Рецепт биточків з курки в соусі з вершків

Курячі биточки в вершковому соусі рецепт в духовці
Всі найкращі кулінарні винаходи відносяться до традиційної французької кухні, яка і понині славиться своєю вишуканістю. Саме у Франції були придумані популярні на весь світ підливи, і сьогодні ми скористаємося їх рецептами, приготувавши курячі битки в вершковому соусі в духовці. Улюблений багатьма соус «Бешамель» є основою всіх інших молочних підлив, тому ми почнемо нашу статтю з екскурсу саме в його історію.

«Бешамель» був придуманий у Франції в 17 столітті придворним кухарем Франсуа П’єр де ла Варенн, які служили при Людовіку XIV.

Саме цей кулінарний ентузіаст створював своїми руками найкращі і популярні в усьому світі страви, які і визначили високий статус французької кухні.

Соус «Бешамель»: оригінальний французький рецепт

Цей соус є універсальною базою для приготування багатьох інших популярних підлив, до того ж, він ідеально підходить для поливання вже готових гарячих страв і закусок, а також для гасіння і запікання овочевих, рибних і м’ясних страв. Готується він дуже просто:

  • У сотейнику розтоплюємо 40 г вершкового якісного масла і змішуємо його з 40 грамами борошна вищого сорту. Ця суміш називається «ру», і ступінь її обсмаження може бути будь-який: від блідо-бежевій до насичено-карамельної.
  • Коли «ру» буде обсмажена досить – маленькою цівкою починаємо вливати в ємність молоко (0,5 л), активно перемішуючи склад дерев’яною лопаткою, щоб рідина добре змішалася з «ру» і не утворилися грудки. Бажано брати жирне домашнє молоко, так смак соусу буде більш вершковим.

Як правильно приготувати соус Бешамель для биточків

  • Варити соус слід на малому вогні при постійному помішуванні до загусання. Потім прибираємо сотейник з плити, і заправляємо підливу сіллю (½ ч.л.) і мускатом (¼ ч.л.).

Курячі биточки в вершковому соусі "Бешамель"

Рецепт курячих битків у вершковому соусі бешамель

Складові

  • Куряче філе – 1 кг + –
  • Булка біла – 4-5 скибочок + –
  • Молоко будь-якої жирності – 1/2 ст. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Яйця курячі другої категорії – 2 шт. + –
  • Часник перетертий – 1 ч.л. + –
  • Розкришені сухарі – 100 г + –
  • Приправа універсальна – 1/2 ч.л. + –
  • Перцевий порошок – 3 г + –
  • Сіль «Екстра» – 1-1,5 ч.л. + –
  • Рослинна олія (для смаження) – 2-3 ст.л. + –
  • Соус – 1 л + –

Як приготувати биточки в вершковому соусі

Щоб приготувати в домашніх умовах звичні котлетки на французький манер – пропонуємо вам запекти найніжніші курячі битки в духовці під соусом «Бешамель».

Готуємо соус «Бешамель» для биточків

  • Соус для биточків слід приготувати заздалегідь, використовуючи покроковий рецепт наведений вище. Для отримання потрібного нам обсягу соусу (1 л) всі зазначені в рецепті пропорції продуктів потрібно збільшити вдвічі.
  • Після того, як соус буде готовий, приступаємо до приготування самих биточків. У підігріте молоко занурюємо хлібні скибочки і відмочувати їх пару хвилин.
  • З ріпчастої лушпиння головки знімаємо лушпиння і ріжемо її на 4-6 великих часточок. Часник заздалегідь перетираємо. Для отримання 1 ч.л. часниковою м’якоті потрібно взяти 2 невеликі часточки. Якщо бажаєте – можна збільшити кількість часнику в складі фаршу.
  • Тепер куряче філе, цибуля і отмоченной хліб перемелює в м’ясорубці. В отриману масу перекладаємо часник, перець з сіллю і вбиваємо обидва яйця. Все ретельно змішуємо і відбиваємо – фарш готовий.

Готуємо паніровці для курячих битків

  • Звичайні пшеничні сухарі перетворюємо в дрібну крихту з допомогою качалки і змішуємо з універсальною приправою.
  • Ставимо грітися на плиту сковорідку і вливаємо в неї трохи олії. Також на цьому етапі потрібно включити на прогрів духовку, встановивши перемикач на 190 ° С.

Формуємо биточки і обсмажуємо їх на сковороді

  • Поки сковорідка нагрівається на середньому вогні, ми сформуємо котлетки. Відокремлюємо від фаршу невеликі грудочки, грам по 60-70, скачуємо їх в кульки і злегка сплющуємо. Готові битки обвалюють в сухарях і складаємо на сковорідку.
  • Підсмажуємо котлетки зовсім небагато, по 2-3 хвилини з кожного боку, тільки щоб утворилася щільна і підрум’янена скоринка.
  • Перекладаємо підсмажені битки в вогнетривку форму, заливаємо готовим соусом і прибираємо в уже гарячу піч на 20 хвилин.

Як правильно обсмажити биточки з курочки на сковорідці

Запечені в соусі котлетки виходять дуже ніжні, просто тануть у роті, і дуже смачні. До того ж, соус стане відмінним доповненням до гарніру у вигляді спагетті.

Вершкові курячі битки з гарбузом

Приготувати швидкий, ситний і повноцінний обід або вечерю з м’ясом, підливою і гарніром можна всього за 40 хвилин. Не вірите? Тоді готуйте з нами покроково, і самі переконаєтеся в цьому.

Робимо курячий фарш за 5 хвилин

  • Перемелене в блендері куряче м’ясо або готовий курячий фарш (½ кг) змішуємо з дуже дрібно нарізаною ріпчастою цибулею (130-140 г) і тертої на терці м’якоттю гарбуза (0,2 кг).
  • Додаємо пів чайної ложки солі, стільки ж перцю і сухого (або свіжого) перетертого часнику. Все перемішуємо, і можна приступати до ліплення биточків.

Формуємо биточки за 20 хвилин

  • Розмір биточків повинен бути невеликим, тому відщипуємо від фаршу грудочки, вагою по 60 г, і скочується з них кульки, на зразок тефтелей.
  • Тепер кожну котлетку злегка здавлюємо долонями, щоб вийшли товстенькі круглі биточки, і розкладаємо їх в жароміцної формі, яку перед цим слідуємо змастити маслом.
  • Відправляємо форму в уже прогріту духовку (185 ° С) і засікаємо 15 хвилин.

Готуємо соус «Бешамель» для курячих битків

  • Дрібну сирну крихту (280 г) з’єднуємо в глибокій чаші з 0,5 л вершків, подрібненим часником (15-20 г) і дрібно рубаним кропом (30 г). Все ретельно розмішуємо.

Запікаємо биточки в соусі 15 хвилин

  • Через чверть години виймаємо, вже встигли підрум’янитися, курячі котлетки з духовки і заливаємо їх підготовленим соусом.
  • Відправляємо ємність ще раз в духовку і знову засікаємо 15 хвилин.

Биточки з курячого філе запечені з гарбузом

Курячі биточки в вершковому соусі, запечені в духовці, виходять чудово ароматними, смачними, так і хочеться знову і знову просити добавки. Ну а що ж подати на гарнір до такої смакоти?

Якщо ви не переживаєте за калорії, то картопля шато або карамелізований лук ідеально доповнять вечір в стилі «а-ля France».