Літні заготовки на зиму – дуже зручна і корисна річ, але як же шкода витрачати теплі дні на обробку фруктів і стерилізацію банок.
На цей випадок є спосіб як зварити варення з полуниці «п’ятихвилинку» – воно виходить не менш смачним, але при цьому зберігає набагато більше вітамінів. Єдиний мінус такого способу приготування в тому, що зберігати банки доведеться в холодильнику, але погодьтеся, повна вітамінів полуниця в грудні того варто.
Рецепт «п’ятихвилинка» отримав свою назву через часу варіння. Дійсно, це один із способів зробити смачну заготовку на зиму, витративши при цьому мінімум зусиль і часу. Зазвичай для таких рецептів беруть щільні, в міру соковиті ягоди, щоб вони встигли пустити сік, але при цьому зберегли форму. Вишня, агрус і звичайно ж полуниця якнайкраще підійдуть для цього.
У варення «п’ятихвилинці» ягоди менше піддаються тепловій обробці в порівнянні з класичним варіантом, а значить в готовому продукті зберігається набагато більше натуральних вітамінів і корисних речовин. До того ж воно вимагає майже вполовину менше цукру, що так само припаде до душі ласунам, що стежать за своєю фігурою.
Простий рецепт варення з цілими ягодами
Складові
- Полуниця – 1 кг + –
- Цукор-пісок білий – 400 г + –
Як швидко приготувати полуничне варення «п’ятихвилинка»
Як і в будь-яких заготовках, головну роль в смаку в цьому рецепті грає основний продукт.
Полуничне варення з цілими ягодами «п’ятихвилинка» стане по-справжньому смачним, якщо відібрати для нього тільки свіжі, ароматні і не дуже великі плоди. При цьому вони повинні бути в міру стиглими: занадто зріла полуниця розвалиться при варінні, а зелена зіпсує смак варення.
- Полуницю ретельно промиваємо від залишків землі. Для цього зручно замочити ягоди на 15 хвилин у великій кількості води.
- Вирізаємо плодоніжки і пом’яті місця, якщо вони є. Поверхня ягід просушуємо.
- Перекладаємо полуницю в каструлю, де вона буде варитися і засипаємо цукром. Краще, якщо це буде каструля з товстим дном. Акуратно перемішуємо, щоб не пошкодити ягоди, і залишаємо на кілька годин, а можна і на ніч.
- Ягоди пустили сік і тепер не потрібно додавати воду, так варення «п’ятихвилинка» з полуниці стане більш густим і насиченим.
- Ставимо полуницю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Не забуваємо знімати піну, що утворилася. А ось перемішувати ягоди не можна, інакше може вийти повидло.
- Вимикаємо вогонь і даємо ягодам трохи охолонути. Швидке варення з полуниці на зиму готове.
Як і в будь-яких заготовках, стерилізуємо банки. Перевірений «бабусин» спосіб – це потримати їх на паровій бані, щоб утворився конденсат. Зараз простіше і швидше подібну процедуру провести в духовці або мікрохвильовій печі.
- Духовку розігріваємо на 200 градусів і поміщаємо банки на 10 хвилин. Це особливо зручно, коли тари багато. Для способу в мікрохвильовці наливаємо в банки невелику кількість води і ставимо на повну потужність на 5 хвилин. Не забуваємо про кришки: їх теж потрібно продезінфікувати звичайним окропом.
- Розливаємо варення по банкам так, щоб зверху не залишилося прошарку повітря. Закочує банки і залишаємо остуджувати при кімнатній температурі.
На цьому все. Погодьтеся, щоб приготувати варення з полуниці, 5-хвилинка – рецепт простіше не знайти, а смак і аромат свіжих ягід будуть радувати вас ще довгий час.
Зберігати варення «п’ятихвилинку» рекомендується не більше року в прохолодному місці, наприклад, в холодильнику.
Тепер у вас є простий і зрозумілий рецепт як зварити варення з полуниці «п’ятихвилинку». Не пропустіть сезон ягід і порадуйте себе і свою сім’ю смачним і корисним ласощами. Смачного!