Рецепт курячого папрікаш по-угорськи

paprikash-iz-kuricy-po-vengerski1
М’ясо птиці – багатий білком і вітамінами продукт, який можна сміливо вживати в їжу навіть тим, хто дотримується правильного харчування. Папрікаш з курки – блюдо, яке прийшло до нас з угорської та австрійської кухні, його можна подавати як самостійно, так і з макаронними виробами або салатом. Приготування його не можна назвати швидким, але результат, повірте, того коштує – птах виходить дуже ніжною і смачною!

Вибираємо курку для традиційного угорського страви

Раніше паприкаш було прийнято готувати з цілої дорослої курки, але сьогодні найчастіше використовуються грудки або ніжки. Не можна сказати, що смак від цього постраждає, оскільки основний принцип залишається той же – м’ясо птиці спочатку обсмажується, а потім на цьому ж самому жиру пасерують овочі.

В результаті ми отримуємо дуже ніжну курочку, м’ясо якої саме відвалюється від кісток, а овочі і спеції надають страві неповторний аромат.

Як правильно вибрати курочку для класичного угорської страви

Ми пропонуємо вам спробувати обидва варіанти рецепта: і традиційний угорський спосіб готування з цілої тушки, і більш сучасний – з ніжок або грудки. Який в підсумку вам сподобається більше – вирішуйте самі!

Класичний папрікаш з курки, покроковий рецепт

Рецепт традиційного паприкаш з курячим філе по угорськи

Складові

  • Курка – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Болгарський перець – 2 шт. + –
  • Морква – 2 шт. + –
  • Помідори – 2-3 шт. + –
  • Часник – 4 зубки + –
  • Вода очищена – 2 склянки + –
  • Сметана – 6 ст.л. + –
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л. + –
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л. + –
  • Мелена солодка паприка – 1 ст.л. + –
  • Мелена гостра паприка – 1 ст.л. + –
  • Сіль – за смаком + –

Як приготувати папрікаш з курки за класичним рецептом

  1. Готуємо овочі: томати, солодкий перець і цибулю потрібно нарізати дрібно, морква – потерти на тертці, а часник – порубати.
  2. Готуємо курку: обробляємо її на середні шматочки (разом з кістками).
  3. У сотейнику або глибокій сковороді розігріваємо олію, кладемо в нього курячі шматочки і обсмажуємо їх до красивого золотистого кольору, після чого перекладаємо в тарілку. Масло не зливаємо!
  4. Тепер викладаємо в сотейник з маслом, в якому готувалася курка, цибуля і обсмажуємо його до стану легкої прозорості.
  5. Додаємо до цибулі солодкий перець, помідори і часник, і на маленькому вогні тушкуємо їх 5-7 хвилин.
  6. Висипаємо в сотейник до овочів паприку і добре перемішуємо.
  7. Повертаємо до овочів курячі шматочки, додаємо сіль, мелений чорний перець і воду (або курячий бульйон), перемішуємо, збільшуємо вогонь до максимуму.
  8. Коли вода (бульйон) закипить, зменшуємо вогонь до мінімального і залишаємо блюдо гаситися на 30-40 хвилин.
  9. Поки курка гаситься, готуємо соус: борошно перемішуємо зі сметаною.
  10. Додаємо соус в сотейник, через 30-40 хвилин, ретельно перемішуємо і залишаємо страву на вогні ще на 5 хвилин.
  11. Знімаємо сотейник з вогню, накриваємо кришкою і даємо нашому ароматного паприкашем настоятися хвилин 15.

Папрікаш з курки готовий! Можна подавати його на стіл як самостійне блюдо, або як гарнір до будь-яких макаронних виробів або з легким зеленим салатом і шматочком чорного хліба.

Папрікаш з курки, рецепт в мультиварці

Сьогодні практично у кожної господині є мультиварка – вірна кухонні помічниця. Якщо ви – щасливий володар даного гаджета, можете спробувати зробити курячий папрікаш в ньому.

Як робити курячий папрікаш в мультиварці

Краще брати не цілу тушку курки, а філе грудки або ніжки – тоді час приготування страви скоротиться, але смак його залишиться таким же насиченим, як і в класичному рецепті.

Складові

  • Куряче філе або ніжки – 700 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Ріпчасту цибулю – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Сметана 15% жирності – 200 г
  • Мелена паприка – 2 ст.л.
  • Олія соняшникова – 100 мл
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль за смаком

Як швидко зробити курячий папрікаш в мультиварці

  1. Готуємо продукти: м’ясо нарізаємо невеликими шматочками, помідори і солодкий перець – кубиками, цибулю – дрібно або півкільцями, петрушку – подрібнюємо.
  2. На дно мультиварки виливаємо половину рослинного масла, кладемо туди шматочки філе або ніжки і обсмажуємо на режимі «Жарка» з відкритою кришкою близько 5-7 хвилин. До цього моменту на курочку повинна утворитися золотава скоринка.
  3. Виймаємо курку і викладаємо її на тарілку, в мультиварку заливаємо залишки масла і викладаємо туди цибулю. Обсмажуємо його 1-2 хвилини.
  4. Додаємо до цибулі солодкий перчик і обсмажуємо ще 3 хвилини, постійно перемішуючи.
  5. Додаємо до овочів помідори і часник, обсмажуємо ще близько хвилини.
  6. Висипаємо в мультиварку паприку, кладемо сметану, заливаємо водою, солимо і добре перемішуємо.
  7. Через хвилину кладемо в мультиварку до овочевого соусу обсмажені шматочки курки, закриваємо кришку. Виставляємо режим «Гасіння» або «Томление» і залишаємо блюдо готуватися на 30 хвилин.
  8. Через 30 хвилин відкриваємо кришку, додаємо в блюдо петрушку і перемішуємо.

Смачного!