Поки на дворі літні дні, а на грядках і прилавках повно всякої зелені – не втрачайте цей момент і по максимуму використовуйте корисні дари природи.
Сьогодні ми пропонуємо вам спекти пиріг з щавлем, рецепти приготування цієї незвичайної випічки вас порадують своєю простотою, а смак воістину здивує. Для багатьох таке частування здається дивним, адже випічка з начинкою з трав’янистої рослини швидше дивина, ніж норма, але це лише на перший погляд.
Коли ви спробуєте вдома приготувати щавлевий пиріг своїми руками, а потім скуштувати один маленький його шматочок, то зрозумієте, наскільки він смачний і чудовий.
Найлегший рецепт приготування пирога з щавлем
Складові
- Вода – 100 мл + –
- Дріжджі сухі – 1/4 ч.л. + –
- Цукор-пісок білий – 4 ст.л. (Перші 2 ст.л. підсолодять тісто, а другі 2 ст.л. підуть в начинку) + –
- Щавель свіжий – 500 г + –
- Борошно пшеничне – 2,5-3 ст. + –
- Молоко – 100 мл + –
- Сіль – 1 щіпка + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
Як зробити щавлевий пиріг: покроковий рецепт
Рецептура, яку ми першої розглянемо, – це класичний спосіб випікання пирога із зеленою начинкою. У нашому випадку, вона буде однокомпонентной, тобто складатися тільки з щавлю, присипаного невеликою кількістю цукру.
Це дозволить зробити смак готового пирога не солодко, а кисло-солодким, з приємним відтінком кислоти. Тестова ж основа буде дріжджовий, а це значить, що випічка вийде дуже пишною і м’якою.
Готуємо тісто для пирога
- У мисці з’єднуємо молоко з водою, трохи підігріваємо його на слабкому вогні.
- У теплу суміш висипаємо цукор і дріжджі.
- В окрему ємність просіюємо борошно, потім заливаємо її отриманої рідкою сумішшю.
- Замішуємо тісто, на час залишаємо його в теплі підходити.
Робимо начинку з щавлю для пирога
- Щавель гарненько промиваємо під струменем води, обтрушувати, щоб позбутися від зайвої вологи, після чого середньо нарізаємо. Далі засипаємо його цукром.
Пироги найкраще піч зі свіжим щавлем, але якщо такого не буде (особливо актуально це в холодні сезони року), то можна використовувати консервований або заморожений.
Випікаємо пиріг з щавлю в духовці
- Невелику частину піднявся тесту отщепляют і відкладаємо в сторону, вона нам пізніше знадобиться для прикраси верху випічки.
- Основну тестову частину розгортаємо і перекладаємо на деко, але кладемо її так, щоб в формі утворилися бортики з тіста.
- Начинку добре перемішуємо, потім викладаємо її рівномірно на розкачане тісто.
- З того шматочка тіста, що ми залишили для оформлення верху, робимо джгутики або акуратні смужки, ними і прикрашаємо наш щавлевий пиріг.
- Духовку розігріваємо до 180-200 ° C, поміщаємо в неї форму з пирогом і випікаємо його 20-30 хвилин. Загальний час випічки може коливатися, залежно від товщини тестового шару і безпосередньо потужності самої духовки.
Якщо ви хочете внести різноманітність в начинку, то змішайте щавель з ревенем. Його їстівні стебла, що володіють приємною кислинкою, зроблять пиріг ще більш смачним і пікантним. Тільки цукру в такому випадку може знадобитися більше, так як кислинки в випічці теж побільшає.
Солодкий пиріг зі щавлем і м’ятою: простий рецепт
Про класиці приготування ми поговорили, тепер саме час розглянути оригінальний рецепт пирога з щавлем. В нашій начинці, крім зеленого щавлю, буде ароматна м’ята, вона своєю присутністю зробить випічку по-справжньому запашної і незвичайною.
Сахара ми для такого десерту візьмемо більше, ніж було зазначено в попередній рецептурі, адже цей варіант пирога призначений для ласунів.
Складові
Для тесту
- Цукор – 0,5 ст. (100 г);
- Борошно – 2 ст. (350 г);
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Сметана – 1 ст. (200 г);
- Вершкове масло – 100 г.
Для начинки
- М’ята – 2-3 гілочки;
- Щавель свіжий – 250 г;
- Крохмаль – 2 ч.л. (З гіркою);
- Цукор – ½ ст.
Як спекти смачний пиріг зі щавлем і м’ятою
- Змішуємо борошно, цукор і вершкове масло, заважаємо все до отримання крихт.
- Додаємо вказане в списку інгредієнтів кількість сметани, всипаємо розпушувач і починаємо замішувати тісто на пиріг з щавлю. Замішане тісто залишаємо хвилин на 20 в теплому місці, щоб воно підійшло.
- Щавель для начинки нарізаємо впоперек невеликими смужками, розміром 0,5-1 см.
- Подрібнюємо м’яту, з’єднуємо її з нарізаним щавлем. Всипаємо в зелень цукор, крохмаль і ретельно все заважаємо.
- Коли тісто підійде – ділимо його на 2 нерівні частини: одна – більше, інша – менше. Найбільшу розгортаємо в пласт, після чого перекладаємо її в форму. Не забудьте сформувати в формі для випічки бортики з тіста.
- На тестову основу кладемо підготовлену заздалегідь нами начинку.
Щавлю не шкодуйте, так як при випіканні він утушітся і первинний об’єм значно зменшиться.
- Другу, меншу, частину тесту також розгортають, покриваємо нею пиріг і акуратно все защипуємо.
- У самому центрі майбутнього пирога робимо дірочку (можна будь-яку іншу красиву фігурку: зірочку, ромб, трикутник і т.д.). Це потрібно для того, щоб з нього при готуванні виходив пар.
9. Змащуємо десерт яйцем або молоком і поміщаємо в розігріту духовку на 40 хвилин. Випікати потрібно при температурі 200 ° C. За цей час пиріг покриється красивою золотистою скоринкою, так що ласувати такий випічкою буде одне задоволення.
Як зробити щавлевий пиріг смачним: варіанти начинки
Ми розглянули рецепт випікання пирога з одним щавлем і в поєднанні з м’ятою, але це далеко не єдиний спосіб вдалого поєднання продуктів. Якщо хочете різноманітності, то запам’ятовуйте, що ще можна додати в домашній пиріг зі щавлем:
- шпинат;
- родзинки;
- полуниця;
- сир;
- яйце;
- сир і т.п.
Як бачите, начинка може бути абсолютно різною, так що поле діяльності для експериментів воістину величезна. Поєднуйте продукти на свій смак і отримуйте кожен раз зовсім нове частування до чаю.
Ми розглянули, на наш погляд, кращі рецепти приготування пирогів зі щавлем. Покрокове дію в кожному з рецептів, безсумнівно, допоможе вам правильно зорієнтуватися, як і що краще зробити. Завдяки нашим порадам, щавлевий пиріг у вас однозначно вдасться, навіть якщо ви готуєте його вперше.
Вдалого приготування і смачних Вам пирогів!