Уміння звичайні страви перетворювати в цінне джерело вітамінів та інших корисних речей – то, чого ми разом щодня вчимося шляхом експериментів.
Наприклад, з лимонною цедрою, багатою противірусної аскорбіновою кислотою, улюблений усіма кекс вийде не тільки надзвичайно ароматним, а й цілющим. З’ївши пару шматків такої випічки в якості «ліки» і запивши їх м’ятним чаєм з медом, можна не турбуватися про імунітет – він витримає будь-які «атаки».
Лимон в випічці: користь від шкірки до кісточки
Навряд чи необхідно переконувати когось у тому, що лимон в раціоні необхідний. Саме цей фрукт рятував середньовічних моряків від запалення ясен (цинги), а чай з ароматним скибочкою дає сили нашому організму протистояти інфекціям.
Але не тільки аскорбіновою кислотою багатий цей яскравий цитрус – в його соковитою м’якоті і шкірці повнісінько антиоксидантів, що захищають органи від раку. Клітковина, фолієва кислота, бета-каротин, з десяток вітамінів – все це робить лимон незамінним.
Тим же, хто страждає шлунковими розладами, не можна ласувати сирими шматочками лимона. Їм і всім, хто обожнює цитруси, пропонуємо своїми руками спекти ароматний і дуже ніжний кекс з лимоном. Смачне частування з користю – що може бути бажанішим?
Покроковий рецепт класичного лимонного кексу
Складові
- Лимон – 3 шт + –
- Борошно пшеничне – 2 склянки + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Масло вершкове – 200 г + –
- Яйця курячі – 4 шт + –
- Куркума – 0,5 ч.л. + –
- Сода – 1 ч.л. + –
- Цукрова пудра – 8 ст.л. + –
Випікання смачного лимонного кексу в домашніх умовах
Нам знадобляться свіжі фрукти з товстої соковитої шкіркою, її потрібно гарненько вимити. Щоб зняти тонку плівку, що штучно захищає фрукти від гниття, нам знадобиться тепла вода і господарське мило або сода.
- Підсушивши очищені плоди, беремо один з них і повністю, знімаємо з нього жовту шкірку за допомогою спеціальної терки. Якщо немає такої, можна скористатися тією, на якій дрібніше сиру моркву для улюблених чад.
- У ємності з високими бортами розтираємо трохи підтале масло і цукор. Працювати міксером потрібно до тих пір, поки не розчиняться солодкі крупинки.
- Щоб тісто набуло привабливий жовтий відтінок, додаємо куркуму, а потім – стружку лимонної цедри.
- Перемішуємо і розбавляємо масляну суміш фрешем з одного лимона.
- Відокремлюємо жовтки від білкової частини і вводимо їх в солодку масляну масу.
- Борошно пропускаємо через сито, заправляємо содою і з’єднуємо з приготовленою раніше основою для тесту.
- У нас залишилися білки – їх перетворюємо міксером в стійку піну (вона не повинна бути вологою!) І додаємо до загального «котел».
- Добре заважаємо тісто (воно вийде густуватим – це нормально) і готове викладаємо у форму. До цього часу духова шафа вже повинен розігрітися. Якщо форма металева, добре б змастити її НЕ ароматним рослинним маслом і присипати сухою манкою. Силіконові форми в такій підготовці не потребують.
- При 180 градусах кекс буде готовий приблизно через 40 хвилин. Час випікання залежить від розміру форми.
- Поки випічка буде остигати, приготуємо ароматну просочення. Видавлюємо сік з двох, що залишилися плодів, додаємо в нього цукрову пудру, розмішуємо. Просочення готова, її виливаємо в ємність з широким дном і поміщаємо туди готову випічку десь на чверть години. За цей час кекс встигне насититися і стане соковитим і ще більш ароматним.
Перед подачею суху верхівку кексу потрібно щедро присипати цукровою пудрою!
Читайте ще схожі записи:
Домашня просочення для бісквіта
Оригінальний лимонний кекс по-домашньому
Складові
- Лимони соковиті – 2 середніх плода;
- Масло вершкове – 180 г;
- Цукор білий – 300 г;
- Яйця курячі великі – 2 шт;
- Борошно пшеничне – 350 г;
- Кефір – 200 мл;
- Содовий розпушувач – 0,5 ч.л .;
- Сіль дрібна – 0,5 ч.л.
Як своїми руками зробити смачний кекс з лимонною цедрою
- Спочатку підготуємо форму: дно і бортики змажемо маслом і прісиплем манною крупою, щоб випічка не прихопила, і її легко можна було вийняти.
- Лимони моєму, як в першому випадку. Цедру потрібно зняти з обох фруктів, а потім видавити 2 ст.л. соку.
- Перетираємо до білого масло і цукровий пісок, вводимо по одному яйця, цедру, не перестаючи вимішувати. Коли маса стане пишною і легкої, почнемо по частинах додавати заздалегідь з’єднану і просіяне борошно з содою. Майже готове тісто потрібно підсолити, підлити в нього лимонний сік, розбавити кефіром і все добре вимісити.
- Досить густу тестову масу викладаємо у форму, розрівнюємо ложкою і відправляємо в розігріту духову шафу. Якщо форма висока, при 180 градусах наше частування буде випікатися близько години.
Як би дивно це не звучало, але корисна випічка все-таки існує і приготувати її зовсім нескладно. Скуштувавши спечений своїми руками лимонний кекс, не закохатися в нього просто неможливо, адже він виходить неймовірно ароматним. Характерний неперевершений смак з пікантною кислинкою неодмінно зробить його фаворитом сімейних і дружніх чайних посиденьок.