Приготування домашнього кавунового вина

Вино з кавуна
Літня ягода користується величезною популярністю, і тому її вживають в їжу не тільки у свіжому вигляді, дуже смачними виходять також напої з стиглого плоду. Як зробити вино з кавуна, якщо ви справжній цінитель цього ласого частування, – потрібно всього лише підібрати хороший рецепт і виділити час на приготування. Безумовно, смак у кавунового напою не такий, як у виноградного або яблучного, однак, безсумнівно, він порадує тих, хто любить вино і вже, тим більше, кавуни.

Чи можна з кавуна зробити вино, адже на перший погляд це не найкращий інгредієнт для такого напою? Однак такі сумніви – необґрунтовані, адже правильно підібраний кавун, перероблений по перевіреної століттями технології, дасть відмінний результат у вигляді смачного якісного вина для всієї родини.

Рецепт приготування домашнього вина з кавуна

Рецепт приготування домашнього кавунового вина

Складові

  • Кавуни – 10 кг + –
  • Ізюм немитий – 150 г + –
  • Цукор-пісок білий – 4-5 кг + –

Приготування кавунового вина в домашніх умовах

  1. Розрізаємо кавун навпіл або часточками, акуратно витягаємо з нього м’якоть, попередньо видаливши кісточки.
  2. Перекладаємо витягнуту кавунову масу в каструлю або відро з харчовим покриттям. Це важливо, оскільки ємності з іншим покриттям можуть привести до окислення.
  3. Змішуємо в каструлі / відрі кавунову масу, щоб отримати сік з м’якоттю. Заважати масу можна вручну або за допомогою блендера, вирішуйте самі, як вам зручніше.
  4. Кладемо в ємність немитий родзинки, перемішуємо його з соком кавуна, накриваємо відро / каструлю марлею. Прибираємо продукт настоюватися на 3 дні в темне місце.
  5. Через 3 доби сусло повинно заграти. Відсутні бродіння може в 2-х випадках: якщо місце, де варто ємність з кавуном, виявиться недостатньо теплим або ж, якщо винна закваска буде занадто слабкою.

Ознаки бродіння:

  • слабке шипіння;
  • пінка або білі бульбашки;
  • кислий винний запах.
  1. Якщо бродіння протягом 3-х днів сталося, тоді перелийте заграла масу в бутель і встановіть на ємність гідрозатвор. Можна замість гідрозатвори використовувати рукавичку.
  2. Прибираємо бутель на зберігання в темне місце, дотримуючись температуру в приміщенні 20-25 ° С.
  3. Дня через 3 додаємо в бутель цукор. Його кількість необхідно розраховувати за такою схемою: 1 л – 150 г цукру. Тому, якщо ви робите 10 л вина, то класти потрібно 1,5 кг цукру; якщо 15 л – 2,25 кг цукру; якщо 20 л – 3 кг цукру і т. д.

Процедуру виконуємо ще 2 рази: додаємо цукор через кожні 4 дні.

  1. Через 3-4 тижні бродіння має повністю закінчитися. Майже готове вино відокремлюємо від осаду. Проціджуємо напій через марлю в іншу (чисту) ємність, ретельно перевіряючи, щоб не просочився осад.
  • Накриваємо ємність щільною кришкою, прибираємо вино в темне місце на 2-3 місяці в приміщення, де температура коливається в межах +8 – + 12 ° С.
  • Після 2-3 місяців відстоювання домашнє вино з кавуна готове. Розливаємо його по чистим пляшках, зберігаємо в прохолодному місці, найкраще в холодильнику.

Ось і вся технологія приготування. Завдяки такому простому рецептом, ви отримаєте смачне десертне вино з красивим оксамитовим відтінком. І пам’ятайте, чим довше вино зберігається, тим міцніше і смачніше воно виходить.

Секрети вдалого кавунового вина

Щоб процес приготування був максимально результативним, необхідно дотримуватися деякі особливості у виборі кавуна і його обробки. Як приготувати вино з кавуна – ми крок за кроком розглянули в рецепті вище, однак цього для успішного приготування буде недостатньо. Є кілька важливих секретів, які повинен знати кожен хороший винороб, інакше – кавунове вино може сильно розчарувати свого власника.

Як правильно вибрати і підготувати кавун

Для вина необхідна солодка стигла ягода, зірвана в самому кінці кавунового сезону. До цього часу плід перестає бути занадто рідким, а значить – смак і якість напою вийдуть значно краще.

Перед початком приготування плід необхідно вимити, нарізати, очистити від насіння, шкірки, а також білих прожилок, які поділяють м’якоть і шкірку. Не забувайте, що нам для вина необхідна тільки стигла очищена м’якоть.

Як зробити вино з кавуна - покроковий рецепт

Ємність для вина: підготовка до бродіння

Правильно підготувати ємності – не менш важливо, ніж правильно підготувати до процесу основний інгредієнт. Дуже важливо, щоб відро або каструля, в якій сусло буде бродити, заздалегідь обдало окропом, а потім – насухо витерли. Якщо цього не зробити, то можна нагородити свій, ще недобродів продукт, цвіллю, де водяться всілякі патогенні мікроорганізми.

Як зробити вино з кавуна: з цукром або без

У випадку з кавуном цукор обов’язковий. Незважаючи на те, що смугаста ягода сама по собі досить солодка, проте, її природної цукристості недостатньо для приготування солодкого вина. Тому, хоча б якусь кількість цукру в вино додавати потрібно.

Кожен винороб сам вирішує, скільки солодощі покласти в свій напій, проте найбільш оптимальним вважається кількість – 400-500 г на 1 л кавунового соку.

Чим замінити родзинки у вині

Щоб сусло краще бродило – в нього обов’язково потрібно додати винну заправку. Як правило, в якості такої заправки виступає родзинки. Однак можна замість нього покласти і свіжий (обов’язково стиглий, але не митий) виноград.

100-150 г буде достатньо, потрібно лише розім’яти ягоди і додати їх в ємність з напоєм. Якщо сусло буде погано бродити – в нього можна крапнути трохи лимонного соку, це прискорить бродіння.

Чи можна зробити вино з горілкою

Для більшої міцності багато винороби додають в делікатне десертне вино з кавуна горілку, однак це тільки псує його смак. Якщо хочете надати фортеці – краще додайте в напій винну або дубильну кислоти.

Сезон кавунів ось-ось настане, а тому виноробам пора подбати про рецепт хорошого кавунового вина. Як зробити це саме вино з кавунів – докладно розказано у нас в статті. Користуйтеся порадами і простий відео-інструкцією – і тоді ваше вино приречене завжди бути відмінним!

Приємною дегустації!