Кекс на кефірі в духовці – пишна, ніжна і проста випічка. Різні за смаком і розміром, (як маленькі, які печуться в силіконових формочках, так і великі), кекси виходять пухнастими, повітряними, солодкими й ароматними. Крім інгредієнтів, запропонованих у базових рецептах, у кекси для посилення смаку часто додають ром, подрібнений шоколад, сухофрукти. Проявляйте фантазію і творіть із задоволенням ваші солодкі шедеври!
Пишний кекс на кефірі в силіконових формочках – покроковий рецепт
За цим рецептом у вас легко вийдуть чудові маленькі кекси в силіконових формочках з горішками та апельсиновою цедрою. А в деякі з кексиків можна заховати сюрприз: цілі ягідки свіжої, мороженої або консервованої вишні без кісточок. Якщо хочете, присмачте свою випічку корицею або ваніліном.
Інгредієнти
- Кефір 250 мл.
- Цукор-пісок 150 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Борошно 300 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Сода харчова 2 ч. л.л.
- Горіхи 1 склянка (будь-яких)
- Цедра апельсина 1 ст.л. (з гіркою)
- Олія рослинна 6 ст.л.
- Кориця за бажанням
- Ванілін за бажанням
- Вишня (без кісточок) за бажанням
Приготування
-
Як спекти пишний кекс на кефірі в духовці? У велику миску вилийте кефір, нагрітий до кімнатної температури, а потім додайте соду. Якщо кефір не надто кислий, соду можна трошки пригасити оцтом.
-
В окремому посуді збийте яйце, змішайте його з рослинною олією, гарненько перемішайте і додайте в кефір. Туди ж додайте цукор, трошки солі та просіяне борошно, усе добре перемішайте вінчиком або ложкою. Консистенція тіста – як густа сметана.
-
Заздалегідь подрібніть горіхові ядра (горіхи – будь-які), засипте їх у тісто разом із ваніліном і (або) корицею та добре перемішайте.
-
Формочки змастіть олією, причому пекти кекси можна як у силіконових формах, так і в металевих. Далі тісто можна розділити на дві частини, в одну з яких додайте ложку цедри апельсина. Розкладіть тісто по формах, заповнюючи їх на дві третини. У тісто без цедри викладіть вишню і зверху залийте ягоди невеликою кількістю тіста.
-
Випікайте кекси у формочках за 180 градусів у заздалегідь розігрітій духовці. Час випічки – близько 20 хвилин. Коли кекси добре зарум’яняться, проткніть їх зубочисткою, вона має бути сухою, що означає повну готовність кексів.
-
Готові пишні кекси на кефірі у формочках трохи остудіть, викладіть на блюдо і посипте цукровою пудрою, коли вони вже зовсім охолонуть.
Смачного!
Пишний і ніжний кекс на кефірі з родзинками в духовці
А ось вам рецепт простого, класичного кексу з великою кількістю родзинок. Готується ця солодка випічка елементарно, але смак має приголомшливий! Якщо ви не є шанувальником родзинок, замініть їх на будь-які інші сухофрукти, нарізані невеликими шматочками: курагу, інжир, чорнослив.
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 200 гр.
- Борошно в/г – 300-400 гр.
- Кефір – 300 мл.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 200 гр. або за смаком.
- Родзинки – 150-200 гр.
- Сода – 1 ч. л.л. з гіркою.
- Ванілін – за смаком.
Процес приготування:
1. Заздалегідь промийте родзинки, якщо вони тверді, потримайте їх 10-15 хвилин в окропі та добре просушіть.
2. Розм’якшене вершкове масло в мисці розітріть із цукром, найкраще це зробити за допомогою міксера.
3. До масла і цукру додавайте яйця по одному, щоразу розтираючи суміш міксером або вінчиком. Наприкінці трохи збийте суміш.
4. У теплий кефір додайте соду і добре розмішайте, можна також додати і трішки оцту, щоб сода повністю погасилася.
5. Потім додайте в тісто родзинки, перемішайте.
6. Введіть у тісто ванілін за смаком (або ванільний цукор) і борошно порціями, добре розмішайте до однорідності. До речі, борошна може знадобитися і трохи більше: тісто має вийти густим, а не стікати з ложки.
7. Густе, без грудок, тісто акуратно викладіть у форму, змащену шматочком вершкового масла.
8. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте кекс приблизно 45-50 хвилин (більш точний час регулюйте виходячи з того, як пече ваша духовка).
9. Хвилин через 40-45 проткніть кекс сірником або дерев’яною шпажкою, якщо він буде сухим, значить випічка готова! Якщо наприкінці випікання кекс трохи надтрісне, не лякайтеся, нічого страшного в цьому немає.
10. Готовий рум’яний кекс, коли він трохи охолоне, витягніть із форми, присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю або до кави.
Смачного!
Шоколадний кекс на кефірі – смачний рецепт!
Ніжний шоколадний кекс на кефірі за цим рецептом виходить дивовижним: пишним, повітряним, він добре пропікається і не залишає байдужим жодного ласуна! До речі, якщо хочете, можете додати сюди трохи родзинок або горішків. Якщо замість масла використовуєте маргарин, беріть тільки натуральний вершковий, без пальмової олії, придатний для випічки.
Інгредієнти:
- Масло вершкове або маргарин – 200 гр.
- Борошно в/г – 300 гр.
- Кефір – 400 мл.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 200 гр.
- Какао – 4 ст.л.
- Сода – 1 ч.л. з гіркою.
- Ванілін – за смаком.
Процес приготування:
1. Розбийте яйця в кулінарну ємність, придатну для замішування тіста, до них додайте цукор і шматочки маргарину або масла (вони мають бути вже м’якими).
2. Збийте все до однорідності міксером.
3. У теплий кефір додайте соду, її можна злегка пригасити оцтом. Кефір влийте в суміш для тіста, добре перемішайте.
4. Натуральний порошок какао додайте в тісто, розмішайте.
5. Потім порціями вводьте борошно, весь час помішуючи, щоб у підсумку у вас вийшло тісто, яке стікає з ложки з великими труднощами.
6. У змащеній олією формі випікайте кекс за 180 градусів у розігрітій духовці близько 45 хвилин, визначаючи готовність дерев’яною шпажкою або сірником.
7. Готовий шоколадний кекс має добре підрум’янитися і вкритися зверху невеликими тріщинками.
8. Остуджений шоколадний кекс присипте цукровою пудрою або полийте розтопленим шоколадом.
Смачного!
Покроковий рецепт бананового кексу на кефірі
Для випікання м’якого кексу з бананами обирайте тільки найстигліші плоди, тому що вони найсолодші, не в’яжуть і дуже добре пахнуть. Майте також на увазі, якщо у вас не звичайні, а міні-банани, їх потрібно взяти не 2, а 4-5 штук, а ось цукру в кекс потрібно додати вдвічі менше, бо такі “малюки” зазвичай дуже-дуже солодкі..!
Інгредієнти:
- Банани – 2 шт.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Борошно – 250 гр.
- Кефір – 150 мл.
- Цукор – 100 г
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 10 гр.
- Сіль – на кінчику ножа.
Процес приготування:
1. Вершкове масло розтопіть до рідкого стану в мисочці на плиті або в мікрохвильовій печі.
2. Один банан наріжте невеликими шматочками.
3. За допомогою міксера перетворіть другий банан на пюре, додавши до нього кефір.
4. Окремо збийте в піну яйця з сіллю та цукром (яйця мають бути холодними, тоді це вийде зробити легше).
5. У збиті яйця введіть розтоплене масло та бананово-кефірну суміш, добре вимішайте.
6. Борошно просійте і введіть у тісто, а потім – розпушувач.
7. Добре вимішайте тісто, щоб не було грудок.
8. Додайте туди банан, нарізаний шматочками.
9. Форму для випічки змастіть вершковим маслом і присипте панірувальними сухарями. Можна вистелити форму пекарським папером і змастити її рослинною олією.
10. У форму вилийте тісто, маючи на увазі, що в готовому вигляді кекс із бананами виросте приблизно на 3 см.
11. Випікайте кекс у розігрітій до 180-190 градусів духовці до готовності, що займе, залежно від особливостей духовки, 45-60 хвилин.
12. Через 40-45 хвилин проткніть кекс дерев’яною паличкою: коли вона буде зовсім сухою, тоді виймайте готовий кекс і дайте йому трохи охолонути.
13. Кекс із бананами смачно їсти остиглим, присипавши цукровою пудрою.
Смачного!
Пишний лимонний кекс на кефірі
Лимонний кекс, пишний, дуже м’який і неймовірно ароматний, политий густою лимонною глазур’ю – це без перебільшення королівське частування, яке у вас вийде приготувати, якщо ви скористаєтеся рецептом, наведеним нижче. Якщо не хочете робити глазур, посипте кекс цукровою пудрою. Для поліпшення смаку в кекс можна додати і цитрусові цукати.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно в/г – 2 ст. (по 240 мл).
- Кефір – 1 ст.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Цедра – з 1 лимона.
Для глазурі:
- Сік лимонний – 3-4 ст.л.
- Цукрова пудра – 150-200 гр.
Процес приготування:
1. У мисці збийте міксером до пишної, світлої маси охолоджені яйця з дрібкою солі та цукром.
2. Вершкове масло, що постояло на столі і розм’якло, трохи збийте міксером в окремій ємності.
3. До масла додайте кефір і ще раз збийте.
4. З’єднайте всі інгредієнти для тіста, змішайте.
5. Далі додайте в тісто розпушувач і борошно, вводячи його порціями.
6. Замішуйте тісто без грудок, консистенція – дуже густа сметана. Тісто можна замішувати як ложкою, так і вінчиком або міксером.
7. З одного лимона за допомогою дрібної терки зніміть цедру, а з м’якоті видавіть сік.
8. У тісто додайте цедру, добре вимішавши ложкою. Якщо будете додавати шматочки цукатів, зробіть це тепер.
9. Форму для випічки змастіть вершковим маслом і трохи присипте товченими сухарями, а потім викладіть тісто, розрівняйте зверху. Силіконову форму не потрібно присипати сухарями.
10. Випікайте кекс при 180 градусах у розігрітій духовці. Час випікання – 40-45 хвилин (може бути менше або більше залежно від духовки).
11. Готовність кексу перевірте дерев’яною шпажкою.
12. Злегка остиглий кекс викладіть на решітку, дайте йому охолонути.
13. За цей час зробіть лимонну глазур, змішавши просіяну цукрову пудру з процідженим соком одного лимона.
14. Остиглий кекс полийте цукрово-лимонною глазур’ю, а коли вона застигне, подавайте випічку до столу.
Смачного!
Повітряний кекс “Зебра” на кефірі
На розрізі кекс “Зебра” на кефірі має дуже оригінальний вигляд, він нагадує смугасту шкурку африканської зебри, звідси і назва. Такий кекс можна випікати як в одній великій формі, так і в невеликих силіконових або металевих формочках. Продукти для кексу потрібні найпростіші, тому його зможе приготувати будь-яка господиня!
Інгредієнти:
- Масло вершкове – 100 гр.
- Какао – 3 ст.л. без гірки.
- Кефір – 1 ст. (250 мл).
- Ванілін – за смаком.
- Курячі яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Борошно – 250 г.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – дрібка.
Процес приготування:
1. Остудіть у мисці розтоплене до рідкого стану вершкове масло.
2. До масла додайте цукор, трішки солі, трохи ваніліну і гарненько збийте все вінчиком.
3. Потім додайте яйця і знову добре збийте.
4. Далі в тісто додайте теплий кефір.
5. Борошно просійте та додайте в тісто порціями, потім додайте розпушувач.
6. Вимішайте тісто, щоб не було грудок, розлийте по двох ємностях порівну.
7. В одну половину додайте какао, розмішайте.
8. У форму для кексу, змащену олією, виливайте по дві ложки світлого і темного тіста по черзі, поки не виллєте все. У формі тісто змішається між собою, створюючи красивий, химерний візерунок.
9. Випікайте кекс “Зебра” в розігрітій до 180-190 градусів духовці, час випікання – від 45 хвилин до 1 години залежно від об’єму форми та духовки.
10. Готовність кексу перевіряйте дерев’яною шпажкою: з пропеченого кексу вона вийде сухою.
11. Коли кекс охолоне, його можна полити цукровою глазур’ю, присипати цукровою пудрою або змастити зверху будь-яким густим кремом.
Смачного!
Простий і смачний сирний кекс на кефірі
Більш вологим, ніж інші, виходить сирний кекс на кефірі, проте він буде дуже м’яким. Як ароматизатор використовуйте ванілін, а для смаку можете додати цукати, родзинки або шматочки шоколаду. Сирний кекс – це чудові солодощі для чаювання в колі сім’ї!
Інгредієнти:
- Сир – 200 гр.
- Кефір – 100 мл.
- Борошно в/г – 350 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Сіль – дрібка.
- Яйця – 3 шт.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Розпушувач – 2 ч. л.л.
Процес приготування:
1. Сир беріть не надто вологий, а краще – сухий. Викладіть його в миску.
2. До нього додайте цукор, ванільний цукор (або ванілін), трішки солі та перемішайте.
3. Додайте кефір теплий, але не гарячий, а також яйця і збийте все міксером.
4. Заздалегідь повністю розтопіть масло вершкове, воно має охолонути.
5. Додайте остигле масло в суміш для кексу, добре розмішайте.
6. Додайте порціями просіяне борошно з розпушувачем, добре розмішуйте тісто, щоб не було грудок.
7. Додайте цукати або будь-яку смакову добавку, розмішайте.
8. Тістом наповніть форму для випічки кексу, змащену олією. Якщо форма з металу, її можна вистелити пекарським папером.
9. Випікайте кекс із сиром на кефірі в духовій шафі за температури не вище 180-190 градусів, час – 45-55 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою.
10. Маленькі кексики в індивідуальних формочках печуться 25-30 хвилин.
11. Остиглий кекс присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю.
Смачного!
Пишний кекс із манкою – покроковий рецепт
Кекс із манкою на кефірному тісті – це ще один рецепт смачної домашньої випічки до чаю. Особливо, якщо в тісто додати шоколадну крихту, цукати, сухофрукти, шматочки свіжих фруктів або ягоди. А можна спекти і найпростіший кекс із манкою, що теж вийде зовсім непогано!
Інгредієнти:
- Кефір – 1 склянка (240-250 мл).
- Ванільний цукор – 10 гр.
- Розпушувач – 1,5 ч.л.
- Сіль – на кінчику ножа.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Борошно в/г – 100 гр.
- Манка – 1 ст.
- Цукор – 150 гр.
- Яйця – 2 шт.
Процес приготування:
1. Для початку дайте манці набрякнути в кефірі: засипте крупу в кефір, розмішайте і залиште на столі, в мисці під кришкою.
2. Через годину м’яке вершкове масло збийте міксером із цукром і дрібкою солі, додайте ванільний цукор (або ванілін за смаком).
3. У суміш по одному вводьте яйця, збиваючи міксером.
4. Після цього додайте в тісто набряклу манку, борошно і розпушувач, акуратно перемішайте тісто.
5. Сире тісто за густотою має бути середнім, вільно стікати з ложки.
6. Якщо хочете, тепер додайте в тісто будь-які наповнювачі для надання смаку майбутнім кексам.
7. У змащені маслом формочки (або в одну велику форму) вилийте тісто, заповнюючи їх на 2/3.
8. Духовка має бути вже розігріта до 180-190 градусів. Час випічки – від 30 хвилин і більше (все залежить від розміру форм і потужності духовки).
9. Готовність кексів перевіряйте дерев’яною шпажкою.
10. Остиглі кекси з манкою присипте цукровою пудрою і їжте, запиваючи чаєм, кавою або фруктовим компотом.
Смачного!
Простий рецепт кексу з яблуками
Якщо хочете скуштувати незвичайний домашній кекс, тоді спечіть кекс із яблуками та корицею. Ця випічка трохи нагадує традиційний бісквітний яблучний пиріг, проте виходить ще смачнішою! У готовому вигляді яблучні кекси дуже ніжні, трішки вологі всередині, з апетитною скоринкою зверху.
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 шт.
- Яйце – 2 шт.
- Кефір – 1 ст.
- Борошно – 1 ст.
- Цукор – 2/3 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Олія рослинна – 100 мл.
- Розпушувач – 1 ч. л.л.
- Кориця – 1 ч.л.
- Цедра лимонна – 1 ч. л.л.
- Сік лимонний – 1 ст.л.
Процес приготування:
1. З чистого лимона натріть потрібну кількість цедри, вичавіть сік.
2. Міксером збийте цукор з охолодженими яйцями до білої, густої піни.
3. У кефір додайте збиті яйця, олію олію без запаху або таку саму кількість розтопленого та охолодженого вершкового масла, цедру та сіль. Міксером збийте все до однорідності.
4. Борошно просійте заздалегідь, а потім додайте його в тісто, акуратно і легко замішуючи, щоб збиті яйця не опали.
5. Додайте в тісто розпушіть і знову вимішайте, готове тісто має бути схожим на густу сметану.
6. Залишилося додати в тісто дрібні шматочки яблук і корицю, знову вимішати.
7. Форму для кексу (або маленькі формочки) змастіть олією, вилийте тісто, заповнюючи форму не до верху, щоб кекс мав куди підніматися в духовці.
8. Випікайте кекс із яблуками за температури 180-190 градусів 35-40 хвилин, орієнтуючись на свою духовку. Якщо кекс погано запікається, температуру збільште до 200 градусів.
9. Готовий кекс залиште у вимкненій і закритій духовці на чверть години, щоб він не опав.
10. Остиглий кекс перекладіть на блюдо, посипте пудрою з цукру або полийте цукровою глазур’ю.
Смачного!