Випічка з ягодами – як там не є актуальне частування влітку, адже саме в цей сезон зріють всі корисні ягідки.
Сьогодні ми вам пропонуємо спекти смачний пиріг з чорницею, рецепт цієї випічки вразить вас своєю простотою і залишить незабутнє післясмак. Причому, як в прямому, так і в переносному сенсі, більш того, тестову основу, та й саму чорничну начинку можна видозмінювати.
Це дозволить вам кожен раз отримувати все нові і нові оригінальні види одного і того ж ягідного десерту.
Як приготувати бісквітний чорничний пиріг: простий рецепт
Складові
- Чорниця – 300 г + –
- Масло вершкове – 1 ст.л. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Борошно (вищий сорт) – 1 ст. + –
- Цукрова пудра – 1 ст.л. + –
- Цукор – 1 ст. + –
- Ванільний цукор – 10 г + –
Як зробити простий чорничний пиріг в духовці
Бісквіти – мабуть, найсмачніші і найбільш улюблені всіма пироги. Адже на бісквітної основі десерти завжди виходять пишними, легкими і повітряними. Такий пиріг завжди просто тане в роті.
А якщо підібрати для випічки начинку за смаком, то задоволення вийде подвійним. Всім, хто любить ягідні пироги, пропонуємо спекти пиріг з чорницею – це дуже просто і смачно.
- Ягоди чорниці перебираємо, непридатні з яких-небудь причин викидаємо, інші – промиваємо в чистій воді і обсушуємо недовго на рушник.
- Яйця ретельно збиваємо (приблизно 5 хвилин) з ванільним і звичайним цукром.
- Невеликими порціями всипаємо в збиту яєчну суміш просіяне високосортну борошно – замішуємо тісто.
- Готове бісквітне тісто виливаємо в форму для випічки (попередньо змащену шматочком вершкового масла), зверху розкладаємо на ньому підготовлені чорничні плоди і відправляємо все в розігріту духовку. Випікаємо десерт з чорницею при 200 ° С 30-40 хвилин.
- Через зазначений час, зубочисткою перевіряємо готовність пирога: якщо, проткнувши його шпажкою, паличка залишиться сухою – значить, пиріг готовий, якщо немає – залиште випічку на час в духовці, щоб вона пропеклась до готовності (тільки не перетримаєте).
- Коли пиріг з чорничними ягодами буде повністю готовий – дайте йому трохи охолонути прямо в формі, потім вийміть з неї акуратно, після чого посипте його (для прикраси) цукровою пудрою.
За таким принципом можна спекти пиріг не тільки з чорницею. Ці корисні чорні ягідки ви можете замінити і будь-якими іншими плодами, наприклад, малиною, вишнею, чорною смородиною і т.п.
Головне при заміні – правильно розрахувати кількість цукру, інакше – пиріг може вийти не таким, як ви очікуєте: або з добре відчутною кислинкою, або досить терпким.
Оригінальний пиріг на сметані з чорницею і перцем
Як ми вже говорили вище, основою для чорничного пирога може бути абсолютно будь-який тісто. В даному рецепті ми спробуємо його замісити на домашній жирної сметані. Традиційно незмінною залишиться лише чёрнічная начинка, правда, її ми, для більшої пікантності, притрусити запашним перцем.
Складові
- Яйце – 1 шт .;
- Борошно високосортна – 180 г;
- Сметана – 100 г;
- Чорниця – 200 г;
- Сіль – 1 щіпка;
- Перець духмяний (горошком) – 1 ч.л .;
- Коричневий цукор – 130 г;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Вершкове масло – 50 г;
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
Випічка чорничного пирога на сметані покроково
- У ступці товчемо перець разом з ванільним цукром до тих пір, поки вони не перетворяться на пудру.
- Борошно просіваємо з сіллю, додаємо до них цукор, все перемішуємо, після чого кладемо до сипучим інгредієнтів вершкове масло, нарізане невеликими кубиками. Все разом подрібнюємо до стану крихти.
- Від отриманої суміші відбираємо 1 стакан, пересипаємо його в прямокутну форму (призначену для запікання), застелену пергаментом, і розминаємо все ретельно руками, щоб вийшов рівний шар.
- Розігріваємо духову шафу до 180 градусів.
- А поки духовка прогрівається, викладаємо в залишилася борошняну суміш яйце, сметану, всипаємо розпушувач і, змішаний з ванільним цукром, запашний перець. Гарненько все розмішуємо.
- Чорницю (якщо вона заморожена, то попередньо її розморожувати не треба) додати в отриману суміш, і знову все ретельно перемішуємо.
- Викладаємо тісто з начинкою в підготовлену форму прямо на шар покладеної крихти.
- Готуємо пиріг з чорницею протягом 35 хвилин. Перевіряємо готовність десерту зубочисткою. Якщо пиріг готовий – даємо йому час на охолодження, потім нарізаємо квадратними печивом і подаємо з ароматним чаєм до столу.
Варіанти начинки для чорничного пирога
Рецепт начинки для пирога з чорницею може включати в себе різні інгредієнти. Не тільки свіжа або заморожена ягода буває головною основою начинки, часом, до неї додають інші інгредієнти, будь то будь-які ягоди або приправи.
Якщо ви хочете урізноманітнити класичний рецепт приготування чорничного пирога, то поспішіть записати, що ще можна додати в начинку при випіканні даного десерту.
Ідеально поєднуються з чорницею такі ягоди і фрукти як:
- малина;
- смородина;
- полуниця;
- журавлина;
- лимон;
- персики;
- абрикоси і т.д.
Якщо ви вітаєте в начинці тільки чорничні ягоди і не хочете «псувати» смак додатковими фруктово-ягідними нотками, але, при цьому, бажаєте додати чорниці пікантності, тоді додайте в начинку для пирога прянощі:
- корицю;
- ваніль;
- запашний перець;
- кардамон;
- ванільний цукор і багато інших прянощі (за смаком).
Крім ягід, фруктів і спецій, в пиріг з чорницею можна додати сир, безе, сметанний крем, шоколад, какао і будь-які інші продукти, які, на ваш погляд, зроблять десерт ситніше, смачніше і красивіше.
Як бачите, спекти пиріг з чорницею до чаю виявляється досить просто. Будь рецепт, який би ви не вибрали, легко втілюється в життя і не викликає ніяких складнощів у тих, хто його готує.
Обов’язково порадуйте себе і близьких такий випічкою, поки на дворі літо і в самому розпалі чорничний сезон. Їжте смачно, але з користю – і будьте завжди здорові.
Смачного!