У народі кажуть, що нежданий гість – це подвійна радість, а для господині раптова поява його на порозі – завжди чималий стрес. Швиденько приготований в духовці пиріг з лаваша з сиром солодкий або ж з солоною начинкою стане справжньою «паличкою-виручалочкою» в подібній ситуації. Продукти, які нам в даному випадку знадобляться, практично завжди можна знайти в засіках власної холодильника або ж замінити подібними.
Соковита начинка пирога, приправлена спеціями, рум’яна хрустка скоринка, яку він покривається при запіканні, нікого з люблячих поїсти гостей або домашніх не залишать байдужими. Щоб отримати таку апетитну закуску, використовувати потрібно саме вірменський лаваш – тонкий і прісний. Отже, відправляємо рецепти в закладки і приступаємо до готування!
Швидкий пиріг з лаваша з сиром і зеленню
Щоб у нас вийшло ситне і соковите блюдо, сир найкраще взяти пожирніше. Зелень вибираємо за смаком: це може бути кріп з зеленою цибулею або петрушка з салатної гірчицею. Та й сирну частина можна замінити начинкою з фаршу, грибів, твердого сиру.
Складові
- Лавашние коржі діаметром 25 см – 6 шт .;
- Сир – 1 кг;
- Зелена цибулька і свіжий кріп – по 1 пучку;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Жирна сметана – 2 ст.л .;
- Сіль і перець – по ¼ ч.л.
Як приготувати лавашний пиріг з сиром і зеленню
- Перш за все, займемося зеленню. Лук і кріп потрібно гарненько обмити і прибрати зайву вологу з допомогою паперового рушника.
- Далі зелень слід порубати.
- Три яйця вбиваємо в сир, солимо-перчимо і гарненько вимішуємо масу.
- З’єднуємо сирну частина з зеленню, змішуємо – начинка готова!
- Беремо залишився яйце і з’єднуємо його зі сметаною – вийде просочення.
Щоб пиріг з сиром вийшов соковитим, перед тим, як укладати на прісну корж начинку (краю шириною 0,5 см потрібно залишати вільними), промазуємо її сметанно-яєчної сумішшю.
Верхній лаваш і краю пирога щедро просочуємо і залишаємо на 10 хвилин – розм’якнути. До готовності нашу закуску доводимо в духовці (180 ° С). Час випікання – близько півгодини.
Це частування особливе смачне в теплому вигляді, але можна їсти його і холодним.
Пиріг з лаваша з сиром: рецепт з бринзою
Складові
- Лаваші великі – 2 шт. + –
- Бринза солона – 300 г + –
- Сир – 200 г + –
- Яйця – 4 шт. + –
- Зелень – пучок + –
- Сметана – 200 мл + –
- Масло вершкове – 20 г + –
Приготування пирога з лаваша з бринзою
Готувати цей пиріг найкраще в мультиварці, але можна використовувати і духову шафу. Оскільки в начинку кладеться бринза, її можна не солити.
- При необхідності, бринзу легко можна замінити сиром типу адигейський або ж сиром.
- Якщо бринза попалася несолона, начинку потрібно підсолити.
- Рівноцінний замінник сметани – кефір або ж несолодкий йогурт.
- Лаваші можна укладати не так, як пропонується, а шарами, чергуючи з сирною начинкою.
Озброївшись теркою, подрібнюємо сири і з’єднуємо їх з двома злегка збитими яйцями. Додаємо вимиту і посічену зелень, перчимо (за бажанням). Інших спецій в цю закуску додавати не потрібно – зіпсують ніжний смак. Решта яйця змішуємо зі сметаною.
Мультіварочную чашу гарненько змащуємо маслом і вистилає першої лавашной коржем. Другу ріжемо поперек, щоб вийшло дві однакові половинки. Одну з них складаємо навпіл і відправляємо на дно чаші. Зверху кладемо начинку (всю відразу) і накриваємо складеної другою частиною коржі.
Тепер потрібно залити вміст чаші сметанно-яєчної заливанням і, піднявши краю лаваша, рівномірно розподілити її всередині пирога. Далі корж загортаємо всередину і складаємо.
Залишиться тільки вибрати програму «Випічка» і натиснути кнопку «Пуск». Не потрібно поспішати діставати готове частування – нехай трохи охолоне і «дійде».
Солодкий лавашний пиріг
Як же під час застілля без десерту? Його зробимо на основі прісних вірменських коржів. З сиром поєднуються багато сухофрукти, смак його можна відтінити ваніллю або корицею, додати цедру лимона.
Складові
- Великі лавашние коржі – 2 шт .;
- Сир або сирна маса – 400 г;
- Сметана (для заливки) – 100 г;
- Яйце куряче – 4 шт .;
- Цукор – 5 ст.л .;
- Вершкове масло – 1-2 ст.л .;
- Кориця, ванільний порошок – по 1/3 ч.л .;
- Сухофрукти – 100 г.
Як зробити солодкий пиріг на основі лаваша
Спочатку в сирну основу вобьем пару яєць, додамо цукровий пісок, спеції, родзинки та інші сухі фрукти, які знайшли, перемішаємо.
Розгорнемо перший лаваш. Викладемо на нього тонкі пластини масла і одну частину начинки, скрутимо в ковбаску. Точно так само зробимо і з іншого прісної коржем.
Далі потрібно буде викласти обидва рулету півкільцями в кругле деко, змастивши його перед цим маслом. Залишиться тільки залити все традиційної сметанно-яєчної сумішшю і запекти в духовці.
Запропоновані варіанти солодкого або солоного пирога з лаваша – відмінний спосіб урізноманітнити щоденне сімейне меню простим і дуже смачним частуванням. На його приготування знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів і часу – те, що потрібно на вечір або ранок робочого дня.