Цю листкову рибну закуску пам’ятає, напевно, кожен з нас ще з часів дитинства, адже вона завжди була на святковому застіллі. І сьогодні ми з вами повторимо той самий салат мімоза, рецепт класичний з його неповторним ароматом і найніжнішим смаком порадує нас точно так само, як це робили колись наші мами і бабусі. Хто б міг подумати, що рибні консерви з цибулею, яйцями і зеленню можуть стати справжнім символом дитинства, проведеного в Радянському Союзі!
Які вибрати консерви для класичного салату мімоза
Один з головних питань, які задають господині, ніколи не готували мімозу – яка рибка використовується в листковому класичному салаті? Адже сьогодні на магазинних полицях знаходиться така різноманітність консервів, що очі розбігаються! Тут тобі і оселедець, і горбуша, і тунець, і сайра, і лосось!
Хтось вважає, що головним інгредієнтом для смачного класичного салату мімоза неодмінно повинна бути івасі, але насправді це зовсім не обов’язково.
Можна взяти абсолютно будь-яку консервовану рибку, головне – щоб вона була у власному соку. Ніякого жирного масла, тільки рибка, сіль і натуральний сік!
Ви можете вибрати будь-івасі, хоч тунця, хоч сайру – оригінальний смак тієї самої мімози все одно збережеться, якщо, звичайно, ви чітко підете рецептом. Втім, зробити це зовсім нескладно – впорається будь-який, навіть початківець кулінар!
Як приготувати смачний салат мімоза за класичним рецептом
Складові
- Рибні консерви у власному соку (івасі, сайра, тунець, лосось або будь-яка інша риба) – 1 банка + –
- Яйця курячі – 6 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Петрушка свіжа – 4-5 гілочок + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Майонез – 200-250 г + –
- Сіль – за смаком + –
Смачний салат мімоза: класичний покроковий рецепт
Найголовніше в процесі приготування – це не тільки підібрати смачну рибку, але і зробити нашу листкову закуску красивою. Щоб це вийшло дійсно так, спробуйте пошукати яйця з жовтками яскраво-жовтого кольору, оскільки саме вони формують верхній шар мімози.
Жовтенький колір додасть страві апетитний зовнішній вигляд і зробить його найбільш помітним на святковому столі.
Готуємо всі інгредієнти для салату
- Для початку подбаємо про вершковому маслі. Для ідеального салату воно повинно бути не просто холодним, а замороженим, тому незадовго до приготування страви ми кладемо його в морозилку.
- Відварюємо круто яйця, але стежимо за тим, щоб вони не переварились. Час варіння не повинна перевищувати 10 хвилин.
Якщо ми упустимо момент і протримаємо їх в киплячій воді довше – жовтки придбають некрасивий наліт і вся їх сонячна жовтизна зникне.
- Коли яйця охолонуть, чистимо їх від шкаралупи, а потім поділяємо на жовтки і білки. Желточкі трьом на тертці або розминаємо виделкою, а білки просто дрібно рубаємо ножем. Поки ми готуємо інші інгредієнти для салату мімоза, тарілочки з білками і жовтками краще прикрити, щоб яйця не обвітрилися.
- Ріпчасту цибулю, очищений від лушпиння, ріжемо дуже дрібно. Якщо ви не плачете під час «операцій» з цибулею, то можна взагалі натерти його на тертці.
До речі, якщо ваш овоч дуже сильний, можна пом’якшити його смак, присипавши парою пучок солі і заливши окропом на чверть години. Після цієї процедури не забудьте злити з лука воду і дати йому добре просохнути – нам же не потрібен водянистий салат.
- Твердий сир тремо на дрібній тертці. Втім, можна скористатися і середньої – це справа на любителя.
- Свіжу, промиту і обсушену петрушку подрібнюємо, попередньо відрізавши занадто товсті стебла.
- Дістаємо рибні консерви, відкриваємо їх, зливаємо надлишки соку, а потім розминаємо рибку виделкою. Якщо нам трапляються великі кісточки (таке, на жаль, буває) – просто витягуємо їх і викидаємо, щоб вони не зіпсували ніжність нашої закуски.
- Щоб салатик вийшов ідеальним, можна все його компоненти потримати півгодинки в холодильнику. Так вони придбають однакову температуру, і смак закуски буде більш насиченим.
Формуємо шари салату мімоза покроково
Коли ми все охолодити, починаємо викладати мімозу шарами. До речі, можна використовувати не круглий, а квадратний або прямокутний салатник – закуска буде виглядати більш незвично.
- Отже, на дно салатник ми викладаємо білки, поверх них формуємо рівний шар з тертого сиру, потім кладемо рибку. Тепер добре поливаємо рибний шар майонезом.
- Наступний етап – шар з лука, а поверх нього укладаємо шар з половини жовтків. Другу частину желточков ми приберігає для прикраси. Жовтковий шар знову добре змащуємо майонезом.
- Тепер, поверх майонезу, ми викладаємо подрібнену петрушку, після чого беремо вершкове масло, яке до цього моменту добре заморозилося, і трьом його на тертці прямо на шар зелені.
- Формуємо завершальний шар за допомогою залишилися жовтків, а потім відправляємо салатик в холодильник на годину-дві, а краще ще надовше.
Чим довше мімоза стоїть в холодильнику, тим більш насиченим і ароматні вона буде при подачі. А якщо ви хочете ще більше вразити гостей перед тим, як понесете блюдо на стіл, то прикрасьте його декількома скибочками лимона або жовтих помідорів. Чуть-чуть, для краси!
Салат мімоза за класичним рецептом – блюдо, яке виручить вас в будь-яких ситуаціях. Смачно, красиво, ніжно, пікантно – одним словом, то, що доктор прописав!
Приємного вам апетиту!