кекс на кефірі в духовці

Пишний кекс на кефірі в духовці

Кекс на кефірі в духовці – пишна, ніжна і проста випічка. Різні за смаком і розміром, (як маленькі, які печуться в силіконових формочках, так і великі), кекси виходять пухнастими, повітряними, солодкими й ароматними. Крім інгредієнтів, запропонованих у базових рецептах, у кекси для посилення смаку часто додають ром, подрібнений шоколад, сухофрукти. Проявляйте фантазію і творіть із задоволенням ваші солодкі шедеври!

Пишний кекс на кефірі в силіконових формочках – покроковий рецепт

За цим рецептом у вас легко вийдуть чудові маленькі кекси в силіконових формочках з горішками та апельсиновою цедрою. А в деякі з кексиків можна заховати сюрприз: цілі ягідки свіжої, мороженої або консервованої вишні без кісточок. Якщо хочете, присмачте свою випічку корицею або ваніліном.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Інгредієнти

  • Кефір 250 мл.
  • Цукор-пісок 150 гр.
  • Сіль 1 щіпка
  • Борошно 300 гр.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сода харчова 2 ч. л.л.
  • Горіхи 1 склянка (будь-яких)
  • Цедра апельсина 1 ст.л. (з гіркою)
  • Олія рослинна 6 ст.л.
  • Кориця за бажанням
  • Ванілін за бажанням
  • Вишня (без кісточок) за бажанням

Приготування

  1. Як спекти пишний кекс на кефірі в духовці? У велику миску вилийте кефір, нагрітий до кімнатної температури, а потім додайте соду. Якщо кефір не надто кислий, соду можна трошки пригасити оцтом

    Як спекти пишний кекс на кефірі в духовці? У велику миску вилийте кефір, нагрітий до кімнатної температури, а потім додайте соду. Якщо кефір не надто кислий, соду можна трошки пригасити оцтом.

  2. В окремому посуді збийте яйце, змішайте його з рослинною олією, гарненько перемішайте і додайте в кефір. Туди ж додайте цукор, трошки солі та просіяне борошно, все добре перемішайте вінчиком або ложкою. Консистенція тіста - як густа сметана

    В окремому посуді збийте яйце, змішайте його з рослинною олією, гарненько перемішайте і додайте в кефір. Туди ж додайте цукор, трошки солі та просіяне борошно, усе добре перемішайте вінчиком або ложкою. Консистенція тіста – як густа сметана.

  3. Заздалегідь подрібніть горіхові ядра (горіхи - будь-які), засипте їх у тісто разом із ваніліном і (або) корицею та добре перемішайте

    Заздалегідь подрібніть горіхові ядра (горіхи – будь-які), засипте їх у тісто разом із ваніліном і (або) корицею та добре перемішайте.

  4. Формочки змастіть олією, причому пекти кекси можна як у силіконових формах, так і в металевих. Далі тісто можна розділити на дві частини, в одну з яких додайте ложку цедри апельсина. Розкладіть тісто по формочках, заповнюючи їх на дві третини. У тісто без цедри викладіть вишню і зверху залийте ягоди невеликою кількістю тіста

    Формочки змастіть олією, причому пекти кекси можна як у силіконових формах, так і в металевих. Далі тісто можна розділити на дві частини, в одну з яких додайте ложку цедри апельсина. Розкладіть тісто по формах, заповнюючи їх на дві третини. У тісто без цедри викладіть вишню і зверху залийте ягоди невеликою кількістю тіста.

  5. Випікайте кекси у формочках за 180 градусів у заздалегідь розігрітій духовці. Час випічки - близько 20 хвилин. Коли кекси добре зарум'яняться, проткніть їх зубочисткою, вона має бути сухою, що означає повну готовність кексів

    Випікайте кекси у формочках за 180 градусів у заздалегідь розігрітій духовці. Час випічки – близько 20 хвилин. Коли кекси добре зарум’яняться, проткніть їх зубочисткою, вона має бути сухою, що означає повну готовність кексів.

  6. Готові пишні кекси на кефірі у формочках трохи остудіть, викладіть на блюдо і посипте цукровою пудрою, коли вони вже зовсім застигнуть

    Готові пишні кекси на кефірі у формочках трохи остудіть, викладіть на блюдо і посипте цукровою пудрою, коли вони вже зовсім охолонуть.

Смачного!

Пишний і ніжний кекс на кефірі з родзинками в духовці

А ось вам рецепт простого, класичного кексу з великою кількістю родзинок. Готується ця солодка випічка елементарно, але смак має приголомшливий! Якщо ви не є шанувальником родзинок, замініть їх на будь-які інші сухофрукти, нарізані невеликими шматочками: курагу, інжир, чорнослив.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Борошно в/г – 300-400 гр.
  • Кефір – 300 мл.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 200 гр. або за смаком.
  • Родзинки – 150-200 гр.
  • Сода – 1 ч. л.л. з гіркою.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь промийте родзинки, якщо вони тверді, потримайте їх 10-15 хвилин в окропі та добре просушіть.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Розм’якшене вершкове масло в мисці розітріть із цукром, найкраще це зробити за допомогою міксера.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. До масла і цукру додавайте яйця по одному, щоразу розтираючи суміш міксером або вінчиком. Наприкінці трохи збийте суміш.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. У теплий кефір додайте соду і добре розмішайте, можна також додати і трішки оцту, щоб сода повністю погасилася.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Потім додайте в тісто родзинки, перемішайте.

6. Введіть у тісто ванілін за смаком (або ванільний цукор) і борошно порціями, добре розмішайте до однорідності. До речі, борошна може знадобитися і трохи більше: тісто має вийти густим, а не стікати з ложки.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. Густе, без грудок, тісто акуратно викладіть у форму, змащену шматочком вершкового масла.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте кекс приблизно 45-50 хвилин (більш точний час регулюйте виходячи з того, як пече ваша духовка).

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Хвилин через 40-45 проткніть кекс сірником або дерев’яною шпажкою, якщо він буде сухим, значить випічка готова! Якщо наприкінці випікання кекс трохи надтрісне, не лякайтеся, нічого страшного в цьому немає.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Готовий рум’яний кекс, коли він трохи охолоне, витягніть із форми, присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю або до кави.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Шоколадний кекс на кефірі – смачний рецепт!

Ніжний шоколадний кекс на кефірі за цим рецептом виходить дивовижним: пишним, повітряним, він добре пропікається і не залишає байдужим жодного ласуна! До речі, якщо хочете, можете додати сюди трохи родзинок або горішків. Якщо замість масла використовуєте маргарин, беріть тільки натуральний вершковий, без пальмової олії, придатний для випічки.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове або маргарин – 200 гр.
  • Борошно в/г – 300 гр.
  • Кефір – 400 мл.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 200 гр.
  • Какао – 4 ст.л.
  • Сода – 1 ч.л. з гіркою.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. Розбийте яйця в кулінарну ємність, придатну для замішування тіста, до них додайте цукор і шматочки маргарину або масла (вони мають бути вже м’якими).

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Збийте все до однорідності міксером.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. У теплий кефір додайте соду, її можна злегка пригасити оцтом. Кефір влийте в суміш для тіста, добре перемішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Натуральний порошок какао додайте в тісто, розмішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Потім порціями вводьте борошно, весь час помішуючи, щоб у підсумку у вас вийшло тісто, яке стікає з ложки з великими труднощами.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. У змащеній олією формі випікайте кекс за 180 градусів у розігрітій духовці близько 45 хвилин, визначаючи готовність дерев’яною шпажкою або сірником.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. Готовий шоколадний кекс має добре підрум’янитися і вкритися зверху невеликими тріщинками.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Остуджений шоколадний кекс присипте цукровою пудрою або полийте розтопленим шоколадом.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Покроковий рецепт бананового кексу на кефірі

Для випікання м’якого кексу з бананами обирайте тільки найстигліші плоди, тому що вони найсолодші, не в’яжуть і дуже добре пахнуть. Майте також на увазі, якщо у вас не звичайні, а міні-банани, їх потрібно взяти не 2, а 4-5 штук, а ось цукру в кекс потрібно додати вдвічі менше, бо такі “малюки” зазвичай дуже-дуже солодкі..!

Інгредієнти:

  • Банани – 2 шт.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Кефір – 150 мл.
  • Цукор – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Сіль – на кінчику ножа.

Процес приготування:

1. Вершкове масло розтопіть до рідкого стану в мисочці на плиті або в мікрохвильовій печі.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Один банан наріжте невеликими шматочками.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. За допомогою міксера перетворіть другий банан на пюре, додавши до нього кефір.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Окремо збийте в піну яйця з сіллю та цукром (яйця мають бути холодними, тоді це вийде зробити легше).

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. У збиті яйця введіть розтоплене масло та бананово-кефірну суміш, добре вимішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Борошно просійте і введіть у тісто, а потім – розпушувач.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. Добре вимішайте тісто, щоб не було грудок.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Додайте туди банан, нарізаний шматочками.

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Форму для випічки змастіть вершковим маслом і присипте панірувальними сухарями. Можна вистелити форму пекарським папером і змастити її рослинною олією.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. У форму вилийте тісто, маючи на увазі, що в готовому вигляді кекс із бананами виросте приблизно на 3 см.

Пишний кекс на кефірі в духовці

11. Випікайте кекс у розігрітій до 180-190 градусів духовці до готовності, що займе, залежно від особливостей духовки, 45-60 хвилин.

Пишний кекс на кефірі в духовці

12. Через 40-45 хвилин проткніть кекс дерев’яною паличкою: коли вона буде зовсім сухою, тоді виймайте готовий кекс і дайте йому трохи охолонути.

Пишний кекс на кефірі в духовці

13. Кекс із бананами смачно їсти остиглим, присипавши цукровою пудрою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Пишний лимонний кекс на кефірі

Лимонний кекс, пишний, дуже м’який і неймовірно ароматний, политий густою лимонною глазур’ю – це без перебільшення королівське частування, яке у вас вийде приготувати, якщо ви скористаєтеся рецептом, наведеним нижче. Якщо не хочете робити глазур, посипте кекс цукровою пудрою. Для поліпшення смаку в кекс можна додати і цитрусові цукати.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно в/г – 2 ст. (по 240 мл).
  • Кефір – 1 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Розпушувач – 1,5 ч.л.
  • Цедра – з 1 лимона.

Для глазурі:

  • Сік лимонний – 3-4 ст.л.
  • Цукрова пудра – 150-200 гр.

Процес приготування:

1. У мисці збийте міксером до пишної, світлої маси охолоджені яйця з дрібкою солі та цукром.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Вершкове масло, що постояло на столі і розм’якло, трохи збийте міксером в окремій ємності.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. До масла додайте кефір і ще раз збийте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. З’єднайте всі інгредієнти для тіста, змішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Далі додайте в тісто розпушувач і борошно, вводячи його порціями.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Замішуйте тісто без грудок, консистенція – дуже густа сметана. Тісто можна замішувати як ложкою, так і вінчиком або міксером.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. З одного лимона за допомогою дрібної терки зніміть цедру, а з м’якоті видавіть сік.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. У тісто додайте цедру, добре вимішавши ложкою. Якщо будете додавати шматочки цукатів, зробіть це тепер.

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Форму для випічки змастіть вершковим маслом і трохи присипте товченими сухарями, а потім викладіть тісто, розрівняйте зверху. Силіконову форму не потрібно присипати сухарями.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Випікайте кекс при 180 градусах у розігрітій духовці. Час випікання – 40-45 хвилин (може бути менше або більше залежно від духовки).

Пишний кекс на кефірі в духовці

11. Готовність кексу перевірте дерев’яною шпажкою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

12. Злегка остиглий кекс викладіть на решітку, дайте йому охолонути.

Пишний кекс на кефірі в духовці

13. За цей час зробіть лимонну глазур, змішавши просіяну цукрову пудру з процідженим соком одного лимона.

Пишний кекс на кефірі в духовці

14. Остиглий кекс полийте цукрово-лимонною глазур’ю, а коли вона застигне, подавайте випічку до столу.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Повітряний кекс “Зебра” на кефірі

На розрізі кекс “Зебра” на кефірі має дуже оригінальний вигляд, він нагадує смугасту шкурку африканської зебри, звідси і назва. Такий кекс можна випікати як в одній великій формі, так і в невеликих силіконових або металевих формочках. Продукти для кексу потрібні найпростіші, тому його зможе приготувати будь-яка господиня!

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Какао – 3 ст.л. без гірки.
  • Кефір – 1 ст. (250 мл).
  • Ванілін – за смаком.
  • Курячі яйця – 2 шт.
  • Розпушувач – 2 ч.л.
  • Борошно – 250 г.
  • Цукор – 200 гр.
  • Сіль – дрібка.

Процес приготування:

1. Остудіть у мисці розтоплене до рідкого стану вершкове масло.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. До масла додайте цукор, трішки солі, трохи ваніліну і гарненько збийте все вінчиком.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. Потім додайте яйця і знову добре збийте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Далі в тісто додайте теплий кефір.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Борошно просійте та додайте в тісто порціями, потім додайте розпушувач.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Вимішайте тісто, щоб не було грудок, розлийте по двох ємностях порівну.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. В одну половину додайте какао, розмішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. У форму для кексу, змащену олією, виливайте по дві ложки світлого і темного тіста по черзі, поки не виллєте все. У формі тісто змішається між собою, створюючи красивий, химерний візерунок.

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Випікайте кекс “Зебра” в розігрітій до 180-190 градусів духовці, час випікання – від 45 хвилин до 1 години залежно від об’єму форми та духовки.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Готовність кексу перевіряйте дерев’яною шпажкою: з пропеченого кексу вона вийде сухою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

11. Коли кекс охолоне, його можна полити цукровою глазур’ю, присипати цукровою пудрою або змастити зверху будь-яким густим кремом.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Простий і смачний сирний кекс на кефірі

Більш вологим, ніж інші, виходить сирний кекс на кефірі, проте він буде дуже м’яким. Як ароматизатор використовуйте ванілін, а для смаку можете додати цукати, родзинки або шматочки шоколаду. Сирний кекс – це чудові солодощі для чаювання в колі сім’ї!

Інгредієнти:

  • Сир – 200 гр.
  • Кефір – 100 мл.
  • Борошно в/г – 350 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Сіль – дрібка.
  • Яйця – 3 шт.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Розпушувач – 2 ч. л.л.

Процес приготування:

1. Сир беріть не надто вологий, а краще – сухий. Викладіть його в миску.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. До нього додайте цукор, ванільний цукор (або ванілін), трішки солі та перемішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. Додайте кефір теплий, але не гарячий, а також яйця і збийте все міксером.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Заздалегідь повністю розтопіть масло вершкове, воно має охолонути.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Додайте остигле масло в суміш для кексу, добре розмішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Додайте порціями просіяне борошно з розпушувачем, добре розмішуйте тісто, щоб не було грудок.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. Додайте цукати або будь-яку смакову добавку, розмішайте.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Тістом наповніть форму для випічки кексу, змащену олією. Якщо форма з металу, її можна вистелити пекарським папером.

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Випікайте кекс із сиром на кефірі в духовій шафі за температури не вище 180-190 градусів, час – 45-55 хвилин, перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Маленькі кексики в індивідуальних формочках печуться 25-30 хвилин.

Пишний кекс на кефірі в духовці

11. Остиглий кекс присипте цукровою пудрою і подавайте до чаю.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Пишний кекс із манкою – покроковий рецепт

Кекс із манкою на кефірному тісті – це ще один рецепт смачної домашньої випічки до чаю. Особливо, якщо в тісто додати шоколадну крихту, цукати, сухофрукти, шматочки свіжих фруктів або ягоди. А можна спекти і найпростіший кекс із манкою, що теж вийде зовсім непогано!

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 склянка (240-250 мл).
  • Ванільний цукор – 10 гр.
  • Розпушувач – 1,5 ч.л.
  • Сіль – на кінчику ножа.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Борошно в/г – 100 гр.
  • Манка – 1 ст.
  • Цукор – 150 гр.
  • Яйця – 2 шт.

Процес приготування:

1. Для початку дайте манці набрякнути в кефірі: засипте крупу в кефір, розмішайте і залиште на столі, в мисці під кришкою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Через годину м’яке вершкове масло збийте міксером із цукром і дрібкою солі, додайте ванільний цукор (або ванілін за смаком).

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. У суміш по одному вводьте яйця, збиваючи міксером.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Після цього додайте в тісто набряклу манку, борошно і розпушувач, акуратно перемішайте тісто.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Сире тісто за густотою має бути середнім, вільно стікати з ложки.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Якщо хочете, тепер додайте в тісто будь-які наповнювачі для надання смаку майбутнім кексам.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. У змащені маслом формочки (або в одну велику форму) вилийте тісто, заповнюючи їх на 2/3.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Духовка має бути вже розігріта до 180-190 градусів. Час випічки – від 30 хвилин і більше (все залежить від розміру форм і потужності духовки).

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Готовність кексів перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Остиглі кекси з манкою присипте цукровою пудрою і їжте, запиваючи чаєм, кавою або фруктовим компотом.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!

Простий рецепт кексу з яблуками

Якщо хочете скуштувати незвичайний домашній кекс, тоді спечіть кекс із яблуками та корицею. Ця випічка трохи нагадує традиційний бісквітний яблучний пиріг, проте виходить ще смачнішою! У готовому вигляді яблучні кекси дуже ніжні, трішки вологі всередині, з апетитною скоринкою зверху.

Інгредієнти:

  • Яблуко – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Кефір – 1 ст.
  • Борошно – 1 ст.
  • Цукор – 2/3 ст.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія рослинна – 100 мл.
  • Розпушувач – 1 ч. л.л.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Цедра лимонна – 1 ч. л.л.
  • Сік лимонний – 1 ст.л.

Процес приготування:

1. З чистого лимона натріть потрібну кількість цедри, вичавіть сік.

Пишний кекс на кефірі в духовці

2. Міксером збийте цукор з охолодженими яйцями до білої, густої піни.

Пишний кекс на кефірі в духовці

3. У кефір додайте збиті яйця, олію олію без запаху або таку саму кількість розтопленого та охолодженого вершкового масла, цедру та сіль. Міксером збийте все до однорідності.

Пишний кекс на кефірі в духовці

4. Борошно просійте заздалегідь, а потім додайте його в тісто, акуратно і легко замішуючи, щоб збиті яйця не опали.

Пишний кекс на кефірі в духовці

5. Додайте в тісто розпушіть і знову вимішайте, готове тісто має бути схожим на густу сметану.

Пишний кекс на кефірі в духовці

6. Залишилося додати в тісто дрібні шматочки яблук і корицю, знову вимішати.

Пишний кекс на кефірі в духовці

7. Форму для кексу (або маленькі формочки) змастіть олією, вилийте тісто, заповнюючи форму не до верху, щоб кекс мав куди підніматися в духовці.

Пишний кекс на кефірі в духовці

8. Випікайте кекс із яблуками за температури 180-190 градусів 35-40 хвилин, орієнтуючись на свою духовку. Якщо кекс погано запікається, температуру збільште до 200 градусів.

Пишний кекс на кефірі в духовці

9. Готовий кекс залиште у вимкненій і закритій духовці на чверть години, щоб він не опав.

Пишний кекс на кефірі в духовці

10. Остиглий кекс перекладіть на блюдо, посипте пудрою з цукру або полийте цукровою глазур’ю.

Пишний кекс на кефірі в духовці

Смачного!