Кожна мама знає, як буває непросто нагодувати своє дорогоцінне чадо чимось корисним, адже малюк без кінця вимагає солодкого і смачного. Ідеальний варіант вітамінного сніданку і перекусу в полудень, який карапуз з’їсть із задоволенням, – пиріг з сиром і щавлем (рецепт покроково додається).
Якщо додати до цієї випічку цукор і ваніль, то отримаємо солодкий ніжний десерт, а якщо присолити начинку і заправити улюбленими спеціями – готова справжня закуска!
Користь і особливості застосування щавлевої листя
Природа подбала про те, щоб навесні наситити корисними наш виснажений зимовим авітамінозом організм. Недарма мало не перший дар, що звільнилися від снігу грядок, – ніжна щавлева зелень.
- Вона неймовірно багата залізом, тому людям, що страждають на анемію, неодмінно потрібно їсти салати зі щавлем і варити з нього борщі і холодники.
- Багато в щавлевої листі і вітамінів групи В. Тому тим, хто любить ласувати зеленню з кислинкою, не страшні стреси. Та й зовнішній вигляд у таких людей завжди квітучий, а здоров’я перебуває в повному порядку, і це все завдяки насиченості щавлевої листя вітаміном С.
- Ще один аргумент на користь щавлю – він однаково гарний і в вітамінних салатах, і випічці, причому як солодкою, так і закусочної.
Пропонуємо два універсальних рецепта пирога з сиром і щавлем. Сир можна використовувати будь-якої жирності.
Щавель краще брати свіжий, але не в сезон зійде і морожений. Оливкова олія в рецепті можна замінити різаними оливками – вийде також смачно!
Солоний щавлевий пиріг з сирною начинкою: швидкий рецепт
Складові
- Сир м’який – 300 г + –
- Яйця курячі категорії «С1» – 3 шт. + –
- Щавель свіжий (зелень) – 1 великий пучок + –
- Тісто листове бездріжджове – 200 г + –
- Сіль – 1/3 ч. Л. + –
- Чорний перець мелений – 1/3 ч. Л. + –
- Суміш прованських трав – 1 щіпка + –
- Оливкова олія – 1 ст. л. + –
- Рослинна олія – 1 ч. Л. + –
Як зробити швидкий пиріг з щавлевої зеленню і сиром без дріжджів
Найкраща випічка – тільки що вийнята з духовки до Свіжозаварений чаю або кави. Вранці возитися з тестом колись, тому пропонуємо скористатися вже готовим. Залишиться тільки зробити начинку для пирога, на що піде буквально кілька хвилин.
- Форму для випічки (діаметром близько 25 см) покриваємо тонкою плівкою масла.
- Викладаємо в неї тісто, розподіливши так, щоб вийшли бортики.
- Включаємо духовку і виставляємо температуру 180 ° С. Нехай вона поки гріється, а ми візьмемося за начинку.
- Беремо миску глибше і розбиваємо туди сирі яйця.
- Додаємо сирну масу і починаємо перемішувати до однорідності.
- Тепер посолимо, присмачити перцем і ароматними травами, додамо оливкова олія для ароматності і ситності.
- Викладаємо підготовлену сиру начинку в форму і розподіляємо так, щоб вона лягла рівномірно.
Якихось 40 хвилин – і смачна випічка готова! Поки вона печеться в духовці, є час розбудити, зібрати в школу дітвору і трохи зайнятися своєю зовнішністю.
Пиріг на десерт зі щавлем і солодкої сирною начинкою
У вихідні, коли часу побільше, можна порадувати сім’ю солодкої оригінальної випічкою зі щавлевої начинкою з домашнього тесту. А сир зробить його ще більш корисним і смачним.
Складові
Для тесту
- Масло вершкове – 100 г;
- Розпушувач для тестової основи – 1 ч. Л .;
- Яйце куряче велике – 2 шт .;
- Сметана – 100 г;
- Борошно в / с пшеничне – 350 г;
- Цукор білий – 2 ст. л .;
- Сіль – ¼ ч. Л.
Для начинки
- Сир (можна сухуватий) – 100 г;
- Щавель (свіжий або в заморожуванні) – 200 г;
- Крохмаль з картоплі – 2 ст. л .;
- Цукор білий – 4-5 ст. л .;
- Сіль – щіпка.
Як спекти самому ситний пиріг з соковитою сирно-щавлевої начинкою
Спочатку зробимо легке пісочне тісто
- Масло потрібно розтопити. Для цього кладемо його в сотейник (сковороду) з товстим дном і плавимо на повільному вогні.
- Трохи охолоджуємо розтоплене олію, додаємо в нього одне ціле сире яйце і жовток іншого (білок залишимо для змащення).
- Тепер всипаємо цукор і все розмішуємо до однорідної консистенції.
- Далі вводимо в основу для тесту сметану, змішуємо.
- Поєднавши борошно і розпушувач, вводимо сипучку і перемішуємо все до однорідності. Тісто має вийти м’яким і масляним. Скачує його в грудку і поки відкладаємо вбік, прикривши, щоб не підсохли.
Займемося начинкою для домашнього пирога зі щавлем
- Промиваємо щавель і підсушують його на рушник, зрізаємо жорсткі черешки – вони нам не знадобляться.
- Ніжну зелень нарізаємо смужками товщиною близько 5 мм.
- Складаємо вітамінну нарізку в глибоку посудину, засипаємо цукром (його можна класти менше), присаливаем, даємо настоятися 10 хвилин.
- Тепер додамо крохмаль (він додасть начинці приємну густоту), а за ним – сирну масу. Перед цим її бажано розім’яти виделкою або перебити блендером.
Підготуємо пиріг до випікання в духовці
- Тісто ділимо на дві частини, одна з яких нехай буде трохи більше. Першу розгортаємо в млинець з таким розрахунком, щоб він не тільки покрив дно заготовленої форми (діаметр – 23-25 см), але і бортики. Змащувати формочку не треба!
- Тепер заповнимо її начинкою, рівномірно розмістивши всередині форми.
- Меншу частину тіста розкачати в млинець і накриємо їм пиріг, защіпнув краю. Зверху можна зробити в тесті надрізи в шаховому порядку – вийде красиво. До того ж через ці дірочки під час приготування в духовці буде виходити пар.
- Відправляємо пиріг в розігріту до 170 ° С піч. Випічка буде повністю готова через 50 хвилин. Через 15 хвилин після відправки пирога в духовку його потрібно вийняти і покрити зверху збитим сирим білком.
Різати готову випічку з оригінальною щавлевої начинкою можна буде через півгодини після вилучення з печі. Зі склянкою парного молока або чашкою ароматного трав’яного чаю він буде особливо смачний.
Ми ще раз переконалися, що з добре відомих і цілком доступних продуктів, при бажанні, можна приготувати нове оригінальне блюдо, наприклад пиріг зі свіжим щавлем і сиром.
Про всяк випадок ми підготували два варіанти (рецептури) улюбленої випічки – з солодкою начинкою (щоб вийшов справжній ароматний десерт) і солоної (щоб на столі з’явилася живильна вишукана закуска). А вже який краще – вирішувати вам.
Смачних пирогів і приємного чаювання!