Привабливий зовні і володіє ідеальним смаковим «звучанням» вишуканий десерт – цілком досяжна мрія будь-якої поважаючої себе господині.
Влітку замість перенасичених кремом тортів і тістечок набагато більш актуальним буде желе із замороженої полуниці з рослинним загустителем агар-агаром. При мінімальній кількості калорій і нескладної технології приготування частування виходить неймовірно смачним і корисним, до того ж його обожнюють діти.
Желатин або агар-агар?
Щоб фруктовий десерт придбав пружну драглисту консистенцію, не обійтися без якісного загустителя. Найчастіше для цього використовують продукт желатин. Зі своїм завданням він справляється справно, але повільно. До того ж, якщо його додати трохи більше, ніж передбачає рецептура, блюдо придбаний специфічний присмак.
Калорійність у желатину істотна (350 кКал на 100 грам продукту), так що любителі м’ясних холодців і солодких десертів на його основі навряд чи зможуть схуднути.
Калорій в такій же кількості агар-агар в 20 разів менше, що робить його більш привабливим для тих, хто ретельно стежить за своєю вагою. Речовина застигає вже при кімнатній температурі, тобто набагато швидше, ніж желатин. Цей продукт отримують не з хрящів і сухожиль тварин, а з морських водоростей, що ні суперечить принципам вегетаріанства. Багатий хімічний склад, велика кількість мікроелементів – ще одна з переваг рослинного загустителя.
Спробувавши приготувати на його основі улюблене желе із замороженої домашньої полуниці, ви переконаєтеся, що виходить воно неймовірно смачним і ароматним, а головне – максимально корисним!
А щоб зроблене своїми руками желе з мороженої полуниці на основі рослинної загустителя добре застигло, при покупці потрібно звертати увагу на його цифрове значення, враховуючи, що чим воно нижче, тим слабкіше буде його ефект.
Наприклад, харчова добавка агар під кодом Е600 набагато слабкіше згущує желе, ніж Е1200, і його потрібно в 2 рази більше. У запропонованих нижче рецептах передбачається використання саме Е1200.
Ароматне полуничне желе із замороженої полуниці з лимоном
Складові
- Вода очищена – 0,5 л + –
- Лимон – 1 шт + –
- Полуниця заморожена – 400 г + –
- Агар-агар – 6 г + –
- Цукор-пісок білий – 2,5 ст.л. + –
Як зробити смачне ароматне желе з замороженої полуниці покроково
- Для початку нам потрібно відміряти вказану кількість агару. Зробити це просто, знаючи, що в 1 ст.л. поміщається не більш як 2 г речовини.
- Коли витягнута з морозилки полуниця трохи підтане (але не розморозиться повністю!), Її блендером перетворюємо в пюре.
- Гарненько моєму лимон, обсушуємо шкірку. Потім знімаємо з однієї його половини цедру у вигляді спіралі, намагаючись не зачепити ножем білу гірку кірку під нею.
- Далі видавлюємо близько 100 мл лимонного фрешу.
- Відміряємо 400 мл води, засипаємо в неї цукровий пісок, кладемо лимонну цедру, даємо закипіти під кришкою.
- Тримаємо в киплячому вигляді 2-3 хвилини, потім знімаємо з плити.
- Коли рідина трохи охолоне, додаємо в неї ягідне пюре, лимонний фреш, все змішуємо.
- У другу ємність виливаємо залишок води, засипаємо туди агар і все розмішуємо. Тепер потрібно розчинити желейні гранули, і для цього ємність відправляємо на вогонь.
- Коли вода з загустителем закипить, заважаємо її з півхвилини, потім прибираємо з вогню.
- Тепер в розчин агару поступово вводимо ягідне пюре, не перестаючи заважати. Маса повинна закипіти. Процес цей відбувається досить бурхливо, і щоб майбутнє желе залишилося в каструлі, а не пролилося на плиту киплячим ягідним потоком, його заважаємо протягом 1 хвилини, а потім знімаємо з жару. Пінку, що з’явиться на поверхні ароматного «киселю», потрібно зняти.
- Гарячу ще рідина розливаємо по скляних порційних креманках. Рекомендуємо класти в келихи холодну ложку – вона забере на себе жар і охоронить їх від розтріскування.
- Як тільки розлите по порціях желе охолоне до кімнатної температури (буде потрібно близько 30 хвилин), його відправляємо в холодильник до повного охолодження і застигання.
Желе з замороженої полуниці: оригінальний рецепт з м’ятою
Любителі вишуканих десертів напевно звертали увагу, як часто полуничні ласощі прикрашають свіжими листям запашної м’яти. Вона підкреслює свіжий смак полуниці і збагачує її аромат. Замість м’яти можна сміливо використовувати зелень тархуна (екстрагона).
Складові
- Ягоди полуниці з морозилки – 400 г;
- Сік з плодів лимона – 120 мл;
- Цукор – 2-3 ст.л .;
- Агар – 6 г;
- Вода очищена – 700 мл;
- Зелень м’яти або тархуна – 20 м
Як смачно приготувати желе з замороженої полуниці
- Половину трохи підталих ягід блендером перебиваємо в пюре, а іншу їх частину ріжемо на шматочки і розкладаємо по десертним келихах.
- Наливаємо в посудину з нержавійки 600 мл води, кидаємо в неї миту зелень ароматних трав, кип’ятимо пару хвилин в накритому вигляді, потім прибираємо з вогню, цедім. У пряний відвар додаємо полуничне пюре, сік лимона, збовтувати все, накриваємо.
- В іншу каструлю з високими стінками виливаємо 100 мл води, кладемо туди агар і розчиняємо його на вогні, довівши до кипіння. Тримати в такому стані, не забуваючи про помішування, її потрібно всього півхвилини. До речі, щоб желе вийшло смачним, з гладкою тугий консистенцією, розчин агару потрібно відцідити через дрібне ситечко, щоб уникнути попадання в нього нерозчинених грудочок загустителя.
- У починаючу вже густіти воду додаємо полуничне пюре з ароматом м’яти та лимона, все перемішуємо, знову ставимо ємність на вогонь, даємо закипіти і потім тримаємо на спеку ще 1 хвилину, невпинно помішуючи.
- Знявши з вогню, вміст каструльки перемішуємо ще, щоб осадити пінку, а потім розливаємо середньої густини масу по келихах, в якій вже є полунична нарізка. Ягоди не будуть спливати, якщо їх зафіксувати в креманках, заливши спочатку невеликою частиною рідкого желе. Коли воно «схопиться», можна заповнити креманки до країв полуничним пюре з запахом м’яти і лимона.
- Після охолодження до температури кімнати креманки відправляємо в холод, чекаємо повного застигання і подаємо на стіл в якості основного або додаткового десерту. Кожну порцію літніх ласощів можна прикрасити зверху листочками свіжої м’яти (тархуна).
Коли настає жарку пору, найпопулярнішим блюдом стають холодні десерти. Їх легко можна робити вдома з бюджетних продуктів, і в цьому випадку запропоновані рецепти улюбленого багатьма желе із замороженої полуниці з агар-агаром припадуть дуже до речі. Замість цієї ягоди в якості основного компонента можна сміливо використовувати інші дари саду – свіжі або ж схоплені морозом холодильника. Вийде дуже просто і смачно!