Страви з рису присутні практично в кожній світової кухні, в самих різних стравах – від салатів і хліба до гарячих страв. Рис відмінно підходить і для пісних страв, а тому рецепт плову з грибами зацікавить тих, хто стежить за своїм харчуванням і дотримується посту. Хоча хочеться зауважити, що це дуже смачне страва пісним-то назвати важко – через непередаваного аромату і смакових якостей!
Секрети смачного плову
- Для отримання смачного плову ви повинні дотримуватися такі пропорції: на кілограм рису береться півкілограма моркви і півкілограма ріпчастої цибулі. Спробуйте один раз таку рецептуру і на ваш плов буде збігатися вся округа!
- Лук не повинен бути пересмаженим, а тільки «припущені».
- Рис потрібно промивати в декількох водах.
- На останньому етапі все інгредієнти заливаються окропом, на «два пальці» вище рівня крупи.
Плов «Грибна галявина»
Складові
- Гриби – 400-500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 велика головка + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Часник – за бажанням + –
- Зелень (будь-яка) – за бажанням + –
- Рослинна олія, очищене – за смаком + –
Приготування
- Починаємо підготовку з обробки грибочків. Якщо сушені гриби використовуємо, то промиваємо їх, замочуємо на 2 години і відварюємо 20 хвилин. Остужаем, нарізаємо шматочками невеликого розміру, викладаємо в сотейник з маслом, солимо, приправляємо перцем за смаком і обсмажуємо в маслі до золотистого. Викладаємо в каструлю, в якій буде готуватися плов.
* Рада кухарчуком
Якщо ми використовуємо свіжі лісові гриби, то відчищаємо їх від забруднень тупим лезом ножа, зрізаємо пошкоджені місця і обтирає капелюшки вологою полотняною серветкою. Споліскуємо під проточною водою і відварюємо 20 хвилин. Після охолодження нарізаємо шматочками і обсмажуємо.
Якщо в рецептурі ми використовуємо шампіньйони, то варити їх не потрібно – досить просто обсмажити в сотейнику до золотистого.
Свіжі гриби не можна замочувати у воді, оскільки вони активно вбирають воду і стають водянистими на смак і не такими ароматними.
- Цибуля ріпчаста нарізаємо дрібними кубиками, кладемо в розігрітий сотейник з маслом і приспускають, домагаючись прозорості. Поки присмажується цибулька, чистимо моркву, подрібнюємо на крупній тертці і додаємо до вже готового цибулі. Смажимо овочі разом хвилин 10. Викладаємо в посуд з грибами і перемішуємо.
- Рисову крупу промиваємо в декількох водах, додаємо до грибний підсмаженні, солимо, заправляємо спеціями для грибних страв або плову і меленим чорним перцем, заливаємо окропом (на рівень 3-4 см від рівня рису) і ставимо на вогонь. Тільки рис почне вбирати воду, чистимо часник і цілими часточками вставляємо їх у страву в декількох місцях.
- Після загустіння страви, каструлю ставимо в негорячий (170-180 градусів) духовку на 30-35 хвилин для упревания.
- Виймаємо «дійшов» до готовності плов з грибами з духовки, викладаємо ароматне розсипчасте страву в глибоке блюдо сервіровки, прикрашаємо зеленню і овочами і подаємо до трапези!
Смачного!
* Рада кухарчуком
Розсипчастість і зовнішній вигляд будь-якої страви з рисових зерен залежить, в першу чергу, від якості рису. Рисові зерна повинні бути цілими, без білих вкраплень. І не забуваємо про те, що надлишок води зробить страву в’язким і малос’едобнимі!
Варіації пісного грибного блюда
Оскільки плов з грибами – пісне блюдо, дуже доречно буде збагатити його відповідними доповненнями:
чорнослив
Чорнослив додасть цьому страви пікантну кислинку і солодкість. В’ялені ягоди звільняємо від кісточки (якщо вона є) і цілими додаємо до грибів з овочами.
кишмиш
Кишмиш – це сорт винограду з дуже маленькими кісточками (насінням). Тому його часто в’ялять і сушать для подальшого використання в кулінарії. У грибних стравах – це фантастичне поєднання смаку і аромату!
Будь-які фруктові та овочеві добавки на ваш смак
І хоча плов з грибами – це не зовсім традиційне блюдо середньоазіатської кухні, але ви за 15 хвилин можете видозмінити рецепт, додавши до рецептурою шматочок м’яса – яловичини або баранини. Просто обсмажуємо нарізане шматочками м’ясо і змішуємо з овочами. Це просто і смачно!