Полуничний муссовий торт

Полуничний муссовий тортНіжний, «ошатний» і ароматний полуничний муссовий торт радує око і дарує насолоду ласунам будь-якого віку! За ідею беремо безпрограшна гастрономічне поєднання полуниці і шоколаду і на цій основі створюємо річний освіжаючий десерт. У нашому торті в міру вологі, пористі насичено-шоколадні коржі з усіх боків оповиті шовковистим прохолодним ягідним мусом. Верх виробу покритий яскравим шаром полуничного желе, що відмінно доповнює десерт і візуально, і за смаковими ознаками.

Приготування муссового торта – завдання нескладне. Основний час йде на застигання желейних шарів, а процес, де потрібно безпосередньо наша участь, не такий вже і тривалий. Тісто для коржів замішується всього в кілька кроків – тут навіть не потрібно міксер. Мус формується традиційно – збиті вершки з’єднуються з протертим ягідним пюре і розчиненим желатином.

Складові:Полуничний муссовий торт

Для тіста:

  • кефір – 150 г;
  • кави – 100 г (1 ч. ложка меленої кави або розчинного порошку на 100 мл води);
  • яйце – 1 шт .;
  • рослинне масло (рафінована) – 50 г;
  • цукор – 150 г;
  • сіль – пучку;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • какао-порошок – 30 г;
  • борошно – 150 г;
  • розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки.

Для полуничного мусу:

  • полуниця (свіжа або заморожена) – 600 г;
  • вершки 33-35% – 400 г;
  • цукрова пудра – 100 г;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • желатин порошковий – 15 г.

Для полуничного желе:

  • полуниця (свіжа або заморожена) – 300 г;
  • цукрова пудра – 1-2 ст. ложки;
  • желатин порошковий – 5 г.

Полуничний муссовий торт рецепт з фото крок за кроком

  1. Змішуємо всі сухі складові тесту – просіяне з розпушувачем і какао-порошком борошно, сіль, звичайний і ароматизований (ванільний) цукор.Полуничний муссовий торт
  2. В іншому посуді з’єднуємо кефір, яйце і рослинне масло (строго рафінована!). Збовтуємо ручним віночком до об’єднання компонентів.Полуничний муссовий торт
  3. З’єднуємо обидві маси. Розмішуємо до зникнення борошняних грудок і отримання однорідного густого і в’язкого тесту.Полуничний муссовий торт
  4. Робимо каву. Спосіб приготування напою не має значення – можна зварити в турці, залити окропом розчинні гранули або задіяти кавоварку. У будь-якому випадку для приготування коржів нам буде потрібно 100 г готового кава.Полуничний муссовий торт
  5. Не чекаючи охолодження, вливаємо відразу всю порцію гарячого напою до тесту. Енергійно розмішуємо віночком до отримання гладкої текстури. Після додавання кави тісто стане помітно рідині.Полуничний муссовий торт
  6. Для приготування торта нам будуть потрібні дві форми діаметром 20 і 22 см. Друга ємність обов’язково повинна бути рознімної – в ній будемо формувати торт. Перша (діаметром 20 см) може бути звичайною – її задіємо для випічки коржа. Отже, переливаємо тісто в меншу форму (дно для зручності можна попередньо застелити пергаментним папером).Полуничний муссовий торт
  7. Ставимо в заздалегідь прогріту духовку. Випікаємо приблизно 25-35 хвилин при 180 градусах. Перевіряємо готовність, проколовши центр м’якушки дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо на паличці не залишається слідів сирого тесту і мокрих крихт, дістаємо форму з печі. Чекаємо охолодження, потім проходимся ножем уздовж стінок і витягаємо випічку з ємності.Полуничний муссовий торт

    Полуничний мус для торта рецепт

  8. Полуницю моєму, просушуємо, обриваємо листочки. Якщо ягода була заморожена, чекаємо повної розморожування. Далі подрібнюємо полуницю в чаші блендера до однорідного пюре (якщо вся ягода за раз не вміщується, закладаємо порціями).Полуничний муссовий торт
  9. Полуничну масу перемішуємо з лимонним соком, а потім протираємо через сито. Натискати ложкою із зусиллям – намагаємося вичавити якомога більше соку. Кісточки та дрібні шматки ягід, що залишилися на ситі, нам не знадобляться. У рецепті будемо задіювати тільки протерту суміш.Полуничний муссовий торт
  10. Охолоджені вершки збиваємо, поступово додаючи цукрову пудру. Працюємо міксером до згущення маси. Як тільки сліди від віночків перестануть запливати, зупиняємося.Полуничний муссовий торт
  11. Додаємо до вершків протерту полуницю, розмішуємо. Виходить дуже ніжний вершково-полуничний крем. Знімаємо пробу. Солодкість крему сильно залежить від використовуваної полуниці – якщо ягода попалася не надто солодка, можна додати цукрової пудри за смаком.Полуничний муссовий торт
  12. Желатин заливаємо 120 мл холодної води. Ми залишаємо для набухання на 10 хвилин або на той час, що зазначено в інструкції.Полуничний муссовий торт
  13. Ємність з набряклої масою ставимо в миску з гарячою водою. Інтенсивно розмішуємо, розчиняючи порошок. Можна вибрати інший спосіб, щоб прогріти желатин – «водяну баню», мікрохвильовку і т.д. Головне – не кип’ятити склад, інакше желюючий властивості будуть вбиті.Полуничний муссовий торт
  14. Остудивши, вливаємо желатин тонкою цівкою, збиваючи масу. Ставимо крем в холодильник на 30-50 хвилин, щоб він злегка загус перед формуванням торта. Але занадто довго в холоді не тримаємо, інакше мус почне застигати в мисці.Полуничний муссовий торт

    Збірка полуничного муссового торта

  15. Як тільки крем загусне до консистенції нежирної сметани, приступаємо до складання десерту. Шоколадно-кавовий бісквіт розрізаємо вздовж на два коржі (при необхідності підрівнюємо ножем верхівку випічки). Дно і стінки форми діаметром 22 см прокладаємо пергаментним папером. У підготовлену ємність опускаємо перший корж – він повинен лежати рівно по центру.Полуничний муссовий торт
  16. Зверху виливаємо половину полуничного крему, в тому числі заповнюючи і простір між коржем і стінками форми. Ставимо в холодильник приблизно на півгодини, щоб муссовий шар "схопився". Залишки крему залишаємо при кімнатній температурі.Полуничний муссовий торт
  17. На застиглому шарі по центру розміщуємо другий корж.Полуничний муссовий торт
  18. Заливаємо залишками крему. Ставимо торт в холодильник до фінального застигання (3-4 години).Полуничний муссовий торт

    Полуничне желе для торта рецепт

  19. Полуницю подрібнюємо блендером і перетираємо через сито, змішуємо з цукровою пудрою. Полуничний муссовий торт
  20. Желатин заливаємо 4 ст. ложками холодної води, залишаємо набухати. Потім прогреваем до розчинення порошку (як при виготовленні полуничного мусу). Розчинений желатин, остудити, вливаємо до протертої полуниці при активному перемішуванні віночком.Полуничний муссовий торт
  21. Виливаємо рідку масу на поверхню торта, розподіляємо по всій площі. Знову ставимо десерт в холодильник.Полуничний муссовий торт
  22. Коли желе застигне, розстібаємо кільце, акуратно знімаємо з бічних сторін папір. Переносимо торт на тарілку. За бажанням прикрашаємо полуницею.Полуничний муссовий торт
  23. Полуничний муссовий торт з шоколадними коржами готовий! Ріжемо і дегустуючи!Полуничний муссовий торт

Приємного чаювання!