З ходових і доступних продуктів готуємо смачний пиріг з сиром і яблуками в духовці. З’єднуємо тонку «чашу» тесту і високий пласт ніжною начинки, для якої змішуємо продукти в єдину «шовковисту» масу за допомогою блендера. Для десертного аромату традиційно додаємо ванільний цукор, а для кращого згущення – крохмаль. Білки збиваємо окремо для більшої ніжності і «легкості» сирного наповнювача.
За ідею беремо всім відомий рецепт цветаевского пирога. Ми залишаємо без зміни універсальне тісто і велика кількість яблучних скибочок, але сметанним заливку замінюємо іншою начинкою. Вдала варіація, яка напевно сподобається любителям львівського сирника, сирного чізкейку, запіканки і інших десертів на основі сиру.
Складові:
Для тіста:
- сметана 15-20% – 100 г;
- борошно – 200 г;
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 2 ст. ложки.
Для начинки:
- сир – 400 г;
- сметана 15-20% – 120 г;
- цукор – 100 г;
- яйця – 2 шт .;
- вершкове масло – 50 г;
- крохмаль картопляний – 15 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- яблука – 400 г (+1 ст. ложка цукру).
Пиріг з сиром і яблуками в духовці рецепт з фото
- Готуємо сметанне тісто. Масло дістаємо з холодильника і чекаємо його розм’якшення, потім змішуємо з цукром і ретельно розтираємо виделкою.
- Додаємо сметану, розмішуємо масляну масу.
- Всипаємо змішану з розпушувачем борошно. Замішуємо м’який і еластичний кому тесту.
- Без попереднього охолодження відразу переносимо борошняну масу в форму діаметром 22 см (по дну можна прокласти лист пергаментного паперу). Розтягуємо тісто тонким шаром, по всьому колу формуємо борт заввишки близько 4 см.
Начинка для пирога з сиром і яблуками
- Сир з’єднуємо зі сметаною. Розтираємо з допомогою погружного блендера до з’єднання продуктів в єдину масу. Для рецепта краще вибрати сир з високим відсотком жирності і мінімальною зернистістю.
- Жовтки акуратно відокремлюємо від білків, додаємо до сирно-сметанному міксу (білкову суміш зберігаємо в окремій чистій і сухій посуді). Слідом завантажуємо до сирної суміші крохмаль, ванільний і звичайний цукор. Вливаємо розтоплене і охолоджене масло.
- Продовжуємо змішувати складові начинки блендером. Працюємо погружной насадкою до отримання однорідної гладкості, без грудок і сирних крупинок.
- Повертаємося до білків. Збиваємо суміш міксером до стійких піків (при нахилі і перевертанні миски білкова піна повинна залишатися нерухомою).
- Переносимо пишну білосніжну масу до сирної суміші.
- Втручаємося білки від низу до верху ложкою або силіконової лопаткою. Блендер і міксер більше не використовуємо.
- Видаливши шар шкірки і середину з насінням, ріжемо яблука тонкими часточками. Прогріваємо в мікрохвильовій печі 5-8 хвилин (до легкого пом’якшення). Якщо використовується м’який сорт яблук, цей крок можна пропустити.
- Викладаємо яблучні дольки в форму з тестом рівним шаром. Присипаємо ложкою цукру.
- Зверху викладаємо сирну суміш, розрівнюємо.
- Тримаємо пиріг з сиром і яблуками в духовці (заздалегідь нагрітій до 180 градусів) приблизно 40-50 хвилин. Начинка повинна помітно підрум’янитися.
- Готову випічку охолоджуємо, дістаємо з форми. Ріжемо на порції і приступаємо до чаювання!
Пиріг з сиром і яблуками готовий! Смачного!