Пиріг з капустою і яйцем

Пиріг з капустою і яйцем – прикраса будь-якого столу, в тому числі і святкового, робиться просто, з’їдається швидко, гарний і з чаєм, і з бульйоном, і сам по собі.

пиріг з капустою і яйцем на блюдіКрім чудового смаку, цей пиріг хороший ще й «зручністю приготування», а саме тим, що і тісто і начинку можна підготувати напередодні того дня, коли вам потрібно подати пиріг на стіл: якщо ви чекаєте гостей, економія часу на підготовку столу в цей день – важливий для вас аспект проблеми.

Потрібно для тіста:

  • Маргарин вершковий – 250 грамів (одна стандартна пачка)
  • Борошно пшеничне – півлітрова банка «з гіркою» (3 склянки «без гірки»)
  • Сметана – 300 г
  • Сіль – 1 чайна ложка
  • 1 яйце, щоб помазати пиріг зверху.

Потрібно для начинки:

  • Капуста білокачанна – невеликий качан вагою 1,2 – 1,4 кг
  • Яйця – 3-4 штуки
  • Масло вершкове – близько 50 грамів
  • Сіль – 1 столова ложка

Приготування:

Спочатку вам потрібно зварити круто яйця для начинки і приготувати тісто. Як приготувати тісто ви можете подивитися тут: Тісто для пирогів бездріжджове. Все це можна зробити напередодні і поставити в холодильник.

пиріг з капустою і яйцем: кришимо капустуТепер готуємо начинку. Качан капусти потрібно вимити, промокнути воду. Як правило, потрібно відокремити і викинути верхні листки капусти: вони часто бувають зіпсовані, рвані і сильно забруднені.

Капусту (всі, крім кочережки, яку, природно, ми викинемо) потрібно досить дрібно порізати ножем, або порубати січкою, або дрібно нашаткувати будь-яким зручним для вас способом.

пиріг з капустою і яйцем: капусту складаємо в каструлюПодрібнену капусту скласти у велику каструлю (по нашому досвіду – за обсягом підходить четырехлитровая, не менше).

пиріг з капустою і яйцем: відварюємо капустуЗалити капусту в каструлі холодною водою так, щоб вода покрила всю капусту і поставити каструлю на плиту на сильне нагрівання. Довести до кипіння, посолити, зменшити нагрів і варити капусту ще 15 хвилин, періодично помішуючи (на початку процесу варіння капуста так і норовить втекти з каструлі!).

пиріг з капустою і яйцем: злегка віджати зварену капустуКоли капуста зварилася, її потрібно відкинути на друшляк і злегка віджати. Це зручно робити так: поставте друшляк в раковину, вытряхивайте в нього капусту з каструлі не всю відразу, а по частинах (приблизно за 3-4 прийоми). Витрусивши частина капусти в друшляк, злегка відіжміть її, придавлюючи зверху толкушкой для пюре або чистою порожньою пляшкою. Віджати капусту, перекладіть її в миску і вытряхивайте в друшляк наступну порцію.

пиріг з капустою і яйцем: додайте вершкове маслоКоли вся відварена капуста опиниться в мисці, додайте туди вершкове масло (воно швидко розтане в гарячій капусті) і перемішайте.

пиріг з капустою і яйцем: додайте подрібнені яйцяЗварені круто яйця очистіть від шкаралупи і натріть на крупній тертці в миску з капустою. Ще раз все перемішайте. Начинка готова. Якщо ви вже готові приступити до приготування пирога, можна класти її в пиріг і теплою. Якщо ви маєте намір робити пиріг на наступний день, дайте начинці охолонути, після чого накрийте миску кришкою або тарілкою відповідного розміру, або оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник.

пиріг з капустою і яйцем: розкачати тісто для нижнього шаруТепер приступаємо до приготування пирога. Застеліть деко папером для випічки або змастіть маргарином. Більшу частину тіста розкачайте для нижнього шару пирога і перенесіть на деко (як це зробити дивіться тут).

пиріг з капустою і яйцем: викладаємо начинкуВикладіть на тісто капустяну начинку, рівномірно розподіліть її по всій площі майбутнього пирога і розрівняйте ложкою. До речі, призовий рада: якщо начинки у вас вийшло занадто багато, і частина її залишилася, вона може бути використана в якості гарніру до сосисок, котлет і взагалі до будь-якого м’яса. Просто розігрійте її до теплого стану на сковороді або в мікрохвильовій печі.

пиріг з капустою і яйцем: накриваємо начинку і загортаємо краї пирогаРозкачайте другу (меншу) частину тіста, накрийте начинку шаром розкатаного тіста. Загніть з усіх сторін краю нижнього пласта тіста так, щоб «загібка» виявилася поверх шару, що покриває начинку. Обріжте стирчать краю паперу для випічки, якщо ви її використовуєте папір не повинна торкатися стінок духовки. До речі, в цей час духовку вже можна включити розігріватися.

пиріг з капустою і яйцем: змастити пиріг яйцем і зробити надрізиРозбийте 1 сире яйце, вилийте його вміст в чашку, перемішайте виделкою білок і жовток. Отриманою сумішшю змастіть пиріг зверху (можна просто пальцями, а можна спеціальної кулінарної пензликом, умочуючи в чашку з яйцем). Не намагайтеся використовувати всю яєчну суміш: щоб змастити пиріг, досить приблизно половини, решта доведеться викинути. Коли пиріг змазаний яйцем, візьміть ножиці і, тримаючи їх під невеликим кутом до поверхні пирога, кінчиками ножиць зробіть надрізи-дірочки (20-30 разів) у верхньому шарі тесту, що покриває начинку (це потрібно, щоб при випічці утворюється в начинці пар міг вийти назовні, інакше ваш пиріг «вспучится»).

Ставимо деко з пирогом в розігріту духовку (вона вже була включена 10-15 хвилин назад) на рівень вище середнього і випікаємо пиріг на середньому рівні нагріву (при температурі 170-180) приблизно 30 хвилин. Духовки у всіх різні – орієнтуйтеся за кольором пирога, як показує практика, у кого-то процес займає 25 хвилин, у кого-то і всі 40.

пиріг з капустою і яйцем: дістаємо пиріг з духовкиКоли наш пиріг з капустою і яйцем набуває виражений золотистий колір – він готовий, дістаємо пиріг з духовки і обережно стряхиваем його з дека на дошку.

пиріг з капустою і яйцем: розрізати пиріг гарячимКраще розрізати пиріг, поки він ще гарячий, і трошки розсунути шматочки, щоб пара від начинки швидше пішов і пиріг не відсирів б від власного пара. Коли пиріг охолоне, можна складати на блюдо в кілька шарів, з теплого пирога «піраміду» краще не робити.