З усіх різновидів святкових страв, в нашій країні найбільшою популярністю користуються саме салатні закуски. Сьогодні ми будемо готувати салат мімоза з сайра – страва, яке настільки міцно увійшло в наше традиційне меню, що без нього важко уявити будь-яке застілля. У цього смачного салату існує маса варіацій, але все ж найвдалішим є класичний рецепт, який буде розглянуто нами особливо докладно.
Особливості приготування мімози з консервованої сайри
Якщо ви хоча б раз намагалися самостійно зробити салат мімоза, то ви напевно в курсі, що для виготовлення цієї салатної закуски традиційно використовуються рибні консерви. Саме цей інгредієнт несе в собі найважливіший смакової акцент, а тому від його якості та аромату багато в чому залежить успіх всієї закуски в цілому.
Консервована сайра, в цьому плані, є одним з найкращих варіантів. Однак не варто забувати про те, що і інші інгредієнти грають важливу роль в смаку фінального частування.
- Найчастіше картопля в мімозу з сайра не дає що зовсім – його смак кілька заглушає аромат цієї рибки. Якщо, все ж, картопля включена в рецепт, то відварюється вона строго без шкірки.
- Вершкове масло, яке досить часто присутня в мімози, в цьому різновиді салату не використовується. Справа в тому, що консервована сайра вже йде з маслом, і додаткове додавання вершкового жиру зробить салатик занадто важким.
- Майонез краще всього вибирати легкий, або ж самостійно виготовити нежирну різновид соусу. Так ви знизите калорійність страви і зробите його менш шкідливим для фігури.
- Якщо у вас виникла необхідність сфабрикувати дієтичну мімозу з сайра, то виключіть з рецептури майонез, картопля і більшу частину жовтків. Таким чином в салаті знизиться кількість вуглеводів, а, отже, і його калорійність.
- Лучок для холодної закуски з сайра найкраще використовувати салатний або червоний. Ці сорти овоча майже не гірчать і мають приємний смак. Якщо ж ви використовуєте ріпчасту цибулю, то після нарізки замочіть його в окропі на 10-15 хвилин, щоб позбутися від гіркоти.
Як правильно розташувати шари, готуючи класичну мімозу з сайра
Багато кулінари вважають, що найважливішим моментом у приготуванні будь-мімози є розташування її шарів. Насправді ж це не так важливо, як може здатися на перший погляд.
Дотримання черговості шарів в першу чергу впливає на красу салату, а не на його смакові якості.
Однак існує порядок, який, як вважається, є класичним.
- Першим шаром практично завжди йде сайра. Її розминають попередньо виделкою, щоб домогтися більш ніжною і однорідної консистенції.
- Далі викладається подрібнену цибулю.
- Наступним шаром зазвичай стають терті яєчні білки.
- У верхній частині традиційно розташовують терту моркву, а потім і картопля.
- Найбільшу ж верхівку салату прикрашає тертий яєчний жовток.
Оскільки тертий відварну картоплю важко назвати соковитим, його іноді переносять в самий низ салату. Розташована зверху сайра з рослинним маслом зволожує його, а тому блюдо в цілому виходить одночасно ніжним і не дуже жирним.
Простий рецепт мімози з рибної консерви з курячими яйцями
Готування цього різновиду салату настільки проста, що вам навіть не потрібно буде вивчати будь-яких відео-інструкцій.
Сам процес забирає всього півгодини вільного часу, а тому приготування такого салату цілком може стати виходом із ситуації, коли терміново потрібно накрити стіл.
Складові
- Картопля – 2 середніх бульби;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Цибуля салатна або червоний – ½-1 шт .;
- Морква – 1 шт .;
- Сайра в олії консервована – 1 банка;
- Майонез «Легкий» – для змазування;
- Зеленушка – пучок.
Як швидко і легко приготувати салат мімоза з сайра своїми руками крок за кроком
- Спочатку курячі яєчка промиваємо під проточною водою з милом або миючим засобом. Кладемо їх в невелику каструльку, заливаємо холодною водою, яку рясно солимо і ставимо на сильний вогонь.
- Після того як вода закипить, зменшуємо силу вогню і засікаємо 10 хвилин – за цей час наші яєчка добре проваряться, але жовток у них не потемніє.
- Готові яйця переміщаємо в ємність з холодною водою і залишаємо остигати.
- Паралельно з цим моєму овочі та знімаємо з них шкірку.
- Відправляємо картопля і морквину варитися в невеликій кількості води до м’якості. Можете відразу трохи підсолити воду, щоб не використовувати сіль в салаті.
- Варені овочі натираємо на середній тертці. Те ж саме робимо і з остиглими яєчками, однак білкову та желточную частина подрібнюємо окремо.
- Рибну консерву трохи розминаємо виделкою. Масло зливати не треба, так наш салат буде ще ароматні.
- З цибулі знімаємо шкірку, а потім шаткуємо його досить дрібно.
- Після того, як ми підготували всі інгредієнти, приступаємо до складання нашої мімози. Першим шаром в салатник викладаємо рибку.
- Посипаємо її подрібненим цибулькою і наносимо невелику кількість майонезного соусу зверху.
- Тепер настала черга тертих білочки. Їх ми теж злегка змащуємо майонезом.
- Останніми йдуть шари моркви та картоплі, їх рекомендується промащувати майонезной заправкою як слід.
- Самий верх салату засипаємо яєчними желточкамі і порубаний зеленушкой.
Прибираємо нашу смачну мімозу з сайра в холодильник і даємо їй там настоятися півгодини-годину.
Класичний покроковий рецепт смачної мімози з сайра і сиром
Складові
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морквина – 2 середніх коренеплоду + –
- Яйця вищої категорії – 3 шт. + –
- Сир твердий або напівтвердий – 150 г + –
- Майонезний соус – 200 мл + –
- Сайра консервована в маслі – 1 банка + –
- Цибуля зелена – пучок + –
Як робиться мімоза з сайра за класичною рецептурою в домашніх умовах
- Морквину відправляємо варитися в мундирі, попередньо тільки її слід добре відмити від будь-яких забруднень.
- Яйця варимо стандартним чином, дотримуючись усіх правил, щоб не зіпсувати колір желточка.
- Лучок чистимо, шаткуємо чверть кільцями або просто дуже дрібно і заливаємо його окропом в невеликій мисці на 15 хвилин. Після цього воду можна злити.
- Сирок натираємо на крупній тертці, а сайру мнем добре виделкою прямо в банку або у відповідній глибокій посудині. Більшу частину масла зливаємо, щоб не перевантажити наш салатик.
- Викладаємо в глибоку прозору миску спочатку сайру, потім ошпарений цибулю.
- Покриваємо всі злегка майонезом і додаємо терті яєчні білки. Сюди ж натираємо шматок нашого сиру.
- В кінці натираємо моркву на дрібній тертці, злегка утрамбовують вміст миски і поливаємо в останній раз майонезом.
- Засипаємо нашу мімозу зверху тертим жовтком.
- Зелена цибулька обполіскувати під проточною водою і нарізаємо маленькими кільцями, посипаємо їм готовий салат, після чого прибираємо миску в холодильник на годину.
Оригінальна рецептура салату мімоза з сайра і яблуками
Досить часто до складу мімози, приготовленої традиційним способом, вносяться деякі правки і заміни. Так, картопля відмінно підміняється рисом, а морква – яблуком.
Складові
- Рис – ½ склянки;
- Сир твердий або напівтвердий – 250 г;
- Яблуко – 1 шт .;
- Лук червоний – ½-1 головка;
- Майонез «Легкий» – 200 мл;
- Яйця вищої категорії – 4 шт .;
- Консерва сайри в олії – 1 банка.
Готуємо незвичайну мімозу по-домашньому з консервованої сайра і яблуками
- Спершу підготуємо наш рис. Його для початку слід добряче промити, поки що стікає вода не придбає прозорість.
- Тепер вливаємо в каструльку склянку чистої води, подсаливаем її і доводимо до кипіння, потім всипаємо рісік. Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 20-25 хвилин.
- Зваримо яйця точно так же, як ми робили це в попередніх рецептах.
- Яблуко почистити від шкірки і видалимо насіння.
- Лучок слід позбавити від лушпиння і нарізати тонюсенькими півкільцями.
- Сирок тремо на крупній тертці і аналогічно чинимо з яєчками.
- Сайру мнем вилочкою, масло не зливаємо.
- На дно салатник спочатку викладаємо рис – він вбере масло з консерви, потім укладаємо рибку.
- Змащуємо соусом, кладемо цибулька і терте яблучко.
- Знову майонез, терті яєчні білки і сир.
- Зовсім трохи змащуємо поверхню сирка майонезной заправкою і завершуємо все желточкамі.
Подібний салат мімоза з сайра і яблуками відрізняється вкрай ніжним смаком і консистенцією. Особливо вдале смакове поєднання виходить, якщо використовувати не нудотні яблука, а злегка кислуваті – це освіжить смакову картину закуски і зробить її особливо оригінальною.