Приготуємо ніжну запіканку на тонкому пісочному коржі, додавши шар свіжої сезонної ягоди, – отримаємо відмінний нехлопотний пиріг з сиром і полуницею. По-домашньому невигадлива, але смачна випічка доведеться до речі як в будні, так і при недільному чаюванні в колі сім’ї. Шматочок такого пирога добре підходить в якості десерту до сніданку, а з ложкою сметани, доповненням у вигляді питного йогурту, склянки кефіру або молока, перетворюється в корисний і ситний полуденок.
Стійка пісочна основа міцно тримає невагому сирну начинку з м’якою текстурою, дозволяє нарізати випічку на рівні сегменти і робить більш зручним для подачі. Теплий аромат ванілі і вставки соковитої полуниці облагороджують простий пиріг і розбурхують апетит!
Складові:
Для тіста:
- вершкове масло – 80 г;
- цукор – 4 ст. ложки;
- яєчні жовтки – 3 шт .;
- борошно – 150-180 г.
Для начинки:
- полуниця – 200 г;
- сир 5% або вище – 300 г;
- цукор – 4 ст. ложки;
- ванільний цукор – 8-10 г;
- яєчні білки – 3 шт .;
- крохмаль картопляний – 1 ч. ложка.
Пиріг з сиром і полуницею рецепт з фото
- Готуємо пісочний корж. Масло завчасно виймаємо з холодильника, залишаємо при кімнатній температурі до розм’якшення. Потім засипаємо цукром і розтираємо з допомогою вилки.
- Яйця акуратно поділяємо на білки і жовтки. Останні додаємо до розтертого маслу, а білкову суміш поміщаємо в суху і чисту посуд і поки прибираємо в холодильник.
- Перемішуємо масло з жовтками. Підсипає борошно, замішуємо пластичне пісочне тісто. Довгий заміс не потрібен, з нас потрібно тільки зібрати компоненти в єдиний м’який ком, не більше.
- Розтягуємо тісто тонким шаром по формі діаметром 24 см, піднімаємо невеликий бортик (вистій 1,5-2 см). Прибираємо форму з пісочної основою на півгодини в холодильник або ставимо на 15 хвилин в морозильну камеру.
Начинка для пирога з сиром і полуницею
- Поки охолоджується тісто, підготуємо сирну начинку. Сир змішуємо з цукровим піском і ванільним цукром, розтираємо виделкою або ложкою до мінімальної зернистості.
- Дістаємо охолоджені білки, збиваємо міксером до пишноти і стійкості. Щоб перевірити готовність, схиляємо або перевертаємо миску – збита маса повинна залишатися нерухомою.
- У 2-3 заходи перекладаємо «повітряні» білки до сиру, втручаємося легкими рухами від низу до верху.
- Дістаємо форму з охолодженим затверділим тестом, посипаємо корж крохмалем і злегка розтираємо долонею.
- Полуницю промиваємо, обриваємо «хвостики». Нарізаємо ягоду тонкими пластинами і розподіляємо по пісочної основі.
- Поверх полуниці викладаємо сирну начинку рівномірним шаром.
- Ставимо пиріг в розігріту духовку. Випікаємо близько 40-50 хвилин при 180 градусах (до легкого зарум’янювання сиру).
- Готового виробу даємо повністю охолонути у формі і тільки потім виймаємо з посуду.
- За бажанням прикрасивши жменею свіжої ягоди, пиріг з сиром і полуницею подаємо!
Приємного чаювання!