Прийнято вважати, що блюдо тим смачніше, чим складніше його рецепт, однак це зовсім не так, і тут нам знайдеться, що заперечити і уявити. Салат з буряка з часником – це чудова закуска, що складається з мінімуму інгредієнтів, що анітрохи не применшує смакового і корисного значення цієї страви. Та й плюс до всього цього шедевру кулінарної думки є, де розгорнути свій рецептурний асортимент, використовуючи різні продуктові варіації.
Буряк для нас є одним з найбільш часто використовуваних овочів. Ми його активно вирощуємо на наших дачних ділянках. А все тому, що в цьому буром корнеплоде прихована маса переваг.
Корисна буряк
Буряк дуже смачна, корисна, особливо сира, терта з часником в період зимово-весняної хандри, а інтенсивність її кольору дозволяє застосовувати її в якості натурального харчового барвника. Крім того, калорійність цього овоча становить всього-на-всього 40 ккал, чим дуже радує худне публіку.
Однак якщо в такий салат додати майонез – моторошно калорійну Вредина, то дієтичні якості цього страви значно знижуються прямо пропорційно збільшеною енергетичної цінності, яка в підсумку виллється в 137 ккал на 100 грам.
Але з будь-якої ситуації є вихід, особливо, якщо справа стосується кулінарії. Замінивши жирний, білий соус на оливкову олію, кетчуп, солодку гірчицю, лимонний сік або суміш з оцту столового, соняшникової олії перцю і солі, можна отримати більш корисний продукт без шкоди для фігури.
Яку буряк вибрати
Але, незважаючи ні на що, рецепт салату буряк з часником і майонезом або сметаною б’є по популярності всі мислимі і не мислимі рекорди, тому ми, підкорившись думку громадськості, розповімо, як зробити цю чудову закуску.
Приступаючи до готування, багатьох відвідує питання, а яку буряк краще брати для цього кулінарного шедевра? Сиру, варену, смажену, печену або консервовану?
В даному випадку, відповідь не однозначний, і в більшій мірі вибір термообробки овоча залежить від його смакових якостей. Наприклад, якщо перед нами буде лежати насичений по кольору, майже чорний зовні і інтенсивно бордовий в розрізі коренеплід циліндричної форми, то цього дару природи краще залишатися сирим. Такий сорт буряка дуже смачний, не має «земляного» присмаку і без термообробки він не тільки збереже всі свої корисні вітамінні запаси, а й гарантовано зробить салат відмінним.
У випадку з «блідими представниками» флори краще вдатися до термічній обробці буряка, що дозволить повністю позбутися від властивого таким сортам смаку «землі». Запікання в такому випадку є пріоритетним вибором після сирого овоча, а вже на третьому місці йде варена і далі смажена буряк, яку найчастіше і прийнято готувати з часником.
Є ще один нюанс в приготуванні цієї часниково-бурякової закуски. Якщо ми готуємо цей делікатес восени, коли урожай тільки зібраний і знаходиться на піку своєї зрілості і соковитості, то нам необхідно тертий буряк злегка віджати, в іншому ж випадку наш салат буде рідким, водянистим і не особливо смачним.
Весняні плоди навпаки, слідуємо більше заправляти, щоб страва не було надмірно сухим.
Буряково-часниковий салат
Складові
- Буряк – 2 коренеплоду + –
- Часник – 2-6 зубків + –
- Майонез – для заправки + –
- Сіль – щіпка + –
- Чорний перець порошковий – на кінчику ножа + –
Приготування
А ось тепер, дізнавшись всі тонкощі і хитрощі вдалою закуски, ми можемо готувати салат з буряком і часником.
Буряк
Основою нашого салату є буряк, саме тому в першу чергу ми візьмемося за нього. Тут відразу слід визначитися, який овоч ми хочемо вибрати.
У випадку з сирим плодом, його слід лише добре промити і зчистити шкірку.
Якщо ми бажаємо бачити в салаті відварну або печену буряк, то також промивши її, але, не знімаючи шкірку, укладаємо в каструлю, заливаємо водою і відправляємо варитися на 40 хвилин, або загортаємо кожен коренеплід в фольгу і ставимо на деку в духовку, де вона буде готуватися при 180оС годину-півтора.
подрібнення
Другим етапом нашої епопеї буде подрібнення червоного овоча. Сирий буряк найкраще натерти на дрібній тертці, адже, як не крути, а овоч цей досить міцний, а при сильному подрібненні салат буде дуже ніжним.
Відвареної або запечений буряк можна також перетерти на тертці, але вже з великими дірками, адже овоч і так став м’яким в процесі обробки, а й, нарізавши плоди дрібним кубиком, можна розраховувати на чудовий результат.
часник
Розібравшись з основою закуски, ми приступаємо до ароматичної складової, а саме до часнику. Чому у нас такий розкид щодо кількості часниковий часточок в рецепті?
Вся справа в особистих уподобаннях автора готування. Хтось віддає перевагу більш пекучий і виражений смак салату, а комусь достатньо лише тонкого часникового аромату. Так що тут слід на власний смак обрати оптимальний варіант. Отже, зубчики очищаємо від лушпиння і пропускаємо через Часничниці, викладаючи його прямо до буряка.
- Тепер нам залишається лише підсолити і поперчити за смаком червону масу, присмачити майонезом і добре перемішати.
- В ідеалі салату потрібно дати пару годин відлежатися в холодильнику, щоб всі компоненти гарненько перейнялися один одним.
Читайте ще схожі записи:
Новорічний пісний стіл
кулінарний експеримент
Ось і готова наша нехитра, але дуже смачна закуска. Тут варто зазначити, що частенько в такий рецепт включають волоські або кедрові горішки. Крім того і зелень стане прекрасним доповненням до такого складу.
Додавши в наш салатик хрону, можна отримати вишуканий, пікантний смак. Разом з тим багато кухарів і солодкі нотки вважають в цій страві доречними, тому часто в такий закуски можна зустріти родзинки, курагу, гранатові зерна або чорнослив.
З сиром таке блюдо гарантовано придбає якийсь шарм, а якщо додати і мелкорубление відварені яйця, подрібнені НЕ тертці мариновані огірочки, смажений в олії цибулю або зелений горошок, то ми отримаємо абсолютно новий, більш поживний і цікавий закусон.
Салат з буряка з часником ми звикли їсти з самого дитинства, однак і сьогодні це простеньке, але дуже смачна страва не втрачає свого шарму і прекрасно доповнює святкове меню.