Рецепт кексу з лимона з цедрою

limonnyj-keks-recept-s-cedroj
Уміння звичайні страви перетворювати в цінне джерело вітамінів та інших корисних речей – то, чого ми разом щодня вчимося шляхом експериментів.

Наприклад, з лимонною цедрою, багатою противірусної аскорбіновою кислотою, улюблений усіма кекс вийде не тільки надзвичайно ароматним, а й цілющим. З’ївши пару шматків такої випічки в якості «ліки» і запивши їх м’ятним чаєм з медом, можна не турбуватися про імунітет – він витримає будь-які «атаки».

Лимон в випічці: користь від шкірки до кісточки

Навряд чи необхідно переконувати когось у тому, що лимон в раціоні необхідний. Саме цей фрукт рятував середньовічних моряків від запалення ясен (цинги), а чай з ароматним скибочкою дає сили нашому організму протистояти інфекціям.

Але не тільки аскорбіновою кислотою багатий цей яскравий цитрус – в його соковитою м’якоті і шкірці повнісінько антиоксидантів, що захищають органи від раку. Клітковина, фолієва кислота, бета-каротин, з десяток вітамінів – все це робить лимон незамінним.

Яка користь від використання лимона в випічці

Тим же, хто страждає шлунковими розладами, не можна ласувати сирими шматочками лимона. Їм і всім, хто обожнює цитруси, пропонуємо своїми руками спекти ароматний і дуже ніжний кекс з лимоном. Смачне частування з користю – що може бути бажанішим?

Покроковий рецепт класичного лимонного кексу

Рецепт класичного лимонного кексу

Складові

  • Лимон – 3 шт + –
  • Борошно пшеничне – 2 склянки + –
  • Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
  • Масло вершкове – 200 г + –
  • Яйця курячі – 4 шт + –
  • Куркума – 0,5 ч.л. + –
  • Сода – 1 ч.л. + –
  • Цукрова пудра – 8 ст.л. + –

Випікання смачного лимонного кексу в домашніх умовах

Нам знадобляться свіжі фрукти з товстої соковитої шкіркою, її потрібно гарненько вимити. Щоб зняти тонку плівку, що штучно захищає фрукти від гниття, нам знадобиться тепла вода і господарське мило або сода.

  1. Підсушивши очищені плоди, беремо один з них і повністю, знімаємо з нього жовту шкірку за допомогою спеціальної терки. Якщо немає такої, можна скористатися тією, на якій дрібніше сиру моркву для улюблених чад.
  2. У ємності з високими бортами розтираємо трохи підтале масло і цукор. Працювати міксером потрібно до тих пір, поки не розчиняться солодкі крупинки.
  3. Щоб тісто набуло привабливий жовтий відтінок, додаємо куркуму, а потім – стружку лимонної цедри.
  4. Перемішуємо і розбавляємо масляну суміш фрешем з одного лимона.
  5. Відокремлюємо жовтки від білкової частини і вводимо їх в солодку масляну масу.
  6. Борошно пропускаємо через сито, заправляємо содою і з’єднуємо з приготовленою раніше основою для тесту.
  7. У нас залишилися білки – їх перетворюємо міксером в стійку піну (вона не повинна бути вологою!) І додаємо до загального «котел».
  8. Добре заважаємо тісто (воно вийде густуватим – це нормально) і готове викладаємо у форму. До цього часу духова шафа вже повинен розігрітися. Якщо форма металева, добре б змастити її НЕ ароматним рослинним маслом і присипати сухою манкою. Силіконові форми в такій підготовці не потребують.
  9. При 180 градусах кекс буде готовий приблизно через 40 хвилин. Час випікання залежить від розміру форми.
  10. Поки випічка буде остигати, приготуємо ароматну просочення. Видавлюємо сік з двох, що залишилися плодів, додаємо в нього цукрову пудру, розмішуємо. Просочення готова, її виливаємо в ємність з широким дном і поміщаємо туди готову випічку десь на чверть години. За цей час кекс встигне насититися і стане соковитим і ще більш ароматним.

Перед подачею суху верхівку кексу потрібно щедро присипати цукровою пудрою!

Читайте ще схожі записи:


Домашня просочення для бісквіта

Оригінальний лимонний кекс по-домашньому

Як приготувати оригінальний домашній кекс з лимона

Складові

  • Лимони соковиті – 2 середніх плода;
  • Масло вершкове – 180 г;
  • Цукор білий – 300 г;
  • Яйця курячі великі – 2 шт;
  • Борошно пшеничне – 350 г;
  • Кефір – 200 мл;
  • Содовий розпушувач – 0,5 ч.л .;
  • Сіль дрібна – 0,5 ч.л.

Як своїми руками зробити смачний кекс з лимонною цедрою

  1. Спочатку підготуємо форму: дно і бортики змажемо маслом і прісиплем манною крупою, щоб випічка не прихопила, і її легко можна було вийняти.
  2. Лимони моєму, як в першому випадку. Цедру потрібно зняти з обох фруктів, а потім видавити 2 ст.л. соку.
  3. Перетираємо до білого масло і цукровий пісок, вводимо по одному яйця, цедру, не перестаючи вимішувати. Коли маса стане пишною і легкої, почнемо по частинах додавати заздалегідь з’єднану і просіяне борошно з содою. Майже готове тісто потрібно підсолити, підлити в нього лимонний сік, розбавити кефіром і все добре вимісити.
  4. Досить густу тестову масу викладаємо у форму, розрівнюємо ложкою і відправляємо в розігріту духову шафу. Якщо форма висока, при 180 градусах наше частування буде випікатися близько години.

Як би дивно це не звучало, але корисна випічка все-таки існує і приготувати її зовсім нескладно. Скуштувавши спечений своїми руками лимонний кекс, не закохатися в нього просто неможливо, адже він виходить неймовірно ароматним. Характерний неперевершений смак з пікантною кислинкою неодмінно зробить його фаворитом сімейних і дружніх чайних посиденьок.