Складно уявити буденне або святкове чаювання, без будь-якої випічки на столі, це можуть бути як порційні страви, так і значне блюдо.
Рецепт кексів в силіконових формочках, про який ми хочемо вам сьогодні розповісти, є свого роду універсальним рішенням – такі ласощі припаде до душі і дорослим і дітям, а приготування відніме у вас зовсім небагато часу. Кілька ж варіантів приготування дозволять підібрати вам саме той десерт, який високо оцінять саме ваші домочадці і гості.
Класичний рецепт міні-кексиков
Складові
- Борошно пшеничне – 150 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Цукор-пісок білий – 100 г + –
- Молоко – 50 мл + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Ванілін – 1 щіпка + –
- Імбир мелений – 1 щіпка + –
- Кориця – 1 щіпка + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Волоські горіхи – за смаком + –
- Ізюм – за смаком + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Приготування міні-кексів за класичною рецептурою
- У досить глибоку ємність розбиваємо яйця, сюди ж всипаємо сіль, цукор-пісок і молоко. Потрібно збити цю масу, тому скористайтеся віночком або спростите собі задачу і застосуєте міксер.
- Вершкове масло потрібно розтопити на водяній бані, або в мікрохвильовці і додати до решти інгредієнтів, також додаємо імбир і борошно. Знову все збиваємо.
- В окремій ємності з’єднуємо борошно і розпушувач, а потім просіваємо нашу порошкоподібну суміш, це зробить кексики м’якше і легше.
- Додаємо борошняний порошок до рідких інгредієнтів і ще раз все ретельно збиваємо.
- Ізюм і горіхи промиваємо під водою, а потім подрібнюємо горішки. Додаємо їх до нашого тесту і перемішуємо.
- Форми змащуємо маслом, або поміщаємо всередину них паперові форми для кексів. Вливаємо тісто таким чином, щоб ще приблизно третина обсягу залишалася вільною.
- Духовку гріємо до 180 градусів, а потім ставимо в неї форми. Випікаємо кексики протягом півгодини.
- Виймаємо готове ласощі, посипаємо за бажанням пудрою або глазур’ю і подаємо до столу, коли кекси трохи охолонуть.
Ви можете змінювати як спеції, так і додаткові інгредієнти, за власним бажанням. Наприклад, не менш смачними кексики виходять, якщо замість родзинок використовувати цукати, а імбир виключити з рецепта зовсім.
Смачні кекси в силіконової формі з сиром
Всім відомо, що страви, в складі яких є сир, виходять не тільки дуже смачними, а й корисними. Не є винятком і ці дуже легкі і ароматні кексики.
Складові
- Сир – 250 г;
- Вершкове масло – 200 г;
- Яйце куряче – 3 шт;
- Цукор-пісок білий – 1 стакан;
- Крохмаль – 3 ч.л .;
- Борошно пшеничне – 150 г;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукати – за смаком.
Як приготувати кекс з сиром
- Сир потрібно перетерти, від того, наскільки якісно ви це зробите, буде залежати і текстура наших майбутніх кексів. Любителі кисломолочного продукту можуть і зовсім просто трохи розім’яти його вилкою.
- Додаємо до сиру цукор, а також яйця. Сюди ж всипаємо крохмаль і добре перемішуємо.
- Масло слід або розтопити до рідкого стану, або довести до м’якості при кімнатній температурі. Також відправляємо його до решти інгредієнтів, всипаємо розпушувач, борошно і замішуємо густе тісто.
- Цукати при необхідності подрібнюємо і теж висипаємо в ємність. Знову перемішуємо і розкладаємо по формах для випікання, які попередньо змащуємо рослинним маслом.
- У розігріту до 180 градусів духовку ставимо наші кексики на півгодини.
Прості кекси з ягодами в силіконових формочках
Цей рецепт можна сміливо назвати повністю вегетаріанським, адже ми не будемо використовувати ні вершкове масло, ні курячі яйця. Звичайно, при бажанні ви можете додати ці інгредієнти, але навіть в такому вигляді кекси виходять дуже смачними і ситними.
Складові
- Борошно пшеничне – 150 г;
- Яблуко – 1 шт;
- Насіння соняшнику очищені – 25 г;
- Ягоди свіжі – 50 г;
- Вода очищена – 1 стакан;
- Рослинна олія – 70 мл;
- Сік лимона – 1 ст.л .;
- Цукор-пісок білий – 150 г;
- Сіль за смаком;
- Сода – 1 ч.л.
Як запекти кексики з ягодами
- Яблуко ретельно миємо, очищаємо від шкірки і насінної частини. Натираємо на тертці і відправляємо запікатися в духовку, або в мікрохвильовку до м’якості.
- Коли яблучна маса потемніла і стала ніжною, наливаємо в ємність воду і за допомогою блендера все подрібнюємо, перетворюючи в пюре.
- Заливаємо сюди ж рослинне масло, всипаємо насіння і ягоди.
- Соду окремо змішуємо з лимонним соком і додаємо отриману суміш до інших інгредієнтів.
- Всипаємо сіль, цукор, після чого добре перемішуємо. Потихеньку всипаємо нашу муку, не припиняючи вимішувати.
- Тісто розподіляємо по формах, а потім відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.
Як бачите, такий вегетаріанський рецепт кексів в силіконових формочках відрізняється ще й неймовірною простотою. Насправді дане блюдо не обмежує вас у виборі інгредієнтів, ви з легкістю можете змінювати начинки, склад тесту і підлаштовувати рецептуру під себе, щоб приготувати свій унікальний кулінарний шедевр.