Консервація – дуже зручний спосіб надовго зберегти овочі, але, при цьому, хочеться, щоб вони залишилися не тільки смачними, а й натуральними.
Мабуть, найпопулярнішими і улюбленими в народі можна назвати помідори у власному соку, рецепт на зиму просто незамінний в господарстві. Стиглі томати будуть цілий рік перебувати у вас під рукою, до того ж, це дуже економний спосіб зберігання, навіть у порівнянні з покупними консервами.
Як приготувати помідори у власному соку
Складові
- Помідори великі м’ясисті – к-ть з розрахунку закочувати банки + –
- Помідори дрібні – к-ть з розрахунку закочувати банки + –
- Сіль – 1 ст.л. на 1 л соку + –
- Цукор – 1 ч.л. на 1 л соку + –
Рецепт приготування помідорів у власному соку
Якщо правильно приготувати помідори у власному соку, то вони на всю зиму збережуть аромат і свіжість справжнього сонячного літа, тому дуже смачно поїсть їх і як гарнір до м’яса або риби, і просто, вмочуючи шматочок гарячого свіжого хліба в томатний сік. Однак це далеко не все.
Помідори у власному соку незамінні в приготуванні супів, соусів, рагу, пасти «Болоньєзе» і ще сотні інших страв. До того ж, це сильно заощадить час на кухні, коли воно так необхідно. Так що готуємо – і насолоджуємося результатом!
Стерилізуємо банки і кришки
- Краще для помідорів у власному соку вибрати невеликі за обсягом – на 1,5-2 літра. Тримаємо їх на водяній бані до появи впевненого конденсату. Також можна скористатися електричною духовкою (поміщаємо на 10 хвилин при 180 градусах) або мікрохвильовою піччю (обов’язково наливаємо в кожну банку трохи води).
- Кришки теж необхідно стерилізувати: найзручніше на пару хвилин опустити їх в киплячу воду.
- Посуд акуратно викладаємо на чистий рушник, залишаємо остуджувати і сохнути при кімнатній температурі.
Готуємо м’ясисті помідори до консервації
- Великі помідори моєму, видаляємо плодоніжки і нарізаємо м’якоть шматками. Розмір і акуратність значення не мають – це наша томатна заправка.
- Перекладаємо їх в каструлю, накриваємо кришкою і ставимо на середній вогонь. Вони повинні виділити сік, але, при цьому, не підгоріти. При необхідності, помішувати.
- Коли сік став виразно помітний, на іншу, яка підходить за обсягом, каструлю поміщаємо друшляк або сито, і перетираємо помідорні масу до утворення соку. Таким чином, внизу вийдуть сік і м’якоть, а зверху залишаться тверді шкурки і насіння.
- Шкурки викидаємо, а в сік додаємо сіль і цукор, з розрахунку 1 чайна ложка цукру і 1 столова ложка солі на 1 літр соку. Не бійтеся, сік повинен вийти пересоленим, адже томати в банку вберуть частину в себе.
- Ставимо сік на плиту, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо «побулькать» на 5 хвилин.
Готуємо дрібні помідори для консервації
- В цей час займемося дрібними помідорами. Їх ретельно промиваємо і в декількох місцях проколюємо виделкою або ножем.
- Щільно укладаємо в банки до самого верху.
Закочує банки з помідорами у власному соку
- Заливаємо все киплячим томатним соком і відразу ж герметично закриваємо.
- Велику каструлю наполовину заливаємо звичайною водою і доводимо її до кипіння. Ставимо туди вже закриті банки з помідорами і кип’ятимо 5-7 хвилин для додаткової стерилізації.
- Акуратно, щоб не обпектися, виймаємо банки і ставимо їх в тепле місце. Можна додатково вкрити ковдрою або пледом.
- Приблизно через добу банки охолонуть і їх можна буде зберігати при звичайній кімнатній температурі. Помідори у власному соку будуть готові до вживання приблизно через місяць.
Сьогодні ми готували універсальний класичний варіант саме для того, щоб була можливість використовувати рецепт помідорів у власному соку для приготування абсолютно різних страв. Однак потім, коли баночка буде відкрита, до них можна додавати все, що завгодно: ароматні трави, гострий перчик, часник – все, що підходить до випадку.
Помідори у власному соку – воістину універсальне блюдо. До того ж, це неймовірно смачно, і така закуска, напевно, буде гідно оцінена за будь-яким столом.
Смачного!