У самий розпал літнього сезону кожна господиня вважає справою честі оздоровити свою сім’ю корисними і смачними фруктово-ягідними стравами.
Частування ці можуть бути самими різними, але ми вам пропонуємо спекти пиріг з журавлиною, рецепт цієї випічки порадує всіх, без винятку, своїм смаком. Час, який ви витратите на випікання ягідного десерту, – приблизно 1 годину, погодьтеся, це не так багато, до того ж, затія коштує витрачених зусиль.
Смачний пиріг з журавлиною і горіхами: простий рецепт
Складові
- Борошно пшеничне – 120 г + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Розпушувач – 1,5 ч.л. + –
- Журавлина (свіжа або заморожена) – 200 г + –
- Масло вершкове – 30 г + –
- Ванілін – 1 щіпка + –
- Сметана – 4 ст.л. + –
- Цукрова пудра – за смаком + –
- Волоські горіхи (рубані) – 50 г + –
- Цукор – 150 г + –
Як приготувати журавлинний пиріг з горіхами в духовці
Журавлина – ягода досить незвичайна на смак, простіше кажучи, вона кисла. Є її в сирому вигляді можуть далеко не всі, незважаючи на очевидну і всім відому користь плодів. А ось випічка з кислими ягідками, розмішати з цукром, йде на ура, та й виглядають вони в тесті теж дуже апетитно.
З’їсти шматочок пирога з журавлинною начинкою без проблем зможуть навіть діти, і вмовляти їх, повірте, не доведеться. А якщо ви ще додасте в начинку другорядні пікантні компоненти, то десерт вийде просто приголомшливим.
- Насамперед розігріваємо духовку до 200 ° C.
- Поки духовка прогрівається, яйця збиваємо з цукром.
- Не припиняючи яєчну масу збивати, порціями вводимо в неї сметану.
- В окремій ємності (бажано в глибокій мисці) змішуємо розпушувач з просіяного борошном і ваніліном.
- Пересипаємо сипучі інгредієнти в збиту міксером солодку яєчну масу, далі – замішуємо однорідне тісто.
- Змащуємо вершковим маслом дно силіконової форми, потім посипаємо його рубаними горіхами.
- Наступний шар – журавлина. Якщо вона свіжа, то просто промиваємо її, злегка обсушуємо на паперовому рушнику і викладаємо у форму поверх горіхів. Якщо ж ягоди у вас заморожені, то для початку їх необхідно розморозити, промити, обсушити, а вже потім перекладайте в форму.
- Заливаємо ягідно-горіхову начинку підготовленим тестом, поміщаємо форму в розігріту духовку на 30-40 хвилин, а, коли зазначений час, перевіряємо готовність пирога дерев’яною зубочисткою.
- Спечений пиріг з форми акуратно перекладаємо на тарілку, посипаємо цукровою пудрою і подаємо з кухлем гарячого чаю, кави або какао до столу.
Рецепт закритого журавлинного пирога з яблуками
Начинка для такого пирога може складатися не тільки з однієї журавлини. Ця прекрасна барвиста ягідка легко поєднується з багатьма іншими літніми ягодами і фруктами. Наприклад, прекрасний тандем створюється у журавлини з яблуками.
Пиріг на смак виходить кисло-солодким, незвичайним і дуже смачним, що приємно здивує будь-якого вашого гостя і вибагливого домочадця.
Складові
- Яблуко – 2 шт .;
- Журавлина (заморожена) – 1 ст .;
- Борошно пшеничне – 1,5 ст;
- Сіль – 1 щіпка;
- Сода – на кінчику ножа;
- Цукор – 5 ст.л .;
- Оливкова олія – 5 ст.л .;
- Вода – 6 ст.л.
Як зробити пиріг з журавлини з яблуками в духовці
Замішуємо тісто на журавлинному-яблучний пиріг
- Борошно просіваємо з содою в глибоку миску, додаємо до сипучим інгредієнтів цукор (3 ст.л.), сіль, воду і оливкове масло.
- Замішуємо із сполучених компонентів тісто, потім ділимо еластичну тестову масу на 2 частини: одна повинна бути більше, інша – менше. Ту частину, що трохи менше, відкладаємо на час в сторонку, а більшу викладаємо в змащену маслом форму і робимо з тіста бортики.
Готуємо з журавлини і яблук начинку для пирога
- Яблука миємо, очищаємо від шкурок, серцевини, після чого нарізаємо м’якоть дрібними кубиками.
- Додаємо в подрібнену яблучну масу цукор (1 ст.л.), ретельно все перемішуємо.
- Розморожуємо журавлину заздалегідь, потім змішуємо ягоди з 1 ст.л. цукру і з такою ж кількістю просіяного борошна.
Випікаємо пиріг з журавлиною і яблуками
- На тісто, раніше викладене в форму, укладаємо готову начинку: першим шаром кладемо яблука, другим – журавлину.
- Відкладену меншу частину тесту розгортаємо, покриваємо отриманим пластом начинку, акуратно защипуємо краю пирога і змащуємо поверхню випічки оливковою олією.
- Посередині пирога обов’язково робимо невеликий отвір, щоб при випіканні з нього виходив пар.
- Випікаємо ягідний десерт 35-40 хвилин при температурі 160-180 ° C.
Подавати пиріг потрібно теплим, а не гарячим, і краще – з кулькою ванільного (або будь-якого іншого) морозива. З правильним доповненням десерт максимально розкриє весь свій смаковий «букет».
Спекти простий ягідний пиріг з журавлиною можна не тільки в духовці, але і в мультиварці. Технологія випікання десерту залишається такою ж, як описана в рецептах вище, різниця лише в тому, що готуватися випічка буде в мультічаше в режимі «Випічка» 1 годину. У духовці цей процес триватиме трохи менше, але смак, в обох випадках, виходить насиченим і цікавим.
Журавлинна начинка: варіанти для різноманітності
Класичний рецепт пирога з журавлиною передбачає включення до складу начинки одних лише цих ягід. Однак просте поєднання «журавлина + цукор» рано чи пізно набридає і хочеться урізноманітнити випічку, надавши її смаку нове «звучання».
Якщо заміри вашого нічого цікавого не приходить, тоді прочитайте уважно наші варіанти ягідної начинки для пирога, основою якого як і раніше залишається журавлина.
Що додати в начинку до журавлині:
- лимонну або апельсинову цедру;
- смородину (червону або чорну);
- брусницю;
- малину;
- вишню без кісточок;
- мускатний горіх;
- кардамон;
- палички гвоздики;
- корицю;
- прянощі (будь-які) для пряників;
- сметанний крем;
- сир;
- меренгу (особливо хороша для прикраси пирога) і багато іншого.
Як бачите, приготувати і урізноманітнити пиріг з журавлиною дуже просто. Рецепт його приготування зможе втілити в життя кожна господиня. Навіть якщо ви тільки починаєте освоювати кулінарію і ще не досягли великих успіхів на цьому терені – зробити цей десерт вам під силу.
У захваті залишитеся не тільки ви, але і дорогі вашому серцю дегустатори. Так що пробуйте, дивуйте і насолоджуйтеся заслуженими компліментами.
Смачного!