Приготування окуня на сковороді

Морський окунь на сковороді
Серед різноманіття страв з морепродуктів найулюбленішим для шанувальників рибної кухні залишається саме цей представник морської фауни. Хрустко, апетитна скоринка панірування, повітряний, що тане в роті кляр, ароматні овочі, смажений на сковороді морської червоний окунь може готуватися по-різному. Але смак цього делікатесу завжди залишається насиченим, а ніжне, соковите і практично безкісткове м’ясо робить цю рибу лідером серед інших дарів океану.

Існує помилкова думка, що смажена їжа шкідлива, калорійна і втрачає всі свої корисні якості в процесі термообробки, однак це не так.

Наприклад, в приготованому в маслі окуні зберігається досить значна кількість корисних включень, таких як вітаміни E і D, а також Fe, Mg, Ca, P. Але навіть якщо відкинути правильності і корисності, то страви з цієї риби неймовірно різноманітні і смачні, а рецепти її приготування створювалися століттями в кухнях народів усього світу.

Червоний окунь в клярі

Риба в тесті – це блюдо, яке прийшло до нас з земель туманного альбіону – Великобританії. Саме в Англії традиційний фаст фуд під назвою «fish and chips» включає в себе філе окуня в клярі з картоплею фрі.

Цей стиль приготування риби зберігався на британських землях протягом багатьох століть. І не даремно, адже, жоден інший спосіб готування не дозволить посмажити морського червоного окуня також смачно, як це можливо із застосуванням клярі.

Червоний окунь в клярі

  1. Для приготування риби в клярі потрібно 1 кг філе морського окуня, яке необхідно розрізати на порційні шматочки, потім посолити і натерти приправами за смаком. Для риби відмінно підходить корінь селери і пастернаку, будь-яка зелень, естрагон, базилік, фенхель і розмарин, а також майоран, коріандр, шавлія чорний перчик і білі гірчичні зерна.
  2. Також рибні скибочки можна замаринувати з використанням соєвого соусу або лимонного соку. На 1 кг філе потрібно ½ склянки соусу з сої або ж сік ½ цитрусового плоду.
  3. Після того, як риба буде оброблена, приготуємо кляр. Рецептів клярі існує неймовірно багато. Його готують з пшеничного, кукурудзяного або рисового борошна, з додаванням яєць або без них, на молоці, кефірі, мінералці, пиві або воді. Ми ж хочемо запропонувати три міжнародні рецепта найвишуканіших клярі для риби:

японський кляр

Для початку необхідно підготувати суху суміш з:

  • 150 г крохмалю,
  • 55 г кукурудзяного борошна,
  • ½ ч.л. солі, з додаванням сушеного лука і часнику, узятих по 2 г,
  • білий або чорний перець в порошку ¼ ч.л.

Потім отриману порошкову основу розводимо 1 склянкою теплої кип’яченої води.

італійський кляр

Для приготування тіста потрібно взяти:

  • 150 г натертого сиру,
  • 5 курячих яєць,
  • 4 ст.л. пшеничного першосортною борошна,
  • ½ ч.л. солі,
  • 2-3 ст.л. молока.

morskoj-okun-na-skovorode3

Змішавши всі компоненти, в результаті повинна вийти маса по консистенції нагадує сметану.

французький кляр

Як відомо найпопулярніший соус – майонез був придуманий у Франції-столиці світової кулінарії. І якраз на основі даної приправи і готується французький кляр.

Для цього потрібно змішати:

  • 4 яйця,
  • щіпку солі,
  • 200 г майонезу,
  • мелконашінкованний ріпчаста цибуля (1 головка),
  • борошно пшеничне (5 ст.л.),
  • трохи води (2-3 ст.л.).

Після того, як кляр буде готовий, рибні шматочки необхідно вмочити в тісто і викласти на розпечене в сковороді олію.

Обсмажувати рибку слід по 5 – 7 хвилин з кожного боку, щоб тісто зарум’янилося. Філе окуня в клярі подають як основне самостійне блюдо, або з гарніром зі свіжих або тушкованих овочів, рису або спаржі.

Рибні палички

Приготування морського окуня на сковороді, як правило, супроводжується попередньою обвалкой порційних шматочків в паніровці, здатної надати готовому блюду апетитну хрустку скоринку, а також зберегти соковитість риб’ячого м’яса і насичений смак.

Але все ж у смаженій рибі є один мінус – кісточки, з якими возитися ніхто не любить. Але вихід все ж є – смажимо рибні палички з окуневого філе.

Складові

  • Філе червоного окуня – 0,4 кг;
  • Яйце куряче – 2 шт .;
  • Соус з сої – 1 ст.л .;
  • Панірувальні сухарі – ½ ст .;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Сіль – ¼ ч.л .;
  • Перець чорний порошком – ¼ ч.л .;
  • Соняшникова олія – ​​½ склянки.

Як смачно посмажити морського окуня

приготування

  1. Насамперед філе окуня необхідно нарізати невеликими довгастими шматочками 7х3 см, після чого натираємо їх сумішшю з солі з перцем і залишаємо просочуватися.
  2. Тим часом підготуємо паніровці. В одній чашці збиваємо вінчиком яйця з додаванням соєвого соусу, а в інший змішуємо панірувальні сухарі з пропущеним через прес часником.
  3. Потім ставимо на вогонь сковорідку і наливаємо в неї трохи олії. Коли воно гарненько розігріється, беремо рибні скибочки, обвалюють їх в сухарях, потім мачає в яйці і знову в сухарях, після чого викладаємо палички на сковорідку і обсмажуємо з двох сторін хвилин 10.
  4. Коли рибні палички придбають рум’яної скоринки, їх необхідно викласти зі сковороди на паперову серветку, щоб вона ввібрала в себе надлишки масла.

Ця страва може стати прекрасною закускою або ж основною стравою під гарнір з картопляного пюре, крім того їх зручно брати з собою на роботу, як обіду, або ж на пікнік.

Окунь з овочами по-американськи

Жарка риби часто перетворюється на рутинну затію. Однак в рецептах кухонь народів світу існує стільки методів, як смажити морського окуня, скільки пристрастей у різних господинь. Дане блюдо прийшло до нас зі Сполучених Штатів Америки, де дуже цінується як кукурудза, так і морепродукти. Готується воно швидко, користі в ньому маса, а смак у нього просто супер.

Складові

  • Окунь морський – 1 тушка на 1 кг;
  • Кукурудзяна панірування – ½ ст .;
  • Перець болгарський червоний – 2 шт .;
  • Кукурудза в консервах – 0,3 кг;
  • Ріпчасту цибулю – 6 головок;
  • Лимон – 3 шт .;
  • Олія арахісова – 7 ст.л .;
  • Цукор – 1 ч.л .;
  • Сметана – 3 ст.л .;
  • Свіжа зелень кінзи – 1 пучок;
  • Вода або рибний бульйон – 1 ст .;
  • Сіль – щіпка;
  • Перець чорний порошком – ½ ч.л.

Як посмажити морського окуня

Приготування

  1. Окуня необхідно очистити від луски, плавників і нутрощів, після чого гарненько обполіскувати потрошеную тушку і розрізаємо спочатку уздовж хребта навпіл, а потім поперек на порційні шматки.
  2. Потім рибні скибочки необхідно замаринувати соком, вичавленим з 2-х лимонів, змішаним з сіллю і перцем.
  3. Поки риба просочується, підготуємо овочі. Перці обмиваємо і чистимо від насіння і серцевини, після чого нарізаємо шматочками. Лук ріпку шаткуємо кубиками, а з консервів кукурудзи зливаємо рідину.
  4. Далі в сковороді розігріваємо олію і відправляємо на обжарку спочатку цибулю, потім перці і кукурудзу, присмачивши все цукром. Через 5-10 хвилин заливаємо в ємність до овочів бульйон (воду) і тушкуємо все під кришкою 6 хвилин, а потім додаємо сметану і вимикаємо.
  5. Поки гарнір гаситься, ми обсмажити рибу. На іншій сковороді також розігріваємо олію, рибу обвалюють у паніровці і смажимо з обох сторін по 7 хвилин.
  6. Подавати блюдо потрібно так. На тарілку сервіровки викладаємо овочі в сметані, посипаємо їх рясно зеленню кінзи і з краю укладаємо скибочки риби з лимонними часточками.

Смажений на Скородом червоний морський окунь по даним рецептом виходить неймовірно смачним, а блюдо виглядає дуже барвисто і відмінно підійде для званої вечері.