Овочеві делікатеси завжди присутні на святковому столі, але щоб приготувати цікаве і смачне блюдо часто доводиться «ламати голову».
Пропонуємо вам зробити помідори, фаршировані креветками, це чудове частування відніме мінімум часу при готуванні, а в результаті у вас вийде кулінарний шедевр. Кращого варіанту, щоб здивувати гостей, годі й шукати: ефектний вигляд і дивовижний смак морепродуктів зроблять фурор.
Своїм чудовим смаком ці ракоподібні підкорюють відразу – ніжне і солодке м’ясо морського мешканця ні з чим не зрівняється. Крім смаку, ці морепродукти відрізняються особливою користю: містять багато білка і кальцію, які підтримують наш організм в тонусі.
Серед усіх видів морських мешканців, до складу креветок входить найбільша кількість йоду. Якщо включити в свій раціон страви з них, то проблем з щитовидною залозою не буде ніколи.
Поєднання помідорів і креветок дуже вдале, блюдо з цих інгредієнтів виходить легким і ситним, і до того ж низькокалорійним.
Морепродукти дуже затребувані в кулінарії, але і коштують вони не дешево, а щоб ваше блюдо вийшло відмінним – потрібно вибрати якісний продукт.
Як вибрати смачні креветки
- Найсмачніші креветки ті, що заморожені ще живими, вони мають бурий окрас. У таких особин зберігається найбільше корисних речовин.
- При покупці звертайте увагу на колір голови креветки: зелена і коричнева – це те, що потрібно, такі морепродукти вважаються якісними і завжди порадують вас своїм смаком.
Буває, в упаковці видно особини з чорними головами і плямами – такі купувати не потрібно, вони можуть завдати величезної шкоди вашому організму.
- Креветки купуйте в індивідуальній упаковці, а не на вагу. Вагові морепродукти можна купувати тільки біля моря, а в магазині це ризик, так як умови зберігання ви напевно не впізнаєте.
- Коли вибираєте креветки, в упаковці не повинно бути шматочків льоду або снігу. Такий фактор говорить про те, що вони розморожувалися жоден раз, і такий продукт не свіжий.
- Ще одне просте правило вибору – хвости ракоподібних: вони обов’язково повинні бути підігнуті, це свідчить про те, що креветки були заморожені ще живими.
- Хороші креветки мають рівний окрас, і якщо голова відрізняється за кольором від хвоста або м’ясо має жовтуватий колір, то перед вами продукт не першої свіжості і від покупки слід утриматися.
- Перед покупкою перегляньте, щоб все креветки були однакового розміру, найчастіше, не дивлячись, можна купити «мікс» раків по дуже високій ціні. Адже від розміру і залежить ціна, і щоб не витратити гроші даремно – звертайте увагу на калібр.
Щоб ваші страви завжди виходили відмінними – запам’ятайте ці прості правила вибору.
Помідори, фаршировані креветками: святковий рецепт
Складові
- Помідори – 8-10 шт. + –
- Креветки морожені – 0,5 кг + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Консервовані ананаси – 200 г + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Майонез – 3 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Кріп свіжий – 3 гілочки + –
- Чорний перець (мелений) – за смаком + –
- Лимонний сік – 1 ст.л. + –
- Листя салату – 3 шт. + –
- Орегано – 2 гілочки + –
Як приготувати помідори, фаршировані креветками
У сезон свіжих овочів фаршировані помідори – номер один серед святкових страв. Соковиті і м’ясисті плоди з начинкою стануть чудовою закускою.
Фарширувати можна цілі помідори або розрізати їх на половинки, а якщо у вас є тільки великі помідори, то можна розділити їх на кілька частин і зробити «човники» з помідорів.
- Помідори добре вимийте і висушіть, гострим ножем зріжте верхівку, з боку плодоніжки, і видаліть м’якоть (вона може стати в нагоді, наприклад, для приготування помідорового соусу).
- Порожні помідори посоліть зсередини і на тарілку переверніть їх догори дном, щоб закінчився зайвий сік. Після – надріжте майбутній низ помідорів, щоб вони добре стояли на тарілці, досить маленького зрізу.
- У невелику каструлю влийте воду і доведіть до кипіння, посоліть і киньте креветки. Варіть 3-4 хвилини після закипання, зніміть каструлю з вогню, додайте до морепродуктів лимонний сік, і нехай вони постоять 15-20 хвилин.
- Потім витягніть, очистіть від панцирів і ніжок, видаліть голови разом зі стравоходом креветки.
У креветок він розміщений на спині, тому спочатку потрібно зняти панцир, а, видаляючи голову, стравохід буде вилучатись разом з нею.
- Відваріть яйця круто, очистіть і наріжте дрібними смужками. Сир натріть на крупній тертці, консервовані ананаси наріжте дрібними кубиками. Кріп вимийте і нарубати ножем.
- У глибокій мисці з’єднайте всі інгредієнти (для прикраси залиште кілька креветок) і заправте майонезом. Добре перемішайте і начините помідори, зверху покладіть по одній креветці.
- Красиве широке блюдо застеліть листям салату і викладіть на нього помідори. Зверху прикрасьте листочками орегано (за бажанням, траву можете подрібнити ножем і посипати страву нею зверху – закуска відразу придбає приємний запах).
- Перед подачею (якщо дозволяє час) потримайте помідори в холодильнику протягом 15 хвилин.
Помідори, фаршировані креветками, – готові, подавайте цю чудову закуску з білим вином. Підійде така закуска і до романтичної вечері, і до сімейного обіду. Коли є бажання і якісні продукти, то можна радувати рідних кулінарними шедеврами, хоч кожен день.