Кінець літа і початок осені – найкращий час, щоб побалувати рідних і близьких ароматною випічкою з фруктово-ягідної начинкою.
Тому, якщо ви ще не пробували спекти ароматний пиріг з брусницею з пісочного тіста, рецепт якого ми детально вивчимо, то саме час спробувати це зробити. Навіть якщо ви не маєте в своєму розпорядженні великим запасом часу, або у вас мало досвіду в поводженні з тестом, то цей десерт дозволить вам запросто здивувати домашніх кулінарним талантом.
Необхідне кухонне начиння для випічки пирога
Звичайно ж, запорука успіху будь-якої справи – правильна його організація. А тому перш, ніж приступити безпосередньо до процесу замішування тіста, переконаємося, що весь необхідний інвентар в повному порядку і його не доведеться шукати, втрачаючи дорогоцінний час.
Отже, нам буде потрібно:
- дві миски – для тесту і начинки;
- зручна невелика каструлька для приготування крему;
- паперові рушники;
- друшляк для ягід;
- сито для борошна;
- обробна дошка для тесту (проте, якщо вам зручніше, то можете розгортати тісто прямо на столі);
- качалка;
- віночок (або міксер);
- форма для випікання (яку з великим успіхом замінить сковорода без ручки).
Зрозуміло, в процесі приготування можуть знадобитися і інші види інвентарю, які, в будь-якому випадку, знайдуться на будь-якій кухні.
Пиріг з брусницею: рецепт з пісочного тіста
Складові
Для тесту
- Свіжа брусниця – 200 г + –
- Масло вершкове (або маргарин) – 120 г + –
- Цукор-пісок білий – 3/4 ст. + –
- Борошно вищого сорту – 2 ст. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Розпушувач для тіста – 1 ч.л. + –
для крему
- Сметана (жирність не менше 20%) – 200 г + –
- Цукор – 1/2 ст. + –
Покрокове приготування брусничного пирога з пісочним тістом
Для нашого чудового пісочного пирога з брусницею будуть потрібні звичні і знайомі продукти, серед яких брусниця може здатися найбільшою дивиною. Проте, ця ягода не вимагає до себе особливої уваги, її досить промити і видалити всі зіпсовані плоди.
Зрозуміло, всі продукти повинні бути абсолютно свіжими. Яйця і олія (або маргарин) краще заздалегідь вийняти з холодильника, оскільки навіть невибаглива пісочне тісто не любить, коли його компоненти мають різну температуру.
Готуємо ягоди до приготування
- Перебираємо ягоди і промиваємо їх під холодною проточною водою. Даємо рідини трохи стекти, і поміщаємо майбутню начинку на розстелений паперовий рушник.
Замішуємо пісочне тісто на брусничний пиріг
- У широку миску просіваємо борошно. Робити це потрібно навіть в тому випадку, якщо ви на всі 100% впевнені в якості даного продукту. Так ви збагатите борошно киснем, що благотворно позначиться на пишності тесту.
- Додаємо до борошна розпушувач тесту і ретельно перемішуємо.
- В окремій мисці змішуємо розм’якшене вершкове масло і цукор (звичайний і ванільний). Якщо масло (або маргарин) до початку процесу замішування залишається ще досить твердим, то ви можете натерти його на крупній тертці.
А ось плавити на сковороді або в мікрохвильовій печі не варто: це може відбитися на якості тесту. Для прискорення процесу ви можете скористатися віночком або міксером.
- Коли масло і цукор змішані до стану однорідної маси – додаємо до нашого майбутнього тесту два яйця, і знову ретельно перемішуємо.
- До олійно-яєчної суміші невеликими порціями всипаємо просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Для замісу тіста краще спочатку скористатися ложкою, проте завершувати процес доведеться руками на дошці.
Пісочне тісто не вимагає тривалого замішування – це просто ідеальний варіант для зайнятої господині.
- Збираємо тісто в досить м’який ком, загортаємо в харчову плівку і відправляємо на півгодини в холодильник.
Готуємо форму до випікання
- Поки тісто «відпочиває», підготуємо форму: рівномірно змажемо її невеликою кількістю вершкового масла. Крім того, можна включити духовку (нам потрібно розігріти її до 180 ° С).
Укладаємо тісто і начинку в змащену форму
- Дістаємо наше тісто і розгортаємо його в пласт, товщиною близько 0,5 см.
- У змащену форму викладаємо розкачане тісто таким чином, щоб утворилися бортики (приблизно 1,5-2 см). Сюди ж, поверх тесту, висипаємо підготовлену брусницю і розподіляємо її по всій поверхні.
Випікаємо пиріг з брусничними ягодами в духовці
- Розміщуємо форму в духовку і чекаємо, приблизно, 35 хвилин. Тісто готового пирога має набути рівномірний золотистий відтінок.
Робимо сметанний крем і покриваємо їм готовий пиріг
- Поки пиріг печеться, у нас є час приготувати крем. Просто взобьyoм сметану з цукром.
- Готовий пиріг виймаємо з духовки, покриваємо його сметанним кремом, і даємо охолонути. У процесі охолодження крем, змішуючись з ягідним соком, оживляти тісто, зробить його м’яким і ніжним.
- Остиглий пиріг ставимо на час в холодильник: так він вийде в міру соковитим.
Готову ягідну випічку подаємо на стіл з кухлем гарячого чаю, кави, какао або молока.
Секрети смачного пісочного пирога з брусницею
Незважаючи на те, що рецепт брусничного пирога з пісочного тіста дуже простий, і приготування цієї випічки зазвичай не створює проблем, проте, вам слід знати:
- Якість борошна має велике значення. Використовуйте борошно вищого гатунку і тільки перевіреного особисто вами виробника.
- Цілі яйця можна замінити одними жовтками: так тісто стане більш розсипчастим.
- Для начинки ви можете використовувати найрізноманітніші фрукти і ягоди: вишню, смородину, малину.
- З кремом теж можна поекспериментувати. Наприклад, замість сметани взяти вершки, або просто посипати пиріг цукровою пудрою.
Пиріг з брусницею з пісочного тіста стане справжньою знахідкою для вашої кулінарної книги. Пробуйте – і насолоджуйтеся ароматної випічкою.
Смачного!