Якщо у вас є можливість поклопотатися цілий день на кухні, не полінуйтеся приготувати пряниковий будиночок своїми руками! Це ідеальне прикраса новорічного свята і величезна радість для маленьких діточок, яких, до речі, сміливо можна підключити до процесу.
Виготовлення пряниковий будиночок – завдання творча і захоплююча! Зібравшись всією сім’єю, ви можете розробити дизайн, придумати цікаве оформлення, та й просто весело провести час. Отже, приступаємо до процесу і готуємо пряниковий будиночок, слідуючи покроковому рецептом з фото!
Складові:
Для тіста:
- вершкове масло – 120 г;
- мед – 200 г;
- імбир мелений – 4 ч. ложки;
- какао-порошок – 2 ст. ложки;
- кориця мелена – 1 ч. ложка;
- цукор – 100 г;
- харчова сода – маленька щіпка;
- борошно – близько 300 г (скільки візьме тісто).
Для карамелі (склейки):
- цукор – 100 г;
- вода – 40 мл.
Для глазурі:
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- яєчний білок – 1 шт .;
- цукрова пудра – близько 150-200 г.
Для декору:
- кольорова карамель – 2-3 цукерки;
- шоколадні подушечки – близько 100 г;
- будь-які кондитерські посипання – за бажанням.
Новорічний пряниковий будиночок рецепт з фото крок за кроком
Як зробити пряниковий будиночок своїми руками
- Насамперед з картону потрібно вирізати заготовки для пряникового будиночка. Можна знайти на просторах інтернету вже готові шаблони або придумати модель самостійно. У нашому прикладі ми зробили заготовки наступних розмірів:
- бічні стіни – 2 шт. (107х120 мм);
- дах – 2 шт. (90х140 мм);
- фасад – 2 шт. (105х160 мм, при цьому висота стіни 107 мм);
- фундамент – 1 шт. (150х210 мм).
- Також не забуваємо вирізати вікна і двері на фасаді і бічних стінах. Якщо бажаєте зробити будиночок великого розміру, тесту потрібно підготувати в 1,5-2 рази більше, ніж вказано в рецепті.
- Коли шаблони будуть підготовлені, приступаємо до замесму тесту. Розм’якшене масло змішуємо з цукром і збиваємо за допомогою міксера до утворення м’якої і пишної маси. Вводимо рідкий мед і знову збиваємо.
- В окремому посуді змішуємо сухі інгредієнти: імбир, корицю, какао-порошок, харчову соду і 100 г просіяного борошна.
- Порціями підсипає суху масу до масляної, перемішуючи. Поступово додаємо борошно, замішуємо тісто.
- Дозування борошна регулюємо при замісі: її може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Тісто має вийти не липнуче до рук, м’яким і злегка кришаться. Скачує його в кулю і хвилин на 20-30 відправляємо на полицю холодильника – після охолодження тісто стане більш еластичним.
Як спекти пряниковий будиночок
- На пергаментному папері розгортаємо тонкий пласт, по шаблонах вирізаємо частини майбутнього будиночка. Стежимо, щоб товщина шару не перевищувала 3 мм! Якщо зробити шар товщі, тісто може залишитися пухким всередині, а заготовки вийдуть недостатньо міцними. До того ж, готовий будиночок може просто зруйнуватися під власною вагою.
- Обережно переносимо пергамент з деталями на деко. Вікна будиночка оформляємо карамеллю. Для цього подрібнюємо її в дрібну крихту, наприклад, помістивши в поліетиленовий пакет і постачав молоточком для відбивних. Викладаємо карамельну крихту в «віконця». При впливі температури карамель швидко розплавиться, а вікна стануть кольоровими, як ніби в будиночку запалили світло.
- Випікаємо складові будиночка близько 8-10 хвилин при 180 градусах – не передержіте! Свіжоспечені заготовки спочатку будуть м’якими, але потім дуже швидко тверднуть.
- Обрізки тіста збираємо і випікаємо печиво, використовуючи формочки у вигляді ялинок, оленів, чоловічків і т.д. До речі, готове печиво теж можна задіяти в оформленні будиночка.
- Коли всі складові деталі будуть повністю готові, приступаємо до «зборці» пряниковий будиночок.
Як зробити карамель для пряникового будиночка
- Склеювати частини будинку будемо за допомогою карамелі. Для її приготування цукор висипаємо у вогнетривкий посуд з товстим дном і підливати питну воду. Помішуючи, доводимо до кипіння на середньому вогні.
- Продовжуючи помішувати, варимо солодку суміш до отримання золотистого кольору. Щоб перевірити готовність, беремо невелику кількість сиропу і опускаємо в ємність з холодною водою. Якщо через пару секунд утворюється тверда карамель, сироп готовий!
- Тепер приступаємо до самого відповідального етапу. Акуратно, щоб не обпектися, занурюємо частини будиночка торцем в гарячу карамель і швидко скріплюємо між собою. Спочатку склеюємо бічну стіну і фасад, прикріплюємо до основи.
- Потім прикріплюємо другу бічну сторону і задню стінку будинку. Працювати потрібно оперативно, так як карамель дуже швидко застигає. На даному етапі краще обзавестися помічником, тому що поодинці скріпити будиночок буде складно. Щоб ще невитрачена карамель в посуд не застигала, краще накрити її кришкою і періодично прогрівати на мінімальному вогні.
- В останню чергу кріпимо дах. Ми залишаємо сформований будиночок приблизно на годину.
Як зробити глазур для пряникового будиночка
- Охолоджений сирої білок змішуємо з соком лимона. Збиваємо до отримання білої піни.
- Порціями підсипає цукрову пудру, не перестаючи працювати міксером. В результаті білки потрібно збити в круту масу, інакше глазур на будиночку не застигне. При необхідності збільшуємо дозування пудри.
Як прикрасити пряниковий будиночок своїми руками
- Глазур перекладаємо в поліетиленовий пакет і зрізаємо кінчик. Ретельно обробляємо місця склейки, щоб приховати сліди карамелі. На дах наносимо глазур, а потім кріпимо шоколадні подушечки для імітації черепиці. За бажанням доповнюємо будиночок будь-якими кондитерськими посипаннями. Також глазур’ю можна сформувати «бурульки». Якщо консистенція глазурі правильна, вони будуть добре тримати форму і швидко тверднуть.
Вітаємо! Ви зробили пряниковий будиночок своїми руками! На жаль, пряникові тісто швидко черствіє і стає жорстким. Тому, якщо ви бажаєте влаштувати чаювання, краще це робити відразу після приготування, або просто залишити будиночок в якості прикраси. Бажаємо приємних і веселих свят!