Рецепт яблучного пирога

рецепт яблучного пирога дуже простий. Пиріг виходить тонким і не дуже солодким, при бажанні в нього можна додавати корицю. З’їдається моментально!

рецепт яблучного пирога: тісто буде дуже тонкимТакий пиріг повинен особливо сподобатися тим ласунам, які хочуть і поласувати пирогами, і фігуру зберегти, тому що тісто в цьому пирозі виходить дуже тонкими пластами, цукру там зовсім небагато, зате яблучної начинки значний шар.

Ми робимо цей пиріг на прісному тісті без дріжджів, яке можна підготувати дуже швидко, в готовому пирозі воно буде тоненьким, так як при випіканні практично не піднімається, і трохи хрустким. Про те, як робити таке тісто, ми детально писали, ви можете подивитися тут, там же зазначено, що потрібне для цього тесту кількість інгредієнтів. Щоб не повторюватися, в цьому рецепті ми про тесті писати не будемо, а будемо вважати, що тісто у нас вже готове, і поговоримо про подальші дії з приготування пирога.

Потрібно (для начинки і змазування пирога):

  • Яблука (ми воліємо кисло-солодкі) – 1,2-1,3 кілограма (7-8 штук середньої величини); якщо деко у вас невеликий, може бути, буде достатньо і 1 кг
  • Цукровий пісок – приблизно 3-4 столові ложки з гіркою» на яблука (у загальному-те, за смаком, і в залежності від того, наскільки кислі яблука) і ще 1-2 столові ложки посипати пиріг зверху.
  • Кориця мелена (за бажанням, можна і без неї, смак буде інший) – близько 1,5-2 чайних ложок
  • Яйце куряче – 1 штука (помазати пиріг зверху)

Приготування:

рецепт яблучного пирога: яблука вимити і витертиЯблука, звичайно ж, спочатку потрібно вимити і насухо витерти.

рецепт яблучного пирога: яблука нарізати часточкамиДалі нарізаємо яблука невеликими шматочками, шкірку не очищаємо, а серцевину, природно, викидаємо.

рецепт яблучного пирога: розкачати тісто для основи пирогаДістаємо з холодильника вже підготовлене і розділене на дві нерівні частини тісто. Беремо для основи пирога ту частину, яка більше, присипаємо стіл або дошку для розкачування борошном і розкачуємо тісто у великий тонкий пласт, не забуваючи трохи підсипати, «підмазувати» борошна під тісто і на його поверхню, щоб не слиплось. Пам’ятайте, розмір пласту повинен бути більше розміру вашого листа сантиметрів на 5 з кожної сторони (можна і більше), тому що вам потрібно буде потім загнути краї основи пирога наверх, щоб начинка не вилізла назовні.

рецепт яблучного пирога: скласти тісто і перенести на декоСкладаємо тісто до середини з кожної сторони (або намотуємо на качалку), щоб перенести на деко. Деко застеляємо папером для випічки або змащуємо маргарином (можна вершковим маслом). Переносимо складений пласт тіста на деко і там розгортаємо.

рецепт яблучного пирога: викласти шар яблукТепер на основу пирога викладаємо нарізані часточками яблука, намагаючись робити більш або менш рівний шар (ідеально рівно не вийде, так як яблука нарізані не дуже дрібно).

рецепт яблучного пирога: посипати яблука цукром і корицеюПосипаємо яблука рівномірно цукровим піском і (якщо хочемо) меленою корицею.

рецепт яблучного пирога: розкачати другу частину тістаБеремо залишилася меншу частину тіста розкочуємо тонко для верхнього шару пирога. Розмір цього пласта тіста повинен відповідати розмірам заснування вашого листа. Розкатаний пласт складаємо до середини або накручуємо на качалку для зручності перенесення на деко. До речі, в цей час вже можна включити духовку розігріватися.

рецепт яблучного пирога: змастити пиріг яйцем і зробити надрізиНакриваємо розкатаним тестом пиріг поверх яблук, загинаємо краю пласта-підстави поверх шару-«кришки» (подивіться наш відео-рецепт!). Обрізаємо стирчать краю паперу для випічки (якщо ви використовували, щоб вона не стосувалася стінок духовки. Змащуємо пиріг зверху яйцем (попередньо перемішавши білок і жовток), це можна робити спеціальним пензликом, а можна прямо пальцями. Не намагайтеся використовувати яйце цілком, це занадто багато, ваше завдання – змастити «без лисих місць». Посипаємо пиріг зверху цукровим піском (трохи, не стільки для смаку, скільки для гарного зовнішнього вигляду). Кінчиками ножиць робимо надрізи (раз 20, не менше) у верхньому закрывающем шарі тесту.

рецепт яблучного пирога: ставимо в духовку на 40 хвилинСтавимо пиріг в розігріту духовку на середню висоту або трохи вище і випікаємо при температурі близько 190-200 градусів (це, якщо у вашій духовці немає термометра, середній рівень нагріву або трохи вище) приблизно 40-45 хвилин.

рецепт яблучного пирога: готовність визначаємо за кольоромГотовність нашого пирога з яблуками визначаємо за кольором: пиріг повинен підрум’янитися і стати золотисто-жовтим, місцями навіть трохи коричневим.

рецепт яблучного пирога: розрізати на шматки гарячий пирігРозрізати пиріг на шматки, поки він ще гарячий (краще не на деку, а на дошці). Оскільки тісто виходить трохи хрустким, зручно використовувати хлібний ніж (із зубчиками-«пилою»), але це не обов’язково, можна й просто гострий. Щоб пиріг швидше охолонув і не відсирів від власного пара (яблука-то соковиті!), розсуньте шматочки пирога на дошці. Коли пиріг охолоне, можна скласти його на плоске блюдо у кілька шарів. Ось і все, сподіваємося, вам сподобається цей рецепт яблучного пирога. Якщо раптом ви не з’їсте весь пиріг в цей же день, його можна зберігати 2-3 дні при кімнатній температурі, можна накрити ковпаком для торта, щоб не засох. На другий день тісто вже не буде хрустким, воно відсиріє злегка від яблучної начинки, але все одно буде смачно.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: