Рецепт цього батона був моїм першим досвідом в приготуванні батонів.
За рецептом батона нам знадобиться:
- 180 мл сироватки,
- 80 мл молока,
- 500 грам борошна,
- 10 грам свіжих живих дріжджів або 1 чайна ложка сухих,
- 2 столові ложки цукру,
- 1 чайна ложка солі,
- 2 жовтки,
- 3 столові ложки сухого молока,
- 1 столова ложка рослинної олії,
- 40 грам маргарину (вершкового масла).
Рецепт приготування батона.
Приготуємо тісто. Дріжджі розчинний в теплому молоці. Додамо сироватку, цукор. Добре перемішати. Потім додамо інші інгредієнти і замісити м’яке, липнуче до рук тісто.
Я замішувала тісто в хлібопічці, але можна замісити і в комбайні гаком для тесту або руками.
Покладемо тісто у велику чашку. Затягнемо чашку харчовою плівкою і поставимо в холодильник. Так Так. Я нічого не переплутала. Будемо расстаіваться тісто холодним способом. Воно повинно збільшитися в 2 рази.
У мене тісто в холодильнику простояло добу. Але я використовувала сухі дріжджі. При використанні живих дріжджів процес може йти швидше.
Тепер дістанемо тісто з холодильника, зробимо обминку і дамо йому ще раз піднятися в теплі.
Приступимо до формування батона.
При роботі з дріжджовим тестом можна змащувати руки і качалку рослинним маслом, або присипати борошном.
Розділимо тісто на 2-4 частини, залежно від бажаного розміру батона.
Розкачати одну з частин. Повинен вийти прямокутний пласт тесту, товщиною приблизно 5-8 мм.
Одержаний прямокутник потрібно туго скрутити в рулет. Робити це треба акуратно, не допускаючи утворення пустот між шарами. Після кожного обороту тесту пріщіпніте рулет до пласту. Підрівняти краю.
Укладемо готовий батон на деко, застелене пергаментним папером, швом вниз.
Якщо у Вас є форми для випічки батонів, то краще використовувати їх.
Дамо батон піднятися, накривши їх тканинною серветкою.
Зробимо акуратно надрізи, збризніть батон водою, посипем кунжутом за бажанням.
Якщо хочете, то можете змастити батон яйцем замість води. Це робиться після того як Ви зробили надрізи.
Випікати батон будемо при 200 градусах. Коли скоринка зарум’яниться, зменшивши температуру приблизно до 170-180 градусів. Далі піч до готовності.
Готовий батон остудити.
Смачного.
Чекаю Ваших відгуків та коментарів.