Ніжний, «ошатний» і ароматний полуничний муссовий торт радує око і дарує насолоду ласунам будь-якого віку! За ідею беремо безпрограшна гастрономічне поєднання полуниці і шоколаду і на цій основі створюємо річний освіжаючий десерт. У нашому торті в міру вологі, пористі насичено-шоколадні коржі з усіх боків оповиті шовковистим прохолодним ягідним мусом. Верх виробу покритий яскравим шаром полуничного желе, що відмінно доповнює десерт і візуально, і за смаковими ознаками.
Приготування муссового торта – завдання нескладне. Основний час йде на застигання желейних шарів, а процес, де потрібно безпосередньо наша участь, не такий вже і тривалий. Тісто для коржів замішується всього в кілька кроків – тут навіть не потрібно міксер. Мус формується традиційно – збиті вершки з’єднуються з протертим ягідним пюре і розчиненим желатином.
Складові:
Для тіста:
- кефір – 150 г;
- кави – 100 г (1 ч. ложка меленої кави або розчинного порошку на 100 мл води);
- яйце – 1 шт .;
- рослинне масло (рафінована) – 50 г;
- цукор – 150 г;
- сіль – пучку;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- какао-порошок – 30 г;
- борошно – 150 г;
- розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки.
Для полуничного мусу:
- полуниця (свіжа або заморожена) – 600 г;
- вершки 33-35% – 400 г;
- цукрова пудра – 100 г;
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- желатин порошковий – 15 г.
Для полуничного желе:
- полуниця (свіжа або заморожена) – 300 г;
- цукрова пудра – 1-2 ст. ложки;
- желатин порошковий – 5 г.
Полуничний муссовий торт рецепт з фото крок за кроком
- Змішуємо всі сухі складові тесту – просіяне з розпушувачем і какао-порошком борошно, сіль, звичайний і ароматизований (ванільний) цукор.
- В іншому посуді з’єднуємо кефір, яйце і рослинне масло (строго рафінована!). Збовтуємо ручним віночком до об’єднання компонентів.
- З’єднуємо обидві маси. Розмішуємо до зникнення борошняних грудок і отримання однорідного густого і в’язкого тесту.
- Робимо каву. Спосіб приготування напою не має значення – можна зварити в турці, залити окропом розчинні гранули або задіяти кавоварку. У будь-якому випадку для приготування коржів нам буде потрібно 100 г готового кава.
- Не чекаючи охолодження, вливаємо відразу всю порцію гарячого напою до тесту. Енергійно розмішуємо віночком до отримання гладкої текстури. Після додавання кави тісто стане помітно рідині.
- Для приготування торта нам будуть потрібні дві форми діаметром 20 і 22 см. Друга ємність обов’язково повинна бути рознімної – в ній будемо формувати торт. Перша (діаметром 20 см) може бути звичайною – її задіємо для випічки коржа. Отже, переливаємо тісто в меншу форму (дно для зручності можна попередньо застелити пергаментним папером).
- Ставимо в заздалегідь прогріту духовку. Випікаємо приблизно 25-35 хвилин при 180 градусах. Перевіряємо готовність, проколовши центр м’якушки дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо на паличці не залишається слідів сирого тесту і мокрих крихт, дістаємо форму з печі. Чекаємо охолодження, потім проходимся ножем уздовж стінок і витягаємо випічку з ємності.
Полуничний мус для торта рецепт
- Полуницю моєму, просушуємо, обриваємо листочки. Якщо ягода була заморожена, чекаємо повної розморожування. Далі подрібнюємо полуницю в чаші блендера до однорідного пюре (якщо вся ягода за раз не вміщується, закладаємо порціями).
- Полуничну масу перемішуємо з лимонним соком, а потім протираємо через сито. Натискати ложкою із зусиллям – намагаємося вичавити якомога більше соку. Кісточки та дрібні шматки ягід, що залишилися на ситі, нам не знадобляться. У рецепті будемо задіювати тільки протерту суміш.
- Охолоджені вершки збиваємо, поступово додаючи цукрову пудру. Працюємо міксером до згущення маси. Як тільки сліди від віночків перестануть запливати, зупиняємося.
- Додаємо до вершків протерту полуницю, розмішуємо. Виходить дуже ніжний вершково-полуничний крем. Знімаємо пробу. Солодкість крему сильно залежить від використовуваної полуниці – якщо ягода попалася не надто солодка, можна додати цукрової пудри за смаком.
- Желатин заливаємо 120 мл холодної води. Ми залишаємо для набухання на 10 хвилин або на той час, що зазначено в інструкції.
- Ємність з набряклої масою ставимо в миску з гарячою водою. Інтенсивно розмішуємо, розчиняючи порошок. Можна вибрати інший спосіб, щоб прогріти желатин – «водяну баню», мікрохвильовку і т.д. Головне – не кип’ятити склад, інакше желюючий властивості будуть вбиті.
- Остудивши, вливаємо желатин тонкою цівкою, збиваючи масу. Ставимо крем в холодильник на 30-50 хвилин, щоб він злегка загус перед формуванням торта. Але занадто довго в холоді не тримаємо, інакше мус почне застигати в мисці.
Збірка полуничного муссового торта
- Як тільки крем загусне до консистенції нежирної сметани, приступаємо до складання десерту. Шоколадно-кавовий бісквіт розрізаємо вздовж на два коржі (при необхідності підрівнюємо ножем верхівку випічки). Дно і стінки форми діаметром 22 см прокладаємо пергаментним папером. У підготовлену ємність опускаємо перший корж – він повинен лежати рівно по центру.
- Зверху виливаємо половину полуничного крему, в тому числі заповнюючи і простір між коржем і стінками форми. Ставимо в холодильник приблизно на півгодини, щоб муссовий шар "схопився". Залишки крему залишаємо при кімнатній температурі.
- На застиглому шарі по центру розміщуємо другий корж.
- Заливаємо залишками крему. Ставимо торт в холодильник до фінального застигання (3-4 години).
Полуничне желе для торта рецепт
- Полуницю подрібнюємо блендером і перетираємо через сито, змішуємо з цукровою пудрою.
- Желатин заливаємо 4 ст. ложками холодної води, залишаємо набухати. Потім прогреваем до розчинення порошку (як при виготовленні полуничного мусу). Розчинений желатин, остудити, вливаємо до протертої полуниці при активному перемішуванні віночком.
- Виливаємо рідку масу на поверхню торта, розподіляємо по всій площі. Знову ставимо десерт в холодильник.
- Коли желе застигне, розстібаємо кільце, акуратно знімаємо з бічних сторін папір. Переносимо торт на тарілку. За бажанням прикрашаємо полуницею.
- Полуничний муссовий торт з шоколадними коржами готовий! Ріжемо і дегустуючи!
Приємного чаювання!