Щедре на урожай літо приносить нам не тільки безліч смачних плодів, а й можливість приготувати свіжу фруктову випічку.
Варіантів частувань дуже багато, але просто неможливо не зробити смачний пиріг з абрикосовим варенням, використовуючи свій сімейний рецепт, або взявши на замітку наші кулінарні поради. Таке ласощі стануть шикарним доповненням до чаювання в сімейному колі, тому готуйте випічки побільше, щоб всі змогли від душі поласувати цією смакотою.
Пиріг з абрикосовим джемом та яблуками
Складові
- Молоко (жирність 3,2%) – 220 мл + –
- Дріжджі хлібопекарські розсипчасті – 2/3 пакетика + –
- Цукор-пісок білий – 125 г + –
- Сіль кам’яна велика – 1 ч.л. без гірки + –
- Масло вершкове «Селянське» – 2 ст.л. з гіркою + –
- Рослинна олія неароматно – 1 стопка + –
- Борошно «екстра» – 2 ст. + –
- Яблука червоні (солодкий сорт) – 2 шт. + –
- Кориця (порошок) – 1 ч.л. + –
- Абрикосовий джем – 1 ст. + –
- Крохмаль – 1 ст.л. + –
Як готувати пиріг з абрикосовим варенням
Десерти із здобного тіста – це найулюбленіша випічка для більшості ласунів. А вже якщо взяти на озброєння рецепт цього домашнього фруктового пирога, то тут армія шанувальників мучного та солодкого вишикується в ряд однієї великої шеренгою.
Ну а як інакше, якщо в пишному, немов пух, тесті зустрілися ароматний кислуватий абрикосовий джем і солодке наливне яблучко, присипане корицею. Одним словом, – смакота!
- Для здобного тіста потрібно поставити опару. Для цього в тепле (не вище 37 ° С) молоко всипаємо дріжджі, трохи цукру і залишаємо склад зріти.
- Хвилин через 15, коли дріжджі в молоці спіниться, виливаємо опару в тазик, всипаємо до неї сіль, залишки цукру, просіяне борошно і масляний мікс з рослинної і топленого вершкового масла. Замішуємо м’яке тісто і, накривши кришкою таз, залишаємо на годину в теплі «підніматися».
- Через 1 годину, тісто ділимо на 2 частини. Одну половинку розгортаємо в пласт і укладаємо на деко, де в теплі корж трохи підніметься.
- А поки тісто повторно підходить – підготуємо начинку. Яблука чистимо від шкірки, насінники і нарізаємо кубиками невеликого розміру. У сковороді обсмажуємо яблучка в вершковому маслі близько 10 хвилин, потім посипаємо корицею і охолоджуємо.
- На пишний корж пирога рівномірно намазуємо абрикосовий джем, змішаний з крохмалем, поверх якого розкладаємо яблука з корицею.
- Другу частину тіста також розгортаємо в коло, діаметром на 2-3 см менше форми для випічки, і виробляємо на ньому кілька прорізів в шаховому порядку. Накриваємо пиріг з начинкою цим пластом і щільно скріплюємо краю нижнього і верхнього тесту.
7. Тепер можна включити духовку прогріватися до 175-190 ° С. За цей час пиріг трохи підніметься і після випікання буде ще більш пишним.
Відправляти деко в піч потрібно тільки тоді, коли жар в ній буде потрібної температури. Час випікання пирога – 45 хвилин.
Що зробити, щоб начинка з пирога не витікала
Начинка у вигляді варення, джему і повидла – це, мабуть, найкращий варіант наповнювача для випічки. Однак для недосвідчених кулінарів робота з фруктовою масою може зіпсувати весь десерт.
При випіканні начинка нагрівається і просто-напросто випливає з надр тесту. Як же зробити своїми руками пиріг з абрикосового варення, у якого весь наповнювач залишиться всередині?
- Перше рішення в даному випадку – класти менше джему. Але тоді смак пирога значно втратить від такої ідеї.
- Друге і більш правильне рішення – згустити фруктовий склад. Зробити це можна легко, потрібно лише додати в варення або присипати вже нанесену на тісто начинку будь-яким наявним в домашніх умовах «емульгатором». Відмінно підійде для цих цілей:
- 1 ст.л. крохмалю – краще брати кукурудзяний, але і картопляний підійде.
- 1 ст.л. борошна пшеничного високосортної або кукурудзяної.
- 2-3 ст.л. кришеним солодких сухарів або печива.
Після того, як пиріг з абрикосовим варенням, приготований за допомогою одного з наведених в цій статті рецептів, буде готовий – не поспішайте його нарізати в гарячому вигляді. Дайте випічці трохи охолонути, щоб начинка гарантовано не витекла.