Наближається Масляна, а там і Великий Піст не за горами, – саме час освоїти нові способи готування улюблених страв, щоб їх довелося виключати з меню! Пісні млинці на дріжджах – справжні ласощі, якщо зробити їх за всіма правилами: трохи кислуватими, повітряними, соковитими і, звичайно ж, дуже ситними.
Млинці можна подавати і з солоною рибою, і з консервами, і з медом, і з варенням – в будь-якому випадку ми отримаємо або основне блюдо, або апетитний десерт.
4 причини приготувати пісні дріжджові млинці
зручність
Величезний плюс такої випічки – в тому, що тісто можна ставити на ніч, а вранці, ледь вставши з ліжка, не возитися з замешиванием, відразу приступивши до приготування сніданку для домочадців. Ідеальний варіант для суботи або неділі.
економія
Інгредіентний склад пісних дріжджових млинців дуже простий. Продуктів настільки мало і все так доступні у продажу і недорогі, що по праву блюдо може вважатися одним із самих бюджетних.
Ситність
Крім того, що сам по собі цей вид випічки дуже смачний, завдяки збалансованому поєднанню кислого дріжджового присмаку, цукру і солі. Так його, на відміну від тонких млинців, можна ще ставити на стіл в якості основного блюда.
За рахунок входять до складу дріжджів тісто виходить більш насиченим і прекрасно поєднується з ситними начинками.
Можна вживати в пост
Страви без продуктів тваринного походження незамінні для всіх, хто планує тримати пост. А якщо врахувати, що до млинців додається безліч топінгів, що не відносяться до скоромної їжі, то дотримати режим харчування буде не тільки просто, але й приємно.
Як бачите, дізнатися про те, як поставити пісні млинці на дріжджах, а заодно навчитися цьому буде корисно кожній господині! А ще у нас ви знайдете варіант приготування веганскої випічки і млинців, виготовлених зовсім без дріжджів.
Якщо вам жодного разу не доводилося ставити дріжджове тісто, то перш, ніж взятися за смаження, правильно розрахуйте час!
Не упускайте з виду етап підготовки опари – на це може знадобитися від 10 до 30 хвилин, також закладіть годину-півтори на підйом тесту. Краще не поспішати і дочекатися, коли воно підійде!
Для початку освоїмо базовий рецепт.
Пісні млинці на сухих дріжджах: проста класична рецептура
Складові
- Вода – 0,5 л + –
- Дріжджі – 1 пакетик + –
- Цукор-пісок білий – 3 ст. л. + –
- Сіль – 1/2 ч. Л. + –
- Борошно пшеничне – 320 г (2 склянки) + –
- Рослинна олія рафінована – за бажанням + –
Готуємо покроково пісні дріжджові млинці
Робимо опару для тонких млинців на дріжджах
- Приступаємо до створення опари: наливаємо в глибоку миску, а краще в відповідних розмірів каструлю, стакан води.
Її температура повинна бути не менше 35 ° С, але не більше 42 ° С. Перевіряємо тильною стороною руки або ліктьовим згином – нам має бути комфортно. Така вузька температурна «вилка» необхідна, щоб дріжджі не загинули.
- Додаємо 1 ст. л. цукру і повністю розчиняємо крупинки.
- Далі черга дріжджів. Висипаємо їх з пакетика, але не змішуємо з водою, а присипаємо зверху парою столових ложок борошна. Накриваємо кришкою і залишаємо в теплому місці не дуже близько до батареї, інакше нічого не вийде.
- Через 10 хвилин можна перевіряти нашу опару. Якщо з’явилися маленькі бульбашки – значить, дріжджі почали свою роботу, і ще через 5 хвилин можна приступати до замісу тіста. Якщо поки все тихо – чекаємо. Робити тісто з неподнявшейся опари – справа невдячна.
Замішуємо правильне тісто на домашні млинці
- Коли вона підійде, всипаємо порційно борошно, ще 2 ст. л цукру, сіль і починаємо заважати. Робити це найкраще віночком вручну, але якщо хочеться більш швидкого результату, то можна скористатися міксером. У міру розмішування додаємо воду (як і раніше не холодну) і борошно, що залишилося.
- Коли тісто стане однорідним і гладким, а смак на цукор і сіль нас влаштує, знову накриваємо каструлю кришкою і відставляємо, щоб маса піднялася. Якщо в приміщенні не жарко, то краще укутати все вовняною хусткою або ковдрою – так процес напевно піде.
- Приблизно через 40 хвилин перевіряємо – як там наші майбутні млинці, і якщо поверхня вже пузиритися, то перемішуємо і ставимо в тепло ще на 20 хвилин.
В цілому через годину можна приступати до випікання. Перед цим знову пробуємо тісто на цукор, так як за час своєї роботи дріжджі повинні були його переробити. При необхідності, злагодити ще трохи.
Приступаємо до випікання млинців на маслі в сковороді
- Змащуємо сковороду, прогріваємо як слід і наливаємо ополоником тонкий шар. Смажимо на невеликому вогні, щоб млинець пропікся і в центрі, а не тільки по краях. Дріжджове тісто випікається трохи довше звичайного.
Потім перевертаємо, дожаріваем другу сторону і викладаємо на блюдо. Змащуємо вершковим маслом або даємо охолонути, щоб потім запропонувати з начинкою за смаком.
Як приготувати пісні млинці без дріжджів і яєць
Цей спосіб дозволить приготувати страву відразу ж, не ставлячи процес на паузу під час підйому тесту і опари. Тому, якщо гості вже на порозі, а в будинку стандартного млинцевого набору з молока або кефіру, борошна та яєць немає, такий рецепт не підведе!
Складові
- Вода – 500 мл;
- Борошно – 4-5 ст. л .;
- Сіль велика – 2 щіпки;
- Цукор – 1 ст. л.
Як спекти своїми руками пісні бездріжджові млинці
- У сотейнику підігріваємо потрібну кількість води – вона повинна бути тепліше, ніж температура тіла.
- Потім всипаємо цукор і сіль, додаємо 3-4 ст. л борошна і збиваємо міксером. При необхідності насипаємо ще, але стежимо, щоб тісто не стало занадто густим. В цьому випадку розбавляти його потрібно буде також підігрітою рідиною.
Це потрібно для того, щоб мука швидше набухла, завдяки чому консистенція стане більш в’язкою – це необхідна умова для випічки без яєць. Сполучною речовиною виступає тільки борошняна клейковина.
- Наливаємо відразу в тісто 3 ст. л рослинного масла і ставимо на середній вогонь сковороду.
Якщо є бажання надати млинців особливий присмак, радимо скористатися маслом персика, мигдалю, волоського горіха – так аромат випічки буде надзвичайно апетитним!
- Підсмажуємо млинці, як завжди, по обидва боки. За бажанням, готові змащуємо додатково або залишаємо так.
З іншими варіаціями пісних млинців домашнього приготування ви можете ознайомитися у нас на сайті, натиснувши на будь-яку з посилань нижче.
- Пісні млинці на манки без яєць
- Смачні пісні млинці на основі мінералки
- Гречані пісні млинчики в домашніх умовах
- Прості секрети і рецепти випікання тонких млинців в пост
Молочні дріжджові млинці з вершковим маслом
Ну а якщо у вас не стоїть завдання постити, а просто хочеться освоїти нове блюдо, тоді спробуйте приготувати млинці на пресованих дріжджах і молоці. Їх смак виходить трохи більше ніжним, ніж у тих, що замішані на воді.
Складові
- Молоко 3,2% пастеризоване (ультрапастеризоване краще не брати) – 500 мл;
- Дріжджі пресовані – 15 г;
- Борошно – 320 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Цукор – 2-3 ст. л .;
- Сіль дрібна – 1 ч. Л. без гірки;
- Яйця – 2 шт.
Готуємо по кроках ажурні не сухі млинці на молоці і дріжджах
- Пресовані дріжджі вимагають особливого поводження. Наливаємо півчашки молока, прогріваємо до 35 ° С і кришимо туди дріжджі.
Трохи вичікуємо – дріжджі повинні зігрітися і розійтися, а краще піти бульбашками, і тільки тоді приступаємо до створення опари.
- У миску наливаємо ще півсклянки молока – воно також має бути теплим. Розводимо 1 ст. л цукру, присипаємо 2 ст. л борошна і виливаємо вміст чашки. Накриваємо кришкою і чекаємо з півгодини, поки опара підійде.
- Тим часом розтоплюємо на водяній бані 50-грамовий шматочок вершкового маслечка і охолоджуємо до кімнатної температури.
- Виливаємо його в готову опару, коли побачимо, що вона добре підійшла. Також солимо її, додаємо цукор, що залишився, яйця і борошно. Масу збиваємо до однорідності і знову залишаємо підніматися на 45-55 хвилин.
- Готовність тесту визначаємо по тому, наскільки його стало більше, а також за кількістю бульбашок на поверхні. За бажанням, можемо трохи досладіть.
- Масло в складі додає смаку ідеальну здобності, а це важливо, якщо у нас в планах спекти десертні млинці. Додаємо трішки ваніліну і приступаємо до випікання.
- Готове ласощі складаємо стопкою, попередньо промащуючи кожну штуку маслом вершковим або рослинним.
Це ідеальний рецепт для олійних застіль з сім’єю і друзями!
Тепер вам відомо – як приготувати пісні млинці на дріжджах і без, і як зробити непостние, але все одно дуже смачні млинці. Пробуйте і пригощайте близьких своїми кулінарними шедеврами!