Пюре з кабачка для грудничка

Пюре з кабачків для грудничка
Ось уже кілька поколінь правила прикорму незмінні в своїй головній суті – вік малюка для прийому першої твердої їжі і вибір продуктів. Так сучасні молоді мами використовують ще бабусин рецепт пюре з кабачка для грудничка, коли підходить час розширювати знайомство крихти з багатим раціоном людини. Давайте дізнаємося, всі способи і тонкощі приготування цієї страви, і які нюанси можна врахувати при його використанні на початку прикорму.

Ще 10 років тому вважалося, що малюкам на штучному вигодовуванні і діткам з великим недобором маси тіла прикорм може знадобитися з 4 місяців.

Однак сучасна педіатрія все частіше зрівнює вік початку прикорму для дітей-смесовіков за рахунок широкого поширення високо адаптованих штучних сумішей. Тому в середньому перше «доросле» блюдо з’являється на столі наших крихіток, починаючи з 6 місяців, незалежно від способу годування до цього.

Таким блюдом найчастіше виступають три варіанти: кисломолочний продукт, фруктове або овочеве пюре з 1 інгредієнта. І ось тут на сцену виходять кабачки – улюблений овоч слов’янських народів, що поєднує в собі безліч переваг для харчування немовляти.

  • Кабачки не перевантажуючи корисними нутрієнтами, містять багато органічної води, мале число калорій і мала кількість грубої клітковини.
  • Вітамін С, вітаміни групи В, калій, залізо, фосфор і магній – ось і весь делікатний перелік легкого овоча.

І легкий кабачок не тільки за складом! Швидкість в приготуванні овочевого пюре з кабачків для грудничка – безцінне властивість в період прикорму, адже у вирі нових турбот у молодих матусь на рахунку кожна вільна хвилина.

Як Введення першої пюре для грудничка

Використовувати всього 1 компонент. Найпростіший рецепт пюре – тільки з кабачка без додавання інших овочів і заправок. Даємо малюкові 1 чайну ложку пюре з ранку і спостерігаємо за реакцією протягом доби.

Якщо немає негативних знаків (висип на шкірі, розлади стільця, підвищена плаксивість і газоутворення), на наступний ранок можна потроху збільшувати порцію.

Як зробити пюре з кабачка для грудничка

У народі вкоренилася думка, що кабачок проносить. Значить, наша задача – правильно оцінити послаблення стільця. І якщо воно не пов’язане з рясним болючим газообразованием, то можна продовжити давати пюре. І спостерігати. А для дітей з тенденцією до замків буде додатковою удачею, якщо виправдається народний поголос.

Обмеження при використанні кабачків

Через технології вирощування кабачки, особливо ранні, відносяться до овочів з середньо високим вмістом нітратів. У харчуванні немовлят головні правила – це поступовість введення продуктів, натуральність і чистота складу їжі. Тому доцільно видаляти з кабачків нітрати.

Зручний спосіб – вимочування кабачків в 1% -му розчині солі. Кабачки миємо, чистимо, ріжемо на шматочки і залишаємо в сольовому розчині на 1,5 години. Після відкидаємо на друшляк, промиваємо водою і використовуємо за призначенням.

* Рада кухарчука
За літній період, коли кабачків в надлишку на городах і базарах, ви можете порційно наморозили вже вимочені овочі, щоб взимку використовувати в різноманітному меню підрослого малюка – супи, соте, овочевий соус до каші або м’ясу.

Це ще одне зручне властивість кабачків. Вони легко поєднуються з іншими овочами і м’ясом. У майбутньому в раціоні для грудничка може з’явитися пюре з кабачка і картоплі, морквяно-кабачкової пюре, м’ясний фарш з кабачком.

Правильний рецепт пюре з кабачка для грудничка

Переходити до пюре з декількох компонентів слід поступово, відводячи на кожен новий продукт приблизно 5-7 днів. Так стане зрозуміло, чи добре малюк переносить кожен з продуктів, і як зробити складене пюре з декількох компонентів.

* Рада кухарчука
Про картоплю, який довго зберігався, проріс або позеленів, слід запам’ятати важливу інформацію: в ньому накопичується небезпечне з’єднання – соланін. Найбільше соланіну накопичується під шкіркою.

У харчуванні немовляти розумний виключає підхід: взагалі не використовувати зелений і пророслу «старий» картопля. Там де дорослий може ризикнути, дуже товсто зрізуючи шкірку при чищенні старої картоплі, безпорадний малюк ризикувати не повинен.

Приймаючи рішення повністю відмовитися від перезимувало картоплі в очікуванні нового врожаю, багатство альтернатив шукайте в кашах – вівсяна, гречана, кукурудзяна, рисова.

Як приготувати пюре з кабачка для грудничка

Термічна обробка кабачків, а потім подрібнення їх в пюре – це основа всіх способів приготування пюре, які доступні сучасним мамам.

Кабачки можна зварити, запекти в духовці або зварити на пару в мультиварці.

Щоб приготувати свіже пюре, у нас піде не більше 25 хвилин. І ці хвилини треба буде витрачати знову і знову, так як пюре до кожної трапези повинно бути свіжим.

Як приготувати пюре з кабачка для грудничка

Як приготувати пюре з кабачків на плиті

  • Своїм та чистимо кабачок. Видаляємо серцевину з великими насінням.
  • Ріжемо великим кубиком.
  • Викладаємо в каструлю, заливаємо окропом на палець вище рівня кабачків. Використовувати слід чисту питну воду.
  • Варимо протягом 15 хвилин до розм’якшення кабачка.
  • Подрібнюємо кабачок в блендері до однорідної маси. Або протираємо через сито.

Уже до 9-11 місяцем, у міру прорізування зубів у малюка, подрібнювати потрібно буде не так ретельно, наприклад, розім’яти виделкою.

Якщо пюре дуже густе, можна розбавити окропом або водою, в якій варилася кабачок. Використовувати воду з-під кабачка не варто в тому випадку, якщо ви не вимочували кабачок перед приготуванням. Адже саме в воду йде більшість нітратів при варінні овочів.

Пюре з кабачка для грудничка в мультиварці

Повторивши дії по вимочування, чищенні і нарізці, ми можемо робити пюре з кабачків в мультиварці.

  • Для цього використовуємо режим «варіння на пару», встановивши час 10 хвилин.
  • Подрібнюємо будь-яким доступним способом, адекватним кількістю зубів у дитини.

Як багато подій відбувається всього лише за 6 місяців початку життя людини! Наші дітки встигають навчитися перевертатися і повзати, спробують сидіти або впевнено сядуть, запам’ятають найближчих родичів і виберуть перші улюблені іграшки. Вони увіллються в сім’ю тим зворушливим дивом, без якого стане неможливим уявити своє життя. Якщо вашим вибором для початку прикорму стане пюре з кабачків для грудничка, так нехай цей рецепт принесе максимальну користь вашому чудовому малюкові!