У цієї страви багато назв: «Дипломат», «М’ясо по-капітанську», «Veau Orloff», що дослівно перекладається як «Телятина по-Орловський».
Однак в СНД це святкове частування частіше іменується просто «м’ясо по-французьки», в духовці рецепт без сиру багатьом здається дивним, але тим не менше він має місце бути. На сьогоднішній день колись популярне придворне блюдо зазнало безліч змін, ми ж в цій статті згадаємо класичний рецепт і найкращі його інтерпретації.
Трохи кулінарних фактів про м’ясо по-французьки
- Оригінальний рецепт «Veau Orloff» включав в себе картопля, телятину, цибулю, гриби і соус «Бешамель».
- Згодом телятину стали замінювати іншими видами м’яса і навіть фаршем, а іноді і зовсім ковбасою.
- Не завжди можна знайти в сучасних рецептурах і гриби.
- І навіть картопля в модифікованих рецептах може бути замінена помідорами або кабачками.
- Що ж стосується традиційного французького соусу «Бешамель», то його спочатку стали замінювати сметаною або вершками, а потім і зовсім прибрали з рецепта, відкривши «дорогу» майонезу і сиру.
Класичне м’ясо по-французьки без сиру в духовці
Складові
- Телятина – 600 г + –
- Картопля середнього розміру – 6 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Яйця курячі категорії «О» – 3 шт. + –
- Мускатний горіх мелений – 1 щіпка + –
- Печериці свіжі – 280 г + –
- Молоко 3,2% – 600 мл + –
- Борошно пшеничне – 60 г + –
- Масло вершкове топлене – 25 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець (горошком) – 1/2 ч.л. + –
Як готувати м’ясо по-французьки без сиру
Випробувати справжнісіньку «Телятину по-французьки» з соусом «Бешамель» на сьогоднішній день можна хіба що в домашніх умовах. А приготувати це смачне блюдо своїми руками ви без зусиль зможете, використовуючи цей покроковий рецепт, максимально наближений до оригіналу 18 століття.
- Якщо м’ясо у вас заморожене, то його слід заздалегідь розморозити в холодильнику – так філе збереже соковитість і ніжність.
- Отже, м’ясо нарізаємо порційними шматочками (1,5-2 см завтовшки) і, присипавши сіллю, перцем і, прикривши плівкою, гарненько відбиваємо молоточком з двох сторін.
- Картоплю чистимо і шаткуємо тонкими (не більше 0,5 см) кружечками.
- Лук шаткуємо кільцями, товщина яких не повинна перевищувати 3 мм.
- Гриби нарізаємо пластинками.
- Готуємо соус. На плитку ставимо сотейник і нагріваємо його на середньому вогні. У ємність кладемо вершкове масло, борошно і, активно перемішуючи віночком, з’єднуємо компоненти, перетворюючи їх в однорідну масу. Всипаємо в ємність також сіль, перець і мускат за смаком, а потім, не припиняючи заважати, тонкою цівкою вливаємо молоко. Варимо соус при постійному помішуванні до загусання.
- Знімаємо соус з плити. В окремій чашці збиваємо яйця (до з’єднання жовтка з білком) і вливаємо яєчну масу в сотейник. Всі активно перемішуємо до однорідної текстури – соус готовий.
- Розігріваємо до 200 градусів конвекційну піч, а поки вона гріється – займемося пошаровим укладанням продуктів.
9. Беремо жароміцних форму і промазуємо її вершковим маслом. Далі укладаємо внахлест рівним шаром картопляні гуртки, солимо їх і перекриваємо відбивних м’ясом. Поверх телятини укладаємо грибні пластинки, цибулю розсипом і заливаємо все блюдо соусом «Бешамель».
10. Прибираємо форму в піч на 40-50 хвилин.
Про готовність страви будуть свідчити незрівнянний аромат і рум’яна кірочка на його поверхні.
Читайте ще схожі записи:
Як готувати свинину по-французьки
Картопля по-французьки в мультиварці
Рецепт м’яса по-французьки без сиру в мікрохвильовці
Це більш простий рецепт знаменитого страви. Запікати м’ясо з картоплею під сметанним соусом ми будемо в мікрохвильовій печі. Це найшвидший спосіб приготування і найдієтичніший.
Складові
- Картопля – 2 бульби;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Куряча грудка – 350 г;
- Цибуля ріпчаста – ½ головки;
- Масло «VALIO» – 1 ст.л. з гіркою;
- Сметана маложирна – 100 г.
Як робити м’ясо по-французьки без сиру
- Курячі грудки нарізаємо невеликими довгастими скибочками, приблизно 1,5 см завтовшки і 5 см завдовжки, змішуємо з сіллю, перетертим часником і перцем за смаком. Також додаємо до м’яса 1 ст.л. сметани.
- Цибулю чистимо від лушпиння і кришимо тоненькими чверть кільцями.
- Картоплю за допомогою шинкування нарізаємо кружальцями.
- Тепер беремо керамічну форму для СВЧ печі і пошарово укладаємо в неї всі інгредієнти:
- Спочатку розподіляємо рівномірно м’ясо в сметанному соусі.
- Далі посипаємо курку ріпчастою цибулею і змащуємо сметаною.
- Далі накриваємо все шаром картоплі, розкладаючи гуртки внахлест і присолюючи за смаком.
- Зверху знову викладаємо сметану.
- При максимальній потужності роботи мікрохвильовки випікати м’ясо по-французьки без сиру слід 30 хвилин.
М’ясо по-французьки з грибами і томатами без сиру
Зробити шикарне частування для званої вечері можна і в мультиварці. Приготоване за цим рецептом м’ясо виходить дуже смачне і ніжне. Мабуть, це найкращий варіант «Veau Orloff», де знайшлося місце і грибам, і картоплі, і томату.
Складові
- Телятина парна – ½ кг;
- Гриби печериці свіжі – 0,25 кг;
- Картопля – ½ кг;
- Ріпчасту цибулю середній – 2 головки;
- Томати – 2 шт .;
- Сметана жирна – 60 г;
- Олія – ½ стопки;
- Сіль за смаком;
- Суміш перців – 1 ч.л.
Як зробити м’ясо по-французьки без сиру
- М’ясо нарізаємо порційними шматками, товщиною в 1,5 см, присаливаем, перчимо і відбиваємо молоточком з двох сторін. Щоб м’ясо не бризкати при відбиванні – його потрібно укутати в плівку.
- Картоплю і цибулю чистимо, шаткуємо кружками за допомогою терки-шинкування.
- Гриби промиваємо від забруднень і нарізаємо пластинками.
- У чашу мультиварки вливаємо трохи масла і виставляємо програму «Жарка» або «Випічка». Як тільки масло нагріється, обсмажуємо в ньому до рум’янцю цибуля, на це буде потрібно порядком 10 хвилин. Потім додаємо до цибулі гриби і обсмажуємо все разом ще 10 хвилин, не забувши підсолити.
- Готові грибочки з цибулею прибираємо на тарілочку, а на дно звільнилася ємності укладаємо рівним шаром картоплю, промазуємо її сметаною, трохи солимо.
- Поверх картоплі кладемо відбивну телятину, покриваємо її зверху грибами з цибулею і знову змащуємо все сметаною.
- На завершення самим верхнім шаром укладаємо нарізані кружальцями помідори і закриваємо чашу мультиварки кришкою.
8. Встановлюємо на панелі завдань агрегату режим «Випічка» і таймер на 60 хвилин.
Після того, як м’ясо по-французьки без сиру буде готово, не варто його відразу ж нарізати на порції. Краще почекати хвилин 10-15, щоб страва трохи охололо і тримало форму. Подавати таку гаряче можна як самостійно, так і з яким-небудь улюбленим овочевим салатом.