Напередодні осені, коли вересня поспішає на зміну серпня, ліс починає активно обдаровувати нас своїми дарами.
В цей час варто особливу увагу приділити корисної ягідної випічці, тому сьогодні ми розглянемо, як спекти вітамінний пиріг з брусницею: рецепт з покроковим приготуванням. Звичайно ж, в цій статті ми наведемо кілька різних варіантів гарячих десертів, а також ознайомимо вас з оригінальними видами тіста і різноманітними начинками.
Використовуючи навіть окремо ці кулінарні замітки, ви зможете готувати різні і дуже смачні брусничне пироги на будь-який смак.
Види тесту для брусничного пирога
Сьогодні приготування випічки в домашніх умовах стало досить простим завданням навіть для тих, хто не дружить з тестом, адже практично в кожному магазині можна без зусиль придбати і просте дріжджове, і листкове, і розтяжні тісто «філо». З такими напівфабрикатами приготування десерту займає не більше півгодини, а смак їх просто чудовий.
Але якщо ж ви любите проводити час на кухні і перебуваєте в постійному пошуку нових рецептів, то пропонуємо вам парочку рецептів тесту для солодкої, і не тільки, випічки.
Піщано-дріжджове тісто
- У склянці теплого молока розводимо 1-2 ч.л. цукру і ½ ч.л. солі, а також 1 пачку дріжджів сухих хлібопекарських. Ми залишаємо опару на 15 хвилин в теплі.
- Пачку маргарину вершкового перетираємо з борошном (2-3 ст.) До розсипчастого кришива.
- Переливаємо молоко з дріжджами в миску з маргарином і борошном, і замішуємо пластичне, м’яке, не прилипає тісто, при необхідності додаючи борошно.
З таким тестом ви можете приступати до випікання пирога відразу, але якщо хочете отримати менш виражену пісочну текстуру пирога, то можете залишити його підніматися на годину.
Бісквітне тісто з шоколадом
- Робимо суху суміш, поєднуючи в загальній мисці борошно (1 ст.), 20 г порошкового какао «Російський», 3 ч.л. ванільного цукру, 2 ч.л. розпушувача, 180 г цукрового піску і щіпку солі.
- В окремій мисці збиваємо вінчиком 2 яйця кімнатної температури, змішуємо їх з топленим маслом (150 г) і теплим (25 ° С) молоком (170 мл).
- Тепер, не перестаючи збивати тісто віночком, вводимо до складу суху суміш і раскрошенную в дрібні крихти шоколадну плитку (100 г). Тісто має вийти ллється, але густим.
У таке тісто можна додавати будь-які ягоди, в тому числі і брусницю. Випікається такий пиріг 50 хвилин в мультиварці, і 40 хвилин – в духовці.
Як зробити начинку з брусниці для пирога
Брусниця сама по собі має приємний кисло-солодкий смак, так що самі ці ягідки, перемішані з цукром, можуть виступати повноцінною начинкою для пирогів і пиріжків. Однак не варто забувати, що при роботі з будь-якими ягодами слід використовувати кукурудзяний крохмаль.
- По-перше, він не дасть ягідному соку розтектися в процесі, а потім і після випічки.
- По-друге, використовувати потрібно саме кукурудзяний крохмаль, який не залишає присмаку.
Замінити крохмаль можна борошном, кришеним печивом або здобними сухарями, які зуміють увібрати в себе сік ягід.
Брусниця прекрасно поєднується з багатьма фруктами і прянощами, що дозволяє робити з цією ягідкою різні види начинки:
- Брусниця + кориця (або гвоздика);
- Брусниця + лимон (або апельсин), в тому числі і цедра цитрусових;
- Брусниця + яблуко;
- Брусниця + різні ягоди (малина, смородина, чорниця, суниця, журавлина);
- Брусниця + кисломолочні продукти (сметана, сир, сир маскарпоне).
Класичний рецепт популярного пирога з брусницею «Штолла»
Нехай це і не найпростіший рецепт традиційного німецького пирога з брусницею, але більш смачного десерту вам точно пробувати ще не доводилося. При правильному підході пиріг виходить пишним і тане в роті. Вся фішка цієї випічки в тесті, на приготування і дозрівання якого йде досить багато часу.
Замішуємо тісто на пиріг «Штолла»
- 3 ч.л. сухих дріжджів, просіяне борошно (470 г) і 3 г солі змішуємо в глибокому і об’ємному тазику.
- В окремій чашці збиваємо вінчиком одне яйце і змішуємо його з 250 мл підігрітого до 30 градусів молока.
- Яєчно-молочну суміш переливаємо в таз з борошном, додаємо туди ж пачку м’якого вершкового масла, і замішуємо еластичне (НЕ липке) тісто.
- Готове тісто перекладаємо в поліетиленовий пакет і прибираємо на нижню поличку холодильника на 2 години.
- Через зазначений час виймаємо піднялося тісто, перекладаємо його знову в таз, підбиваємо, випускаючи вуглекислий газ, і залишаємо в теплі на 40 хвилин.
- Коли тісто знову підніметься – ще раз його обминали, викладаємо на припорошений борошном стіл і поділяємо на порційні грудочки, розміром з великий апельсин, потім прикриваємо серветкою і залишаємо полежати ще 15 хвилин.
- Добре Расстоян тісто буде пишним і дуже м’яким. Якщо щось в рецептурі або технології порушено, то тісто залишиться щільним і дуже тугим.
Робимо начинку з брусниці для домашнього пирога
- Після того, як тісто на брусничний пиріг буде оброблене на кульки і залишено на расстойку, ми можемо приступати до приготування начинки.
- Для начинки можна брати як свіжу, так і заморожену брусницю в обсязі 1,5 ст. При роботі зі свіжими ягодами потрібно лише промити її і обсушити. Минулі заморозку ягоди потрібно спочатку розморозити в друшляку, дати стекти зайвої рідини, потім потрібно викласти брусницю на паперове тришарове рушник для просушування.
- Далі ягоди змішуємо з цукровим піском (2/3 ст.), Солодкої ваніллю (1 пачка) і 1-2 ст.л. крохмалю. При бажанні в начинку можна додати трохи кориці або цедри лимона.
Випікаємо пиріг з брусницею в духовці
- Через 15 хвилин, коли тісто расстояться, розгортаємо його на 2 прямокутних пласта. Перший пласт перекладаємо на деко і поверх нього розподіляємо всю начинку, залишаючи вільними лише краю (по 2 см з кожного боку).
- Далі перекриваємо пиріг другим коржем і ретельно слепляем краю тесту, щоб начинка не витекла. Підбиваємо краю пирога кулінарним шпателем, щоб він мав рівну форму, і покриваємо зверху збитим яйцем.
- Залишки тесту розгортаємо в прямокутник, нарізаємо смужками, і на кожній смужці по краю робимо насічку ялинкою. Отриманим декором прикрашаємо пиріг. Можна також зробити квіточки з тіста, використовуючи спеціальні формочки.
- Потім знову промазуємо пиріг збитим яйцем і залишаємо постояти в теплі 10 хвилин.
- В цей час ставимо на прогрів до 210 ° С конвекційну піч, і як тільки потрібна температура буде досягнута – прибираємо пиріг на випікання на півгодини.
Самий смачний пиріг з брусницею і яблуками
Цей простий і швидкий покроковий рецепт дуже дохідливо розповість, як спекти найкращий пиріг без відео- і фотоуроков. Все настільки легко і доступно, що навіть школяр розбереться з такою випічкою в п’ять секунд.
складові
- Тісто листкове готове – 1 пачка;
- Брусниця свіжа – 1 ст .;
- Яблуко велике – 1 шт .;
- Крохмаль – 2 ст.л .;
- Цукровий пісок – 150 г;
- Кориця в порошку – ½ ч.л.
Як приготувати пиріг з бруснично-яблучною начинкою
- Брусницю і яблуко миємо, обсушуємо. Після цього яблуко нарізаємо середніми кубиками і змішуємо з корицею, а брусницю, крохмаль і цукровий пісок пробиваємо в блендері.
- Перемішуємо брусничну масу з яблуками – і начинку можна вважати готовою.
- Тісто відтавати при кімнатній температурі і обробляв, на 2 частини. Обидва коржа розгортаємо, а потім один з них перекладаємо на промазаний маслом деко.
- Перекладаємо (акуратно) на тісто начинку, щоб не розтеклася, але краю залишаємо вільними.
- На другому розкатаному пласті тесту робимо в шаховому порядку надрізи і накриваємо їм начинку. Краї тесту скріплюємо щільно.
- Прибираємо пиріг в гарячу (200-220 ° С) духовку на 20 хвилин.
Простий брусничний пиріг зі штрейзелем
Пропонуємо вам нескладний покроковий рецепт класичної пісочної випічки з брусничної начинкою. Пиріг виходить дуже смачний: з ніжною вершковою скоринкою і ароматною кисло-солодкого фруктово-ягідної прошарком.
Як приготувати своїми руками брусничний пиріг
Цей рецепт розрахований на 8-10 порцій. Якщо хочете приготувати пиріг побільше, то збільште кількість всіх інгредієнтів в 2 рази.
Готуємо начинку для пісочного брусничного пирога
- Цілий невеликий плід лимона заливаємо окропом і засікаємо 1-2 хвилини. Це дасть можливість позбавити шкурку від гіркоти.
- Далі розрізаємо плід на 6 часточок і видаляємо з нього всі кісточки.
- Перекладаємо лимон в чашу блендера, додаємо 2/3 ст. цукрового піску, трохи ваніліну (на кінчику ножа) і перемелює фрукт до утворення кашки.
- 200 г ягід брусниці пересипаємо до лимону, додаємо ще 1 ст.л. крохмалю – і перемішуємо начинку ложкою.
Готуємо штрейзель для пирога
- Штрейзель – це посипання для пирогів, яка готується з вершкового масла (100 г), цукрової пудри (100 г) і борошна (1 неповна склянка).
- Масло перетираємо з пудрою, всипаємо до них просіяне борошно – і перетираємо своїми руками масу до розсипчастої крихти.
Готуємо тісто для брусничної випічки
- Тісто для пирога ми будемо готувати пісочне. Для нього потрібно взяти 100 г вершкового масла, пару добірних яєць, 1½ ст. борошна вищого сорту і 5 г розпушувача.
- Масло залишаємо при кімнатній температурі для розм’якшення, після чого перекладаємо його в миску, засипаємо цукровим піском і пробиваємо міксером.
- Додаємо в отриману суміш яйця і знову все збиваємо.
- Далі додаємо потроху борошно з розпушувачем в отриманий склад, і коли маса стане густою – міксер прибираємо, а тісто домішуємо вручну, додаючи порціями борошно.
Випікаємо пиріг з брусницею і штрейзелем в духовці
- Отримане тісто розгортаємо за розмірами форми, з урахуванням бортів, після чого перекладаємо його в промаслений жароміцних ємність.
- Покриваємо тісто начинкою і посипаємо рівномірно штрейзелем.
- При 170-190 градусах пирога потрібно 40-50 хвилин на випікання.
В цей рецепт пирога з брусницею можна вносити авторські зміни. Наприклад, замінити лимон можна лаймом або навіть апельсином (150 г). А саму брусницю можна замінити / змішати з журавлиною або смородиною. Кількість цукру в начинці також можна регулювати на свій смак. Словом, експериментуйте – і насолоджуйтеся.
Смачного!