Я рідко купую хліб, в основному печу сама за різними рецептами хліба для хлібопічки. Напевно єдиний хліб, який я до сих пір купувала, був французький багет. Але тепер і його я вмію готувати вдома.
За рецептом для приготування французького багета нам знадобиться:
- 450 грам теплої води,
- 20 грам живих пресованих дріжджів або 7 грам сухих,
- 14 грам солі,
- 680 грам борошна.
Рецепт приготування класичного французького багета.
Найкраще розділити процес приготування французького багета на 2 дня. У перший день замісити тісто, а в другій випекти багет.
День перший. Готуємо тісто.
Розведемо дріжджі в теплій воді, просеем в рідину муку, додамо сіль і замісити тісто. Тісто можна вимішувати різними способами, я місила в хлібопічці, можна замісити в комбайні гаками для тесту або руками.
Тісто для французького багета виходить м’яке і еластичне, можливо трохи липке. Але не варто додавати борошна. При роботі з таким тестом будемо подпилівать його і робочі поверхні борошном.
Подпиліть стіл борошном, викладемо тісто, злегка розімніть його пальцями по столу і складемо як на малюнку.
Для збільшення натисніть на картинку
Покладемо тісто у велику чашку, затягнемо харчовою плівкою і приберемо в холодильник на 12-48 годин.
День другий. Формуємо і випікаємо багет.
Дістанемо тісто з холодильника, розділимо його на 4-5 шматочків, в залежності від бажаної величини багета. Залишимо шматочки при кімнатній температурі приблизно на півтори-дві години, накривши рушничком завертання.
З плином часу з кожного шматочка сформуємо багет, це можна зробити так, як я описувала, коли готувала батон, або Вам допоможе фото і відео, розташовані нижче.
Для збільшення натисніть на картинку
Викладемо готовий багет на деко, застелене папером для випічки, накриємо рушником від завітрювання і залишимо в теплі приблизно на годину-півтори. За цей час багет повинен добре піднятися.
Хвилин за 15 до випічки зробимо на кожному багеті насічки.
Я перед випічкою змастила багети водою і присипала кукурудзяним борошном.
Поставимо духовку нагріватися до температури 240 градусів. Оскільки багет випікається з парою, то поставимо на перший рівень духовки ємність з водою.
Коли духовка (і вода) нагрілася до потрібної температури, ставимо деко з багетами на середній рівень. Випікаємо багети 10 хвилин, після чого виймаємо з духовки ємність з водою (якщо вода випарувалася не вся, то виймайте акуратно, щоб не обшпаритися) і випікаємо ще 10-15 хвилин, поки скоринка не стане золотистою.
Готові багети охолоджуємо на решітці.
Смачного.