Сучасні кухонні пристосування дають нам, господаркам, можливість насолоджуватися процесом створення їжі і спонукають до експериментів. Так, для тих, хто вважає за краще експерименти в поєднанні різних продуктів, а відповідно, і їх смаків, справжнім відкриттям стане курка в медово-соєвому соусі в мультиварці. Є кілька секретів того, як звичайне м’ясо перетворити в ніжне ласощі, і ми хочемо поділитися цими порадами з усіма, хто бажає навчитися готувати смачні страви з любов’ю!
Переваги приготування курки в мультиварці
Рецепт, який ми розберемо детально, – універсальний, тобто по ньому м’ясо птиці можна готувати і в духовці, і в мультиварці. Різниця вийде не дуже велика, навіть часу на підготовку в обох випадках знадобиться приблизно однакову кількість.
Зате приготування в мультиварці допоможе зберегти на кухні відносну чистоту, до того ж заощадить час – відмивати доведеться тільки мультіварочную чашу, а не всю духовку, як зазвичай.
Яку курку для готування вибрати
З якого б кількості спецій не приготовили наш чарівний диво-соус, і скільки б ми не запікали пташину тушку – якщо м’ясо було з самого початку не першої свіжості, то делікатес у нас не вийде. Тому, не вірячи продавцям, вибирати варто тушку самостійно.
- Оглянемо зовнішні покриви: шкіра тушки повинна бути одного відтінку. Якщо вона липне або має неприємний запах – повертаємо тушку на прилавок і продовжуємо пошуки.
- Щоб визначити свіжість тушки – потрібно заглянути всередину. Всі внутрішні покриви повинні бути однорідними, гладкими і приємними на дотик. При легкому натисканні на м’ясо із зовнішнього боку воно повинно спружинити і повернутися в початковий стан. Якщо при натисканні на філе в ньому залишилася вм’ятина, то воно неодноразово заморожувалося, тому його краще не купувати.
- Оскільки тушка нам потрібна для мультиварки, то великі екземпляри залишимо до кращих часів і звернемо увагу на птицю поменше. Ідеальна вага – до 1,3 кг. Така курка легко поміститься в мультіварочную чашу навіть з об’ємом 3 л.
Звичайно, домашня птиця за смаком перевершує магазинний напівфабрикат, але на її підготовку доведеться витратити кілька годин. Тому, якщо часу не так багато, то краще обмежитися магазинним варіантом.
Класичний рецепт курки в медово-соєвому соусі в мультиварці
Складові
- Курка (свіжа тушка) – 1,3 кг + –
- Оливкова олія – 4 ст.л. + –
- Часник – 1 невелика головка + –
- Соєвий соус – 3-4 ст.л. + –
- Мед квітковий рідкий – 2 ст.л. + –
- Базилік сушений – 1/3 ч.л. + –
- Паприка солодка – 0,5 ч.л. + –
- Перець чилі мелений – 1 щіпка + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
Як запекти курку в соєво-медовому соусі в мультиварці
Мрія будь-якої господині, яка береться за підготовку птиці, – ніжне соковите м’ясо, обтягнуте рум’яною скоринкою, і апетитний аромат по всій квартирі.
Щоб ефект вийшов саме таким – пропонуємо відкласти подалі майонез, оскільки він сушить м’ясо, соняшникова олія замінити якісним оливковою, а для особливого аромату взяти якісний мед. Спеції та їх кількість пропонуємо варіювати, виходячи зі смакових переваг.
- Якщо курочка потрапила до нас з магазину, то її перед запіканням бажано вимочити в воді, щоб видалити по максимуму все добавки, які вона отримала з кормами. Для цього кладемо тушку в глибоку посудину, заливаємо холодною очищеною водою так, щоб повністю її покрити, і залишаємо не менше, ніж на 1 годину.
- Злив воду, промаківаем зайву вологу паперовим рушником.
- Тепер зробимо маринад, змішавши 2 ст.л. масла, соус, мед і спеції.
- Знявши з усіх часниковий зубків лушпиння, половину відкладаємо в сторону, а іншу пропускаємо через ручний прес. Якщо такого в господарстві немає, то можна потерти ароматні зубки на дрібній тертці.
- Коли маринад стане однорідним – їм щедро натираємо курочку зсередини і зовні.
- Всередину закладаємо залишилися зубки часнику (цілком).
Щоб окремо не готувати гарнір до курочку – можна черевну порожнину тушки заповнити очищеної і нарізаної тонкими часточками сирою картоплею. Тільки робити це потрібно перед закладкою птиці в мультиварку. А щоб картопля не забирав сік у м’яса – його можна збризнути маслом і трохи підсолити.
- Коли м’ясо промаринуется – його дістаємо з миски з маринадом і щедро натираємо сіллю. Якщо зробити це заздалегідь, то вона забере вологу, і філе вийде сухуватим.
- Масло, що залишилося виливаємо в мультіварочную чашу.
- Туди ж акуратно укладаємо тушку очеревиною вниз.
- В меню агрегату вибираємо режим «Випічка», на таймері виставляємо час 30 хвилин, закриваємо кришку і натискаємо кнопку «Пуск».
- Через півгодини, коли спрацюють годинник, відкриваємо кришку, перевертаємо курочку на інший бік і знову встановлюємо програму «Випічка» на 30 хвилин.
- Час вийшов – відкриваємо кришку і даємо тушці трохи охолонути, щоб можна було вийняти її з чаші без праці.
- Викладаємо на блюдо картопля, захований в черевці, курочку викладаємо поруч або ж кладемо на інше блюдо, після чого подаємо зі свіжої овочевої нарізкою або тушкованими в соєвому соусі овочами.
Курка в соєво-медовому соусі: поради до рецептом
- Любителі гостроти можуть додатково приправити маринад гірчицею, додавши 1-2 ч.л. гострої пасти або гірчичних зерен.
- Додатковою соковитості м’яса додасть кетчуп. Його теж можна підмішати в маринад (1 ст.л. буде достатньо).
- Якщо в переліку продуктів немає ваших улюблених спецій, то їх можна додати – м’ясо вийде ще більш ароматним і смачним.
- Нагадаємо, що з курятиною відмінно поєднується чебрець, розмарин, коріандр, каррі, куркума.
Вкрита рум’яної ароматної скоринкою тушка птиці стане прикрасою обіднього і навіть святкового столу. Курка в медовому соусі в мультиварці по-домашньому виходить неймовірно смачною за рахунок ароматної пряної просочення – м’ясо просто тане в роті.
Можна безкінечно насолоджуватись ніжним соковитим філе і заслужено приймати захоплені відгуки гостей, не думаючи про відмивання духовки.