це смачне блюдо своїми руками ви без зусиль зможете, використовуючи цей покроковий рецепт, максимально наближений до оригіналу 18 століття.

  1. Якщо м’ясо у вас заморожене, то його слід заздалегідь розморозити в холодильнику – так філе збереже соковитість і ніжність.
  2. Отже, м’ясо нарізаємо порційними шматочками (1,5-2 см завтовшки) і, присипавши сіллю, перцем і, прикривши плівкою, гарненько відбиваємо молоточком з двох сторін.
  3. Картоплю чистимо і шаткуємо тонкими (не більше 0,5 см) кружечками.
  4. Лук шаткуємо кільцями, товщина яких не повинна перевищувати 3 мм.
  5. Гриби нарізаємо пластинками.
  6. Готуємо соус. На плитку ставимо сотейник і нагріваємо його на середньому вогні. У ємність кладемо вершкове масло, борошно і, активно перемішуючи віночком, з’єднуємо компоненти, перетворюючи їх в однорідну масу. Всипаємо в ємність також сіль, перець і мускат за смаком, а потім, не припиняючи заважати, тонкою цівкою вливаємо молоко. Варимо соус при постійному помішуванні до загусання.
  7. Знімаємо соус з плити. В окремій чашці збиваємо яйця (до з’єднання жовтка з білком) і вливаємо яєчну масу в сотейник. Всі активно перемішуємо до однорідної текстури – соус готовий.
  8. Розігріваємо до 200 градусів конвекційну піч, а поки вона гріється – займемося пошаровим укладанням продуктів.

Готовим дома по кроках м'ясо по-французьки без сиру

9. Беремо жароміцних форму і промазуємо її вершковим маслом. Далі укладаємо внахлест рівним шаром картопляні гуртки, солимо їх і перекриваємо відбивних м’ясом. Поверх телятини укладаємо грибні пластинки, цибулю розсипом і заливаємо все блюдо соусом «Бешамель».

10. Прибираємо форму в піч на 40-50 хвилин.

Про готовність страви будуть свідчити незрівнянний аромат і рум’яна кірочка на його поверхні.

Читайте ще схожі записи:


Як готувати свинину по-французьки
Картопля по-французьки в мультиварці

Рецепт м’яса по-французьки без сиру в мікрохвильовці

Це більш простий рецепт знаменитого страви. Запікати м’ясо з картоплею під сметанним соусом ми будемо в мікрохвильовій печі. Це найшвидший спосіб приготування і найдієтичніший.

Складові

  • Картопля – 2 бульби;
  • Часникові часточки – 2 шт .;
  • Куряча грудка – 350 г;
  • Цибуля ріпчаста – ½ головки;
  • Масло «VALIO» – 1 ст.л. з гіркою;
  • Сметана маложирна – 100 г.

Як запікати м'ясо по-французьки без сиру в мікрохвильовці

Як робити м’ясо по-французьки без сиру

  1. Курячі грудки нарізаємо невеликими довгастими скибочками, приблизно 1,5 см завтовшки і 5 см завдовжки, змішуємо з сіллю, перетертим часником і перцем за смаком. Також додаємо до м’яса 1 ст.л. сметани.
  2. Цибулю чистимо від лушпиння і кришимо тоненькими чверть кільцями.
  3. Картоплю за допомогою шинкування нарізаємо кружальцями.
  4. Тепер беремо керамічну форму для СВЧ печі і пошарово укладаємо в неї всі інгредієнти:
  • Спочатку розподіляємо рівномірно м’ясо в сметанному соусі.
  • Далі посипаємо курку ріпчастою цибулею і змащуємо сметаною.
  • Далі накриваємо все шаром картоплі, розкладаючи гуртки внахлест і присолюючи за смаком.
  • Зверху знову викладаємо сметану.
  1. При максимальній потужності роботи мікрохвильовки випікати м’ясо по-французьки без сиру слід 30 хвилин.

М’ясо по-французьки з грибами і томатами без сиру

Зробити шикарне частування для званої вечері можна і в мультиварці. Приготоване за цим рецептом м’ясо виходить дуже смачне і ніжне. Мабуть, це найкращий варіант «Veau Orloff», де знайшлося місце і грибам, і картоплі, і томату.

Складові

  • Телятина парна – ½ кг;
  • Гриби печериці свіжі – 0,25 кг;
  • Картопля – ½ кг;
  • Ріпчасту цибулю середній – 2 головки;
  • Томати – 2 шт .;
  • Сметана жирна – 60 г;
  • Олія – ​​½ стопки;
  • Сіль за смаком;
  • Суміш перців – 1 ч.л.

Як готувати французьке м'ясо з грибами і помідором без сиру

Як зробити м’ясо по-французьки без сиру

  1. М’ясо нарізаємо порційними шматками, товщиною в 1,5 см, присаливаем, перчимо і відбиваємо молоточком з двох сторін. Щоб м’ясо не бризкати при відбиванні – його потрібно укутати в плівку.
  2. Картоплю і цибулю чистимо, шаткуємо кружками за допомогою терки-шинкування.
  3. Гриби промиваємо від забруднень і нарізаємо пластинками.
  4. У чашу мультиварки вливаємо трохи масла і виставляємо програму «Жарка» або «Випічка». Як тільки масло нагріється, обсмажуємо в ньому до рум’янцю цибуля, на це буде потрібно порядком 10 хвилин. Потім додаємо до цибулі гриби і обсмажуємо все разом ще 10 хвилин, не забувши підсолити.
  5. Готові грибочки з цибулею прибираємо на тарілочку, а на дно звільнилася ємності укладаємо рівним шаром картоплю, промазуємо її сметаною, трохи солимо.
  6. Поверх картоплі кладемо відбивну телятину, покриваємо її зверху грибами з цибулею і знову змащуємо все сметаною.
  7. На завершення самим верхнім шаром укладаємо нарізані кружальцями помідори і закриваємо чашу мультиварки кришкою.

Як правильно приготувати м'ясо по-французьки без сиру

8. Встановлюємо на панелі завдань агрегату режим «Випічка» і таймер на 60 хвилин.

Після того, як м’ясо по-французьки без сиру буде готово, не варто його відразу ж нарізати на порції. Краще почекати хвилин 10-15, щоб страва трохи охололо і тримало форму. Подавати таку гаряче можна як самостійно, так і з яким-небудь улюбленим овочевим салатом.