Зараз ми поговоримо з вами про те, чим прийнято було здавна зустрічати гостей, і про що склалося багато приказок і прислів’їв – про випічці.
Нехай не у всіх хатах стояв пиріг з щавлю, рецепт з дріжджового тіста частування знав кожен, бо без цього знання, не "червона хата». Роки йдуть, а звички не міняються, хоч і сповнений ринок кулінарних шедеврів, але ніщо не замінить домашню куховарство, яка завжди до столу.
Пиріг дріжджовий з щавлем
Складові
- Борошно пшеничне – 500 г + –
- Дріжджі хлібопекарські – 1 пакетик + –
- Цукор-пісок білий – 75г + 3 ст.л. + –
- Щавель – 500 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Масло вершкове – 125 г + –
- Молоко – 225 мл + –
Як приготувати дріжджовий пиріг з щавлем
- У глибоку тару просіюємо борошно. Засипаємо сіль, цукор, дріжджі. Останній інгредієнт можна додавати не розводячи. Але для надійності і якнайшвидшого підняття, розведіть дріжджі в невеликій кількості теплої води, додайте трохи цукру. Змішавши, поставте на 2-5 хвилин в тепле місце. Правильно розведені дріжджі матимуть пишну пінну шапку. Запам’ятайте просту річ: старі дріжджі – запорука невдалого тесту.
- Молоко підігріваємо, виливаємо в тісто. До речі, його можна замінити підігрітою молочною сироваткою.
- Додаємо розтоплене масло або соняшникову олію.
- Забиваємо в загальну масу яйця, замішуємо тісто. Якщо необхідно, додаємо в процесі воду або борошно (по ситуації).
- Вимішуємо гладке тісто, яке не липне до рук. Перекладаємо в миску, накриваємо чистим рушником, прибираємо в тепле місце. Щоб тісто вийшло більш повітряним, коли воно збільшиться вдвічі, промесіте його і знову залиште під рушником.
- Поки тісто набирає розміри, займаємося начинкою. Щавель моєму, обрізаємо корінці.
- Тушкуємо на слабкому вогні зелень близько 5-7 хв. Врахуйте, що його обсяг в процесі зменшиться в 3-4 рази. Цю процедуру можна і скасувати, обшпаривши окропом листя щавлю.
- Начинку звільняємо від зайвої рідини. Якщо гасили, значить відкидаємо в сито, якщо обшпарюємо, то в друшляк і перемішуємо з цукром.
- Тісто ще раз обминали, відокремлюємо від нього 2/3 частини.
- Розкачуємо тісто і викладаємо у форму. Товщина першого шару тесту – 3-5 мм. Зайве тісто обрізаємо.
- Зверху рівно укладаємо начинку.
- Частину, що залишилася 1/3 тіста розкочуємо, вкриваємо їм начинку. Краї защипуємо, робимо в центрі дірочку, щоб було куди вийти пару.
- В рецепт дріжджового пирога з щавлем можна додати ще один пунктик – змазування пирога перед випічкою. Змішуємо 1 жовток і вершки, змащуємо пензликом пиріг, відправляємо його рум’янитися в духовку на 45 хвилин. Температура запікання – 190 градусів.
Рецепт пирога з щавлем з дріжджового тіста таїть в собі повітряний результат. Пиріг скінчиться, не встигнувши початися. Не вірите? Перевірте самі прямо зараз, не чекаючи нагоди.