Всі найкращі кулінарні винаходи відносяться до традиційної французької кухні, яка і понині славиться своєю вишуканістю. Саме у Франції були придумані популярні на весь світ підливи, і сьогодні ми скористаємося їх рецептами, приготувавши курячі битки в вершковому соусі в духовці. Улюблений багатьма соус «Бешамель» є основою всіх інших молочних підлив, тому ми почнемо нашу статтю з екскурсу саме в його історію.
«Бешамель» був придуманий у Франції в 17 столітті придворним кухарем Франсуа П’єр де ла Варенн, які служили при Людовіку XIV.
Саме цей кулінарний ентузіаст створював своїми руками найкращі і популярні в усьому світі страви, які і визначили високий статус французької кухні.
Соус «Бешамель»: оригінальний французький рецепт
Цей соус є універсальною базою для приготування багатьох інших популярних підлив, до того ж, він ідеально підходить для поливання вже готових гарячих страв і закусок, а також для гасіння і запікання овочевих, рибних і м’ясних страв. Готується він дуже просто:
- У сотейнику розтоплюємо 40 г вершкового якісного масла і змішуємо його з 40 грамами борошна вищого сорту. Ця суміш називається «ру», і ступінь її обсмаження може бути будь-який: від блідо-бежевій до насичено-карамельної.
- Коли «ру» буде обсмажена досить – маленькою цівкою починаємо вливати в ємність молоко (0,5 л), активно перемішуючи склад дерев’яною лопаткою, щоб рідина добре змішалася з «ру» і не утворилися грудки. Бажано брати жирне домашнє молоко, так смак соусу буде більш вершковим.
- Варити соус слід на малому вогні при постійному помішуванні до загусання. Потім прибираємо сотейник з плити, і заправляємо підливу сіллю (½ ч.л.) і мускатом (¼ ч.л.).
Курячі биточки в вершковому соусі "Бешамель"
Складові
- Куряче філе – 1 кг + –
- Булка біла – 4-5 скибочок + –
- Молоко будь-якої жирності – 1/2 ст. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Яйця курячі другої категорії – 2 шт. + –
- Часник перетертий – 1 ч.л. + –
- Розкришені сухарі – 100 г + –
- Приправа універсальна – 1/2 ч.л. + –
- Перцевий порошок – 3 г + –
- Сіль «Екстра» – 1-1,5 ч.л. + –
- Рослинна олія (для смаження) – 2-3 ст.л. + –
- Соус – 1 л + –
Як приготувати биточки в вершковому соусі
Щоб приготувати в домашніх умовах звичні котлетки на французький манер – пропонуємо вам запекти найніжніші курячі битки в духовці під соусом «Бешамель».
Готуємо соус «Бешамель» для биточків
- Соус для биточків слід приготувати заздалегідь, використовуючи покроковий рецепт наведений вище. Для отримання потрібного нам обсягу соусу (1 л) всі зазначені в рецепті пропорції продуктів потрібно збільшити вдвічі.
- Після того, як соус буде готовий, приступаємо до приготування самих биточків. У підігріте молоко занурюємо хлібні скибочки і відмочувати їх пару хвилин.
- З ріпчастої лушпиння головки знімаємо лушпиння і ріжемо її на 4-6 великих часточок. Часник заздалегідь перетираємо. Для отримання 1 ч.л. часниковою м’якоті потрібно взяти 2 невеликі часточки. Якщо бажаєте – можна збільшити кількість часнику в складі фаршу.
- Тепер куряче філе, цибуля і отмоченной хліб перемелює в м’ясорубці. В отриману масу перекладаємо часник, перець з сіллю і вбиваємо обидва яйця. Все ретельно змішуємо і відбиваємо – фарш готовий.
Готуємо паніровці для курячих битків
- Звичайні пшеничні сухарі перетворюємо в дрібну крихту з допомогою качалки і змішуємо з універсальною приправою.
- Ставимо грітися на плиту сковорідку і вливаємо в неї трохи олії. Також на цьому етапі потрібно включити на прогрів духовку, встановивши перемикач на 190 ° С.
Формуємо биточки і обсмажуємо їх на сковороді
- Поки сковорідка нагрівається на середньому вогні, ми сформуємо котлетки. Відокремлюємо від фаршу невеликі грудочки, грам по 60-70, скачуємо їх в кульки і злегка сплющуємо. Готові битки обвалюють в сухарях і складаємо на сковорідку.
- Підсмажуємо котлетки зовсім небагато, по 2-3 хвилини з кожного боку, тільки щоб утворилася щільна і підрум’янена скоринка.
- Перекладаємо підсмажені битки в вогнетривку форму, заливаємо готовим соусом і прибираємо в уже гарячу піч на 20 хвилин.
Запечені в соусі котлетки виходять дуже ніжні, просто тануть у роті, і дуже смачні. До того ж, соус стане відмінним доповненням до гарніру у вигляді спагетті.
Вершкові курячі битки з гарбузом
Приготувати швидкий, ситний і повноцінний обід або вечерю з м’ясом, підливою і гарніром можна всього за 40 хвилин. Не вірите? Тоді готуйте з нами покроково, і самі переконаєтеся в цьому.
Робимо курячий фарш за 5 хвилин
- Перемелене в блендері куряче м’ясо або готовий курячий фарш (½ кг) змішуємо з дуже дрібно нарізаною ріпчастою цибулею (130-140 г) і тертої на терці м’якоттю гарбуза (0,2 кг).
- Додаємо пів чайної ложки солі, стільки ж перцю і сухого (або свіжого) перетертого часнику. Все перемішуємо, і можна приступати до ліплення биточків.
Формуємо биточки за 20 хвилин
- Розмір биточків повинен бути невеликим, тому відщипуємо від фаршу грудочки, вагою по 60 г, і скочується з них кульки, на зразок тефтелей.
- Тепер кожну котлетку злегка здавлюємо долонями, щоб вийшли товстенькі круглі биточки, і розкладаємо їх в жароміцної формі, яку перед цим слідуємо змастити маслом.
- Відправляємо форму в уже прогріту духовку (185 ° С) і засікаємо 15 хвилин.
Готуємо соус «Бешамель» для курячих битків
- Дрібну сирну крихту (280 г) з’єднуємо в глибокій чаші з 0,5 л вершків, подрібненим часником (15-20 г) і дрібно рубаним кропом (30 г). Все ретельно розмішуємо.
Запікаємо биточки в соусі 15 хвилин
- Через чверть години виймаємо, вже встигли підрум’янитися, курячі котлетки з духовки і заливаємо їх підготовленим соусом.
- Відправляємо ємність ще раз в духовку і знову засікаємо 15 хвилин.
Курячі биточки в вершковому соусі, запечені в духовці, виходять чудово ароматними, смачними, так і хочеться знову і знову просити добавки. Ну а що ж подати на гарнір до такої смакоти?
Якщо ви не переживаєте за калорії, то картопля шато або карамелізований лук ідеально доповнять вечір в стилі «а-ля France».